Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Připravte svůj domov na letní horka. Poradíme vám, jak na to!

13. května 2022 | 06:00

Léto už se blíží na dohled a spolu s ním také nejen krásné počasí, ale i parné dny a nepříjemné přehřívání interiéru. Jak si doma udržet alespoň trochu chladné ovzduší? Stačí se naučit správně větrat nebo vsadit na okenní stínění. Poradíme vám, jak na to.

Ochlaďte se správným větráním

Chcete mít doma v létě snesitelnou teplotu po celý den? Nejsnazším způsobem je správné větrání. Pokud máte v létě ve zvyku okna prakticky nezavírat, je to chyba! Nejenže místnost neochladíte, ale ještě si do bytu pustíte teplý venkovní vzduch. „Ideální je proto větrat jen ráno a večer, dokud je venku ještě relativně chladno. Otevřením okna na ventilaci nebo mikroventilaci se místnost kvalitně nevyvětrá. Doporučuji tedy větrat nárazově – nejlépe protilehlými okny otevřenými dokořán. Délku větrání přizpůsobte roční době, v jarních měsících doporučuji větrat 15–20 minut, v létě i více. V chladnějším období naopak doporučuji zkrátit délku větrání, ale zvýšit četnost,“ popisuje správné větrání Tomáš Sysel, představitel nezávislého Institutu zdravého bydlení. Po vyvětrání okna pevně uzavřete a místnost zatemněte, ideální je venkovní stínění, které má největší izolační efekt.

Video se připravuje ...
Každý centimetr domu si Michal Nesvadba projektoval sám. Jaký je výsledek? • VIDEO: Videohub

Kam s mobilní klimatizací?

Další možností, jak doma v parném létě udržet příjemnou teplotu, je mobilní klimatizace, která nevyžaduje žádné složité stavební úpravy. Je ale třeba vyřešit umístění vývodu teplého vzduchu. Pokud ho nemůžete umístit do komína nebo předem připraveného otvoru ve zdi, lze použít i okno. Na první pohled se může zdát jako nejjednodušší řešení, když výfuk prostě položíte do otevřeného okna. Tím ale zároveň pouštíte dovnitř teplý venkovní vzduch. Klimatizace pak musí více chladit, což zvyšuje její výkon, ale snižuje chladicí efekt. „Otvor pro vývod se ovšem nesmí vyříznout přímo do skla, protože by se tím degradovaly tepelněizolační vlastnosti okna. Ideálním řešením je takzvané letní okenní křídlo. Jedná se v podstatě o stejné křídlo, jaké máte na okně nyní. Místo skla je celá jeho plocha nebo případně jen část vyplněna speciální izolační deskou s připraveným otvorem pro vývod klimatizace,“ upozorňuje Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží značky VEKRA, největšího českého výrobce oken. Před létem pak stačí okno osadit letním křídlem a na zimu ho zase bezpečně uskladníte.

Správné stínění nedá vedru šanci

Abyste se ochránili před letními horky, nejlepší je sluneční paprsky dovnitř vůbec nepustit a vsadit na okenní stínění. To vnitřní si dokáže s ostrými slunečními paprsky hravě poradit, oproti venkovnímu stínění ale dokáže hůře izolovat horký vzduch zvenčí. Vedle klasických žaluzií existují také vnitřní rolety japonské stěny nebo žaluzie typu plisé a duette. „Další praktickou možností je venkovní stínění, které zachytí teplé sluneční paprsky ještě před oknem a nedovolí jim proniknout do interiéru. Pomůže tak doma udržet příjemnou teplotu po celý den. Vedle toho chrání před nežádoucími pohledy zvenčí a v zimě také před mrazem,“ popisuje David Šejvl, manažer divize stínění značky VEKRA. Nejsnazší je pořizovat exteriérové stínění spolu s okny, vše se tak zvládne při jedné práci, ale mít ho můžete samozřejmě i dodatečně. Jaké typy jsou ty nejčastější?

  • Venkovní žaluzie

Nejběžnějším typem exteriérového stínění jsou venkovní žaluzie, které mají podobně jako ty vnitřní polohovatelné lamely, takže s nimi můžete sluneční paprsky pohodlně usměrňovat. Lamely jsou navíc opatřeny gumovou páskou, která snižuje případný hluk ve větru. Speciálním podtypem jsou žaluzie, které lze bez problémů montovat i dodatečně, protože se upevňují na okenní rám. Montáž je díky tomu rychlá a nevyžaduje žádné nákladné stavební úpravy.

Venkovní žaluzie
Autor: Vekra

  • Venkovní rolety

Venkovní rolety interiér zcela zastíní, ochrání ho před horkem i mrazem, a navíc výrazně pomáhají tlumit venkovní hluk. Jejich přidanou hodnotou je navíc to, že v zavřeném stavu jsou překážkou pro případné zloděje.

  • Screenové clony

Méně známou variantou jsou screenové rolety. Ty jsou ideální zejména pro denní zastínění, protože i když jsou stažené, je výborně vidět ven, ale dovnitř nepropustí přímé slunce ani teplo. Pro jejich výrobu se používá odolná technická tkanina. Screenové rolety tak můžou plnit i funkci sítí proti hmyzu. Vzhledem ke svým rozměrovým možnostem jsou navíc vhodné i pro velkoformátová okna.

TIP: Venkovní stínění pomůže ušetřit za klimatizaci

Pokud nad pořízením venkovní stínicí techniky uvažujete, pak byste si vedle samotného výběru stínění měli dobře rozmyslet i to, jak ho budete ovládat. Pokud například bude v létě ráno pod mrakem a žaluzie zůstanou po vašem odchodu do práce vytažené, začne se po vyjasnění interiér přehřívat, a bude tedy muset zapnout klimatizace. Stínění ale může být řízeno zcela automatizovaně. Stačí venkovní žaluzie či rolety vybavit čidlem, díky kterému se o ně prakticky nemusíte starat. Ideální jsou například sluneční čidlo reagující na to, když vyjde slunce, nebo teplotní čidlo, které se postará o to, aby se žaluzie zatáhly, když teplota v místnosti dosáhne určité hodnoty.

Autor: REDAKCE