Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak zápasit s vedrem? Sex a píle!

2. července 2009 | 05:00

Po nekonečně dlouhých chladných dnech konečně udeřilo plnou silou léto. Je dusno k zalknutí, vlhkost vzduchu je jako v deštném pralese a když vykoukne slunce, pálí ostošest. Špatně se vám v tom dusnu spí? Celý den jste jako mátohy? Co s tím?

Horko může skoro za všechno: Špatně spíte, potíte se, bolí vás hlava, protože jste dehydrovaní, po obědě se cítíte nacpaní k prasknutí a chce se vám spát… A přece stačí jen málo a bude vám určitě líp.

Oblečení
Oblékejte se vzdušně, do prodyšných, ne upnutých modelů. Nejlépe vám bude v lehké bavlně, která saje pot a ochlazuje tak pokožku.

Pokrývka hlavy
Tu by měli v každém případě nosit senioři a děti. A při delším pobytu na slunci všichni.

Chládek doma
V bytě si ochladíte, pokud do vany napustíte studenou vodu, zatáhnete žaluzie nebo závěsy. Až se pozdě večer ochladí, krátce a intenzivně vyvětrejte. Pokud je vedro i v noci, pověste před otevřené okno namočené prostěradlo.

Zchlazení organismu
Po návratu z rozpálené ulice si dejte nohy do umyvadla se studenou vodou a na zápěstí si pouštějte ledovou.

Spáleniny
I když jste se cíleně neopalovali, stačí pár minut a nechráněná pokožka se i při krátkém pobytu na slunci spálí. Na postižená místa si dejte obklad z bílého jogurtu nebo odšťavněte brambory a šťávou místa potřete.

Pití
Hodně pijte, aspoň 2 a půl litru denně. Jinak budete dehydratovaní a může vás bolet hlava, budete malátní a nenaložení. Vyhněte se kávě, černému čaji, kolovým nápojům a všemu, co obsahuje hodně cukru. Vhodná je obyčejná voda a osvěží vás nápoj s rozpuštěným vitaminem C a kalciem. Tvrdému alkoholu dejte v horku vale. Pokud přece jen máte chuť, dejte si jen vinný střik nebo nízkostupňové pivo.

Pocení
Používejte antiperspiranty a deodoranty a noste je s sebou. Nepoužívejte těžké parfémy, ale lehké parfémové vody. Ideální jsou tzv. tělové letní závoje, které lehce provoní a ochladí celou plochu těla. Nejezte kořeněná jídla, která podporují pocení.

Jídlo
Zapomeňte na smetanové omáčky a podobná těžká jídla. Vhodné jsou lehké zeleninové saláty na všechny způsoby. Dejte si je s tuňákem, vejcem, šunkou, sýrem, olivami nebo semínky.

Salát: V parnu jezte lehké zeleninové saláty a nebudete se cítit těžce a přecpaně
Autor: Foto scom

Práce nebo sport venku
Pokud musíte například pracovat na zahradě nebo si chcete zahrát tenis, začněte časně ráno nebo vpodvečer. Neoblékejte se pouze do plavek, vezměte si volné tričko a lehké kalhoty. Místa, která nejsou oděvem chráněna, namažte krémem s vysokým faktorem. Obličej si osvěžujte minerálkou ve spreji.

V kanceláři
Pokud na pracovišti nemáte klimatizaci, větrejte co nejčasněji. Pokud klimatizace funguje, měla by být nastavena maximálně na 6stupňový rozdíl mezi vnitřkem a vnějškem. Pokud je rozdíl větší, může organismu způsobovat teplotní šok.


Abyste se dobře vyspali…

Sprcha: Dejte si před spaním ne studenou, ale teplou sprchu! Ta otevře póry a z těla unikne horkost
Autor: Foto scom

  • Dejte si teplou sprchu, i když vás láká studená. Teplá voda otevře póry a z těla odchází horkost.
  • Neutírejte se po osprchování, osycháním se pokožka zchladí.
  • Zchlaďte pyžamo na půl hodiny v lednici a pak si ho oblečte.
  • Spěte pod tenkým prostěradlem nebo tzv. letní dekou.
  • Povlečte si lůžkoviny do saténu, který chladí.
  • Vezměte si do postele gumovou láhev se studenou vodou. Ochladí vás i lůžko.

Zdroj www.zdravi.centrum.cz


Blesk se ptá sexuologa Radima Uzla

Blesk se ptá sexuologa Radima Uzla
Autor: Foto scom

Rostou s horkem sexuální chutě?
Horko spíš způsobuje únavu. Ale na druhou stranu sexuální apetit zvyšuje minimum oblečení, které v parnu nosí objekty naší touhy. Ženy oblékají vyzývavé výstřihy a krátké sukně, muži vystavují vypracované opálené svaly. A to je lákadlo! Je přece lepší objímat partnera v plavkách než v lyžařské bundě.


Odborník na telefonu
Chcete vědět, jaké potíže vás mohou postihnout na dovolené? Bývá vám špatně v autě a letadle? Jedete do exotických míst a potřebujete vědět, jak rychle vyléčit břichabol nebo průjem nebo těmto onemocněním předejít? Volejte gastroenteroložku MUDr. Annu Jungwirthovou z pražského sanatoria svaté Anny a ptejte se na všechno, co potřebujete vědět o zažívacích potížích.

Více o zdraví se dozvíte v magazínu Blesk zdraví

 

 

 

Autor: Iva Dvořáková, Hana Farkašová
Diskuse ke článku
.