Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Věčně ledové ruce a nohy: Jak je zahřát, pokud stále zebou?

Vaše zkřehlé ruce skvěle prokrví koupel se zázvorem.
18. prosince 2013 | 13:47

Třete si pořád ruce o sebe, strkáte je do kapes a rukavic a přesto se neohřejí? Vyzkoušejte naše rady, určitě vám pomohou.

Trénujte kožní cévy

Jděte do pokoje s příjemnou teplotou a na 3 až 5 minut vložte ruce do lavoru se studenou vodou. Pak jděte do chladné místnosti (sklep, balkon) a na 3 až 5 minut vložte ruce do lavoru s teplou vodou.

Gymnastika rukou

Rukám postačí gymnastika pod stolem, která tělo aktivuje a prokrví. Vyzkoušet také můžete švihat rukama tak rychle dopředu a dozadu, jak jen to svedete.

Pití kávy má pozitivní účinky pro váš vzhled, myšlení i zdraví!
Autor: Shutterstock
Pryč s kávou a cigaretami

Nikotin škodí zimomřivé lidem hned dvakrát. Pod jeho vlivem se totiž cévy stahují a zároveň se v nich ukládá povlak. Pozor si však musíte dávat i na příjem kofeinu.

Kapsaicin to jistí

Pokud máte rádi chilli papričky, jezte je co nejčastěji. Kapsaicin, který obsahují, vyvolává pocit pálení v jakékoliv tkáni, s níž přichází do styku. Stejně pomáhají i výživové doplňky s obsahem jinanu dvoulaločného, hořčíku a kapsaicinu, jídelníček můžete obohatit o česnek, skořici, zároveň je dobré doplnit stravu o vitamín E, hořčík nebo pupalkový olej.

Zázvor
Autor: profimedia.cz
Horká zázvorová koupel

Studené nohy skvěle prokrví také koupel se zázvorem. Do vany nasypte lžíci mletého zázvoru a dopřejte si 15 minut relaxace v horké vodě. Na zkřehlé prsty je ideální zvyšovat teplotu ve vaně. Z 30 stupňů pomalu přidávejte na 38 tak, že budete připouštět horkou vodu. Po koupeli promasírujte celé tělo kartáčem nebo froté ručníkem.

Chůze po schodech
Autor: Shutterstock.com

Ponožky ano, ale ne ledajaké

Krevní oběh mohou brzdit i příliš těsné punčochy, ponožky a dokonce i úzké džíny. Nylonové ponožky nebo punčochy zabraňují tvorbě tepla v kůži končetin!

Náš tip:
Zacvičte si!

Prevencí studených nohou je i cvičení. Jednoduchými cviky totiž zlepšíte prokrvení těla. Vyhupnite se na špičky a zase zpátky. Opakujte každý den 20krát. Pokud máte problémy se stabilitou, můžete se postavit na špičku jedné nohy a druhou stát celou plochou na zemi. Nohy vystřídejte. Pomáhá i chůze po schodech, zvlášť, když našlapujete špičkami, účinné jsou i dřepy.

Autor: Eva Hrdinová/Časpreženy.sk