Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

20 tipů, jak si ještě naplno užít léto

Choďte bosa
7. srpna 2009 | 13:24

Nezapomínejte na drobné každodenní radosti, které vám spolehlivě zvýší hladinu hormonu štěstí. Právě teď čerpejte z nenápadných každodenních gest energii a optimismus do zásoby.

1. Choďte bosky
Kdy jindy, když ne teď. Dopřejte chodidlům pocit svobody, vyzujte se a šlápněte do trávy. Tráva lechtá, říční oblázky a studená voda příjemně chladí a masírují. Chůze naboso po nerovném terénu je přirozená reflexní terapie, na kterou zapomínáme, a bohužel k ní jindy než v létě nemáme moc příležitostí. Kromě blahodárné masáže všech bodů na chodidle se zapojují i jiné svaly než při chůzi v obuvi. Vaše nohy unavené z lodiček vám za to budou vděčné.

Choďte bosa
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

2. Zpívejte si
Kdo si umí zazpívat od plic, bývá šťastnější. Zpíváte falešně a stydíte se, že vás někdo uslyší? Zanotujte si ve sprše, voda vás ochladí a zpěv uvolní. Má totiž nesmírně blahodárný vliv na zdraví, psychiku a celý energetický systém.

Zpívejte si
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

3. Pamatujte na siestu
Alespoň teď v létě v horkých dnech zařaďte do denního programu pravidelný odpočinek. Z fyziologického hlediska je nejvhodnější čas mezi 14. a 17. hodinou. Nemusíte ale prospat celé odpoledne, to by byl přece jen hřích. Stačí 20 minut na klidném místě. Nenuťte se do spánku, jen zavřete oči a zkuste přivolat příjemné myšlenky. A pokud i to vnímáte jako nehorázné mrhání časem, čtěte si oblíbenou knížku nebo časopis.

Vydejte se za teplem
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

4. Jezte klidně rukama
Nestyďte se a pro jednou zapomeňte na vidličku a nůž. Vždyť ruce jsou příbor králů. Tím, že budete uždibovat prsty, zapojujete do požitku z jídla další smysl. Nespěchejte a vychutnejte si po malých soustech třeba oblíbený dortík. Vždyť jedním z hlavních stravovacích nešvarů je právě spěch. Alespoň o dovolené nechvátejte a dopřejte vašemu zažívání dostatek času.

Jezte klidně rukama
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. Dívejte se „do blba“
Zadívejte se na vzdálený bod, stimulujete tak svůj zrak. Oči unavené koukáním do monitoru si zaslouží vaši pozornost. Při práci na počítači méně mrkáme a slzné kanálky produkují málo slz. Důsledkem jsou podrážděné a zarudlé oči, někdy i bolest hlavy. Prevence je jednoduchá – každých 20 minut provádějte jednoduchý cvik: zadívejte se na předmět v dálce a pak zaostřete zrak na předmět v bezprostřední blízkosti. Nebo přejíždějte očima zprava doleva, po úhlopříčce, seshora dolů a obráceně.

6. Protahujte se jako kočka
Abyste uvolnila svalové napětí nastřádané po dlouhém spánku nebo dlouhém sezení. Klekněte si na kolena, hýždě mějte na patách, paže natáhněte co nejdál před sebe a čelo položte na zem. Zhluboka se nadechněte, zatněte svaly a při výdechu je povolte. Nebo si lehněte na záda, vzpažte a napněte se, jako by vás natahovali na skřipec, při výdechu se uvolněte.

Proti přetížení zad
Autor: Dušan Křístek

7. Zhluboka dýchejte
Znáte ten nepříjemný pocit, že nemáte čas ani se pořádně nadechnout. Přitom ale nesprávné dýchání může způsobit i vážné zdravotní potíže. Věnujte pozornost technice dýchání. Dýchejte zhluboka a pomalu, buňky se lépe okysličují a úleva se dostaví ihned.
Trik proti stresu: posaďte se se vzpřímenými zády, nadechněte se nosem na čtyři doby. Zadržte dech a počítejte do sedmi a pak na osm dob pomalu vydechněte.

8. Pište zamilované vzkazy
Žádné výmluvy, protože pro napsání milého vzkazu nemusíte mít literární nadání. Hezký pozdrav můžete poslat příteli, manželovi i kamarádce. Zastavte se na chvíli a soustřeďte se na formulaci myšlenky. Na chvíli se odstřihnete od okolí a zapomenete na případné starosti. A nezapomeňte, že blahodárný účinek se nepoměřuje délkou textu, ale obsahem.

