Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor: Až 80 % psů trpí onemocněním dásní. Ke psímu zubaři vyrazil i herec Milan Peroutka

Pozor: Až 80 % psů trpí onemocněním dásní. Ke psímu zubaři vyrazil i herec Milan Peroutka
26. dubna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Podle výzkumů vědeckého centra pro péči o domácí zvířata Waltham Petcare Science Institute se více než 80 % psů potýká s paradentózou, jejíž hlavní příčinou je zubní plak. Háček je ale v tom, jak zubní plak u psů včas odhalit. Onemocnění dásní lze v počáteční fázi zvrátit, v pokročilejších stádiích je však mnohem hůře léčitelné, pro psy bolestivé, a dokonce může vést ke ztrátě zubů.

Zánět dásní, takzvaný gingivitis, a následný zánět závěsného aparátu zubu, parodontitis, jsou nejčastější onemocnění v dutině ústní psů. Mohou způsobit závažné zdravotní problémy jak v dutině ústní, tak ovlivnit celkový zdravotní stav a způsobit závažné onemocnění, které v krajním případě ohrožuje i život zvířete,“ říká MVDr. Zbyněk Lonský, předseda České společnosti veterinárních stomatologů.

Dentální vyšetření svému čtyřnohému miláčkovi domluvil i známý český herec Milan Peroutka. Jak to dopadlo? Dozvíte se ve videu:

Video se připravuje ...
Pozor: Až 80 % psů trpí onemocněním dásní. Ke psímu zubaři vyrazil i herec Milan Peroutka • VIDEO: Pedigree

Psi jsou jako smečková zvířata naučeni svou bolest skrývat, aby nedali najevo slabost. Proto je důležité si dobře všímat často i drobných náznaků, které mohou indikovat problém. Jako u mnoha jiných onemocnění, i onemocnění dásní se vyvíjí postupně, ale pokud je odhaleno včas, může být zachyceno a vyléčeno. Prevencí se však můžeme vyvarovat rizika, že onemocnění neodhalíme včas a že se nám jej nepodaří úspěšně léčit.

5 tipů od Pedigree pro zdravé zuby a dásně

  1. Pečujte o zuby vašeho psa každý den. Čištění zubů kartáčkem můžete kombinovat i s dentálními pamlsky.
  2. Psy starší 3 let nechte vyšetřit veterinárním stomatologem, který vám doporučí péči přesně na míru.
  3. Alespoň jednou ročně nechte chrup vašeho psa prohlédnout u veterinárního lékaře.
  4. Dávejte svému psovi jen pamlsky a hračky, které jsou pro chrup bezpečné.
  5. Odměňujte psa například pochoutkami z řady DentaStix od Pedigree, které psům chutnají a zároveň pomáhají udržovat dásně i zuby zdravé.

Drtivá většina majitelů (95 %) dle průzkumů čistí své vlastní zuby denně, jen zlomek (7 %) však na denní bázi pečuje tak pečlivě o chrup svých psů. Pravidelné čištění zubů je přitom tou nejlepší prevencí. Je ale jasné, že zpočátku se to psům moc líbit nebude. Proto je důležité postupovat opatrně a krůček po krůčku, až si pes na čištění zubů zvykne a možná se pro něj stane i příjemným zážitkem.

Budete potřebovat zubní kartáček správné velikosti, zubní pastu pro psy a místo, kde vás ani psa nebude nic rozptylovat. Pro malé psy použijte dětský kartáček, pro střední a velké psy kartáček pro dospělé. V obou případech volte kartáčky střední tvrdosti. U miniaturních plemen pak využijte speciální malé kartáčky.

Zubní péči můžete doplnit i o vhodné pochoutky, jako například řadu DentaStix od Pedigree. Žvýkací pamlsky s TRIPLE ACTION pomáhají snižovat tvorbu zubního kamene až o 80 % a dostanou se i do těžko přístupných míst. Pamlsky z řady DentaStix obsahují méně než 2 % tuku a neobsahují žádná umělá barviva, ani dochucovadla a cukr.