Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Trápí vás mykóza nohou? Oborníci radí, jak vrátit chodidla do pohody

Mykóza je prevít! Zbavte se ji co nejdřív
22. srpna 2022 | 06:00

Neprodyšné oblečení, nohy v teniskách, nadměrné pocení – to všechno může způsobit svědění chodidel, tedy kožní mykózu. A že umí potrápit. Jak jí předcházet a léčit?

I když nožky ve vedrech poctivě větráte, může se vám díky koupání a časté návštěvě bazénu přihodit nepříjemnost zvaná mykóza nohou. Jde o infekční onemocnění kůže a nehtů, kterou způsobují parazitické houby. Nejčastěji postihuje dolní končetiny v oblasti prstů. A je dost nepříjemná.

Rychle ji zlikvidovat

„Jednotlivé druhy plísní jsou způsobeny různými druhy kvasinek, a proto se mohou lišit i jejich projevy. V případě dermatomykóz, tedy onemocnění kůže, se mohou objevit různé papulky, tedy ohraničená ložiska, zarudnutí či šupiny,“ popisuje PharmDr. Ivana Lánová. Kůže vás pak může svědit nebo mokvat. Plísně nehtů (onychomykózy), často vznikají jako důsledek neléčené kožní mykózy, k jejich vzniku přispívá i špatné prokrvení a nedokonalá péče o nohy. Pokud plíseň napadne nehet, postupně na něm rozkládá keratin, což je stavební prvek nehtu. Dochází pak ke změně zbarvení (žluté, bělavé, někdy i černé), ztluštění, třepení, olupování či úplné deformaci nehtu. „Pokud si všimnete změny zbarvení nehtu či struktury kůže, měli byste problém ihned začít řešit. Nemoc se může šířit na další části těla, ale i na ostatní členy domácnosti,“ vysvětluje odbornice.

Oteklé nohy a křečové žíly při vedrech: Je to poslední varování, říká expert >>>

Video se připravuje ...
Oteklé nohy a křečové žíly při vedrech: Je to poslední varování, říká expert • VIDEO: Eva Fraňková, Daniela Pilařová

Stačí trpělivost

Ve většině případů stačí lokální léčba. Zásadní je však začít co nejdříve od výskytu prvních příznaků onemocnění. „Ošetřování postižených míst musí být pravidelné a dlouhodobé, což je pro pacienty samozřejmě náročné. Doba léčby se odvíjí od toho, kde se plíseň vyskytuje, a její dodržení je klíčové. Pokud se jedná o kůži, léčba trvá přinejmenším čtyři týdny,“ vysvětluje Ivana Lánová. K léčbě plísní se používají antimykotika.

Při jejich používání platí následující pravidla:

  • krém, mast nebo roztok aplikovat na pečlivě omytou a osušenou pokožku,
  • přípravky aplikovat až 2 cm za hranici léčených lézí,
  • s léčbou pokračovat ještě několik týdnů po odeznění příznaků, aby nedošlo k opětovné nákaze.

Houba a tea tree oil

Na plísně lze použít i tzv. chytrou houbu, která odčerpává živiny „parazitů“ a „zabírá jim místo“. Po dobu její aplikace se jiný přípravek již nepoužívá. Dále pak výskyt plísní na kůži omezuje i olej z australského čajovníku (tea tree oil), který má dezinfekční, antiseptické, antimykotické a hojivé účinky.

Doma to zvládnete

Plíseň se za určitých případů může léčit i doma, vždy se však poraďte se svým lékárníkem o postupu a nejvhodnějším přípravku. Ani v tomto případě léčbu neberte na lehkou váhu. „Pokud u dermatomykóz nedojde k vymizení příznaků do 4 týdnů, je třeba vyhledat lékaře. U onychomykóz je třeba navštívit lékaře, pokud je postižena více než čtvrtina nehtu, je postižen nehet palce nebo 4 a více ostatních nehtů,“ radí PharmDr. Ivana Lánová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...