Pište zamilované vzkazy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

9. Zbavte se všeho nepotřebného
Znáte blahodárný pocit úlevy, když se zbavíte nepotřebných věcí, které zaplavují domácnost, komplikují úklid, zkrátka překážejí. Provětrejte šatník a vyřaďte oblečení, které jste na sobě neměla víc než rok. Maminky, využijte prázdninovou nepřítomnost dětí pro radikální „čistku“ pokojíčků. Když to provedete citlivě, nemusíte se bát, že by vaše zlatíčka něco postrádala.

Rozdělte si jednotlivé kusy oblečení podle barev.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

10. Procházejte se
Jednou z výhod soužití se čtyřnohým přítelem je, že vás donutí chodit ven. Dvě minimálně čtvrthodinové vycházky snižují riziko některých civilizačních chorob. I sebekratší vycházka vám rozproudí krevní oběh.

11. Vypněte mobil

Snad jen o dovolené si můžeme dovolit luxus vypnutého mobilu. K tomu, abyste se mohla soustředit sama na sebe, potřebujete vědět, že vám každým okamžikem nezazvoní telefon. Naučte se na chvíli se osvobodit od mobilu. Je to i jediná osvědčená prevence proti vzniku případné závislosti.

'Zahoďte' mobil
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

12. Zívejte
Klidně na celé kolo. Je dokázané, že zívání je zdravé, reguluje metabolismus, žilní tlak i tepovou frekvenci. Navíc posiluje veškeré svaly dýchací soustavy a přináší intenzivní pocit uvolnění.

13. Vstávejte pomalu
Stejně jako každý motor i naše tělo potřebuje pomalý rozjezd. Protáhněte se, zahýbejte prsty u nohou, zaposlouchejte se do okolních zvuků a zhluboka se nadýchněte, abyste se pozvolna vpravila do okolí. Alespoň teď v době prázdnin si nevyčítejte, když si poležíte o čtvrt hodinky déle. Určitě si to zasloužíte.

14. Obejměte se
Sama sebe a proč? Protože se okamžitě uvolníte. Sedněte si, skrčte nohy, obejměte se rukama křížem a snažte dosáhnout dlaněmi na lopatky. Je to účinný cvik pro uvolnění napětí. Jeho účinek umocníte, když ho provedete i opačným směrem: snažte se co nejvíce roztáhnout hrudní koš a lopatky přiblížit k sobě.

15. Den bez hodinek
Zapomněla jste hodinky?Nenechte se vyvést z míry, a pokud to jen trochu jde, zkuste prožít den bez časových omezení. Vstaňte, až se vám a vašemu tělu opravdu bude chtít, najezte se, až si váš žaludek řekne. Jen tak máte možnost poznat, jak fungují vaše biologické hodiny. Prožít den bez hodinek na ruce je opravdu cenná zkušenost. Poznáte, kdy vaše tělo opravdu potřebuje regenerovat, a naučíte se rozlišovat mezi skutečným hladem a zbytečným uždibováním.

16. Načechrávejte si prsty vlasy
Při pocitu fyzické únavy a vyčerpání z duševní práce si nevědomky saháme do vlasů. Tím, že si mimoděk prohrábneme vlasy, dochází ke stimulaci nervových zakončení. Každým načechráním hřívy se uvolníte, a navíc je toto ženské gesto slušivé.

Načechrávejte si prsty vlasy
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

17. Sladce hřešte
Milujete zmrzlinu nebo „ujíždíte“ na želatinových medvídcích? Pak si je dopřejte, samozřejmě v rozumné míře s ohledem na riziko zubního kazu. Když si necháte čas od času na jazyku rozplynout sladkokyselý bonbon nebo chladivý krém, nic hrozného se nestane. Želatina je zdravá pro kloubní chrupavku. Zkrátka malý sladký prohřešek vám neublíží, a pokud vám zvedne náladu, tím lépe.

Sladce hřeště
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

18. Naučte se meditovat
Není to tak těžké. Lehněte si nebo se posaďte na tichém místě. Zavřete oči, zkuste se koncentrovat na jednotlivé části těla a vnímejte tlukot srdce. Aby vám myšlenky neutíkaly na všechny strany, soustřeďte se na představu plamene svíčky nebo na proud řeky.

Naučte se meditovat
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

19. Nestyďte se a hrajte si
Vraťte se na chvíli do dětských let a oprašte společenské hry, zahrajte si „Aktivity“, „Dostihy“, složte puzzle nebo se pusťte do odvážnějších kreativních her. Pokud vás lákají hrátky s erotickým podtextem, vyzkoušejte s partnerem body painting. Jeden druhému posloužíte jako malířské plátno a náramně se pobavíte.

20. Dopřejte si ledovou kávu
Jasně, že si dáváte kávu každý den bez ohledu na roční období. Ale není káva jako káva. Ledové frappé je jako stvořené pro prázdninový relax v horkém dni. A hezké vzpomínky se pojí na příjemné vůně, tu kávovou nevyjímaje.

Autor: Ladislava Protivanská