Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ročně je u nás zneužito až 1000 dětí! Proč jsou tresty pro pachatele tak nízké?

22. března 2021 | 06:00

Podle statistik dochází v České republice ročně zhruba k tisícovce případů sexuálního zneužívání dětí. To jsou ale jen ty nahlášené, o kterých se ví. Skutečnost je mnohem děsivější. Navíc lze předpokládat, že současná situace počet obětí ještě navýší. Násilníky jsou totiž často rodinní příslušníci a svá temná zákoutí má i internet, na kterém zejména školou povinní tráví bez dohledu rodičů až o čtvrtinu více času. Co se odehrává na internetu a sociálních sítích? Které skupiny dětí patří k nejohroženějším a jak je možné, že celé tři čtvrtiny pachatelů odcházejí od soudu pouze s podmínkou?

Těmito otázkami, které zajímají snad každého rodiče, se zabývá reportér Jakub Klingohr v novém pořadu Dělníci chtíče na Mall.tv. Díly jsou z prostředí psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích. Jakub zde zjišťuje, kde ke zneužívání dětí dochází nejčastěji a jaké metody si pachatelé vybírají.

Zároveň se ptá, proč se o tak rozšířeném problému mluví tak málo a proč jsou tresty tak nízké. "Naši sexuální delikventi jsou muži, kteří spáchali sexuální trestné činy. Většinou jsou kognitivně – tedy rozumově – omezení," říká Jan Kožnar, psychoterapeut Psychiatrické nemocnice Bohnice.

Cílem nového pořadu je zdokumentovat problematiku zneužívání dětí, a tím přispět k diskusi o ní. Například právě o nápravě slabých míst v systému a společnosti. 

Všechny díly najdete v pořadu Dělníci chtíče na Mall.tv.

Autor: Kristýna Juřicová, REDAKCE