Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rychlá koktejlová dieta

Brusinkový koktejl a vyvážená strava plná zelenin yvám pomohou detoxikovat organismus.
14. listopadu 2008 | 15:38

Těšíte se na příjemnou zimu, kdy poprvé nepřiberete? Brusinkový koktejl a vyvážená strava plná zeleniny a bílkovin vám pomohou, abyste byla při pohledu do zrcadla více než spokojená.

Příliš mnoho nezdravého jídla (především jednoduché cukry, tuky a alkohol), nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu a stres zatěžují játra. Škodlivé látky se hromadí, játra nemohou optimálně pracovat, spalování tuků se komplikuje a kila se hromadí. Detoxikace je tajemstvím mnoha štíhlých žen. Játra se odlehčí od jedů a spalování tuků poběží zase na plné obrátky.

Brusinkový koktejl a vyvážená strava plná zelenin yvám pomohou detoxikovat organismus.
Autor: Dušan Křístek

Tři dny na detoxikaci stačí

PROGRAM:

1. DEN – koktejl na likvidaci jedů
Pro dobrý start do nového dne je nejlepší dobrý pročišťující koktejl, který vyplaví jedy. Hlavní složkou je brusinková šťáva. Obsahuje hodně organických kyselin a bioaktivních látek, které aktivují detoxikaci jater. Pomerančová a citronová šťáva dodají tělu vitamin C, který zničí škodlivé volné radikály. Směs koření v koktejlech zvyšuje schopnost organismu spalovat tuky.

Připravte si koktejl
Asi 250 ml 100% brusinkové šťávy smíchejte s 1500 ml vody a zahřejte. Smíchejte půl lžičky skořice, čtvrt lžičky zázvoru a strouhaný muškátový oříšek. To vše dejte do sítka a namočte do teplé tekutiny asi na 15 minut. Později sítko vyndejte směs a smíchejte se 175 ml šťávy z čerstvé z čerstvě odšťavených pomerančů a s 50 ml citronové šťávy. Nechte vychladnout.

DENNÍ PLÁN

- Hned po probuzení: do 250 ml koktejlu vmíchejte 2 lžičky mletých lněných semínek a vypijte.

- 1 hodinu po probuzení: vypijte 250 ml čisté vody.

Vypijte asi 2 litry neslazených tekutin za den, nejlépe pramenitou vodu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

- Následujících 12 hodin: střídavě každou hodinu vypijte sklenku koktejlu a vody.

- Před spaním: opět přimíchejte do 250 ml koktejlu 2 lžičky mletých lněných semínek a vypijte.

2. a 3. DEN – spalování tuků
Během této fáze si dopřejte 5 chutných jídel denně podle našich receptů a tuky se budou spalovat na plné obrátky.

Po detoxikaci pravidelně zařazujte do svého jídelníčku zeštíhlující složky. Tak na dlouhou dobu podpoříte játra při spalování tuků.

Mezi "zeštíhlující" potraviny patří: vejce, probiotický jogurt, skořice, muškátový oříšek, lněná semínka, zelí, brokolice.

SNÍDANĚ

Míchaná vejce se zeleninou

Potřebujete:
2 vejce, 100 g zeleniny (například rajčata nebo papriku), krajíc celozrnného chleba, 2 lžíce minerálky, špetku soli a mletého pepře

Postup:
Zahřejte pánev, vlijte na ni minerálku, rozšlehaná vejce se solí a pepřem. Připravte míchaná vajíčka, podávejte s nakrájenou zeleninou a krajícem chleba. Před snídaní vypijte sklenici vody s citronovou šťávou.

Jiná varianta:
Celozrnný chleba obložený vejcem uvařeným natvrdo a zeleninou

Míchaná vejce se zeleninou
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

SVAČINA

Smíchejte 200 g nízkotučného jogurtu (nejlépe probiotického) s hrstí lesního ovoce (může být mražené) a 1 lžičkou lněných semínek.

OBĚD

Salát s kuřecím masem

Potřebujete:
půl hlávkového salátu, několik listů červené čekanky, 1řízek z kuřecího masa, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžičku olivového oleje, sůl, pepř, několik rajčat

Postup:
Kuřecí řízek naklepejte, osolte, opepřete a potřete olejem a citronovou šťávou. Na rozpálené pánvi opečte řízek dokřupava. Podávejte se salátem, čekankou a nakrájenými rajčaty.

Jiná varianta:
Zeleninový salát se sýrem tofu

Salát s kuřecím masem
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

SVAČINA

Nakrájejte 1 velké jablko na kousky, poprašte mletou skořicí a muškátovým oříškem.

VEČEŘE

Zeleninová polévka

Potřebujete:
400 ml zeleninového vývaru, 200 g brokolice, půl pórku, 1 mrkev, 2 lžíce hrášku, lístky bazalky, 100 g libového masa, pepř

Postup:
Zeleninu očistěte a nekrájejte. Umyté maso nakrájejte na kostky. Vývar zahřejte, pak do něj vsypte zeleninu a maso a povařte doměkka. Dochuťte pepřem.

Jiná varianta:
Zeleninová plévka s vařenou rybou

Zeleninová polévka
Autor: Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Autor: lč, vl, oli