Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pět tipů, jak správně a hlavně účinně větrat v létě i v zimě

31. srpna 2022 | 06:00

Nechcete-li se ve svém domově vypořádávat s orosenými okny, zaměřte se na způsob a četnost větrání. Kromě samotného rosení se vám doma mohou objevit také plísně. Přinášíme několik tipů, jak se jim vyhnout, a jak se jich zbavit, když už se objeví!

Tip č. 1 – Správným větráním proti horku

Nejsnazším způsobem, jak si doma můžete snadno udržet snesitelnou teplotu po celý den, je správné větrání. Pokud máte v létě ve zvyku okna prakticky nezavírat, je to chyba! Nejen že místnost neochladíte, ale ještě si do bytu pustíte teplý venkovní vzduch. „V letním období větrejte ideálně pouze ráno a večer, dokud je venku chladněji. Přes den pak okna zavřete a místnost zatemněte,“ radí Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží značky VEKRA, největšího českého výrobce oken.

Video se připravuje ...
Malé Řecko u herečky Terezy Bebarové • VIDEO: Videohub

Tip č. 2 – Čerstvý vzduch i v zimě!

Vyměnit zatuchlý vzduch za čerstvý je potřeba i v zimním období. Větrejte ale tak, abyste si interiér zbytečně neprochlazovali! „V chladnějších časech platí pravidlo, že větrat se má krátce, ale zato intenzivně. Pro správné větrání v zimním období okna několikrát denně na několik minut otevřete dokořán a poté je zase pevně uzavřete. Vzduch se rychle vymění, z interiéru odejde přebytečná vlhkost, ale přitom se neprochladí nábytek a stěny,“ popisuje Tomáš Sysel, představitel nezávislého Institutu zdravého bydlení (IZB).

Tip č. 3 – Nespoléhejte na mikroventilaci

Používáte rádi mikroventilaci? V zimním období se tomu raději vyhněte. Sice do domácnosti pronikne venkovní vzduch, vzniklá „netěsnost“ ale nezajistí dostatečnou výměnu ani odvedení vlhkosti. „Při jejím dlouhodobém otevření se může prochladit stěna kolem oken, takže z bytu uniká teplo, ale místnost se přitom nevyvětrá. V  pootevřeném okně by také mohla namrznout vlhkost a okno poškodit. Navíc když odcházíte z domu, je takové okno v podstatě otevřené a případný zloděj si ho bez větší námahy otevře dokořán,“ upozorňuje Ing. Pavel Kašpar z VEKRY.

Tip č. 4 – Bez rosení a plísní!

Správné větrání zabraňuje nepříjemnému rosení oken, které je problémem hlavně v chladné části roku, kdy se zvětšují rozdíly vnitřních a venkovních teplot. „Stačí se řídit jednoduchým pravidlem 21-50, které říká, že při teplotě zhruba 21 °C by vlhkost v místnosti neměla přesáhnout 50 %. S dodržováním tohoto pravidla a hlídáním vzdušné vlhkosti pomůže vlhkoměr,“ doporučuje Ing. Pavel Kašpar z VEKRY. Vlhkost v domácnostech vytváří při běžných činnostech, jako je vaření či sprchování, a jejím hromaděním mohou vznikat plísně. „Na plísně můžeme narazit téměř všude – na omítkách zdí, tapetách a dřevěných či plastových površích. Působí negativně jak na samotné vybavení domu a jeho stavební strukturu, tak i na naše zdraví. Vdechované houbové spory mohou vyvolat dýchací potíže, alergické reakce, ale i bolesti hlavy, rýmu nebo třeba poruchy spánku,“ varuje Tomáš Sysel z IZB. Pokud pociťujete některé z těchto příznaků, zkonzultujte svůj zdravotní stav raději s lékařem.

Orosená okna
Autor: Institut zdravého bydlení

Tip č. 5 – Když už se plíseň objeví…

Chlorovaným prostředkům se při odstraňování plísně raději vyhněte. Mohli byste totiž narušit nejen výmalbu, ale i vaše zdraví! Tomáš Sysel z IZB radí, jak na to: „K likvidaci plísní doporučuji použít koncentrovaný alkohol – technický líh nebo isopropanol. Oba jsou běžně k sehnání v lékárně, drogerii či na internetu. Použít lze také peroxid vodíku nebo ocet.“ Nejúčinněji se však lze plísní zbavit mechanickým odstraněním. „Pokud je plíseň na zdech, je nutné odstranit samotnou plíseň, malbu a často oškrábat i zasaženou omítku. To je nezbytné provádět za vlhka a s použitím ochranných pomůcek, jako jsou rukavice, respirátor a ochranné brýle.“

Autor: REDAKCE