Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

5 tipů, jak v pohodě přečkat podzim a zimu navzdory lupénce

5 tipů, jak v pohodě přečkat podzim a zimu navzdory lupénce
10. října 2021 | 06:00

Pro někoho nejpestřejší a nejkrásnější období roku, pro jiné měsíce plné trápení. Lupénka a podzim, natožpak zima zkrátka nejsou tou nejlepší kombinací. Pokud patříte mezi ty, kteří s příchodem zimních měsíců trpí, poradíme vám, jak toto náročné období co nejlépe zvládnout.

Důvodů, proč může sychravé a chladné počasí zhoršit příznaky lupénky, je několik. Kombinace chladného venkovního vzduchu a suchého prostředí ve vytápěných interiérech připravuje pokožku o potřebnou vlhkost, která je pro pacienty alfou a omegou. Dny se zkracují, ubývá slunečního svitu a kvůli teplejšímu oblečení dopadá na pokožku výrazně méně ultrafialového záření, zejména UVB, které pomáhá snižovat nadprodukci kožních buněk. Když pak teploty klesnou pod bod mrazu, mohou se zvyšovat i bolestivé projevy. To se týká zejména lidí, kterým lupénka zasáhla i klouby. Při troše vůle a opatrnosti si ale podzim a zimu mohou užít i psoriatici. Tady je několik tipů, jak na to:

Zvlhčete si vzduch – vybavte se zvlhčovačem vzduchu a pořiďte si do domácnosti více rostlin. Před spánkem si v ložnici vyvětrejte. Čerstvý vzduch vám nejen zvýší vlhkost ve vytápěném interiéru, ale zároveň bude mít pozitivní vliv na kvalitu vašeho spánku.

Video se připravuje ...
Potřebujeme vždy na nemoci antibiotika? Kdy je tedy nebrat? • VIDEO: Videohub

Pijte vodu – pamatujte, že vaše kůže potřebuje hydrataci a voda dodávaná tělu pitným režimem je tím nejlepším řešením. Pravidelným a dostatečným pitím vody se uplatní zásobní funkce kůže ohledně vody, zvětší se tak její objem a pleť se vyhladí od vrásek. To ale neznamená, že byste při tom měli rezignovat na hydratační krémy. Ty mají lokální účinek na povrchu pokožky. 

Pečlivě volte oblečení – dávejte přednost tenčím kouskům než jedné silné vrstvě oblečení a volte co možná nejvzdušnější a měkké přírodní materiály. Zabráníte tím zbytečnému pocení, které může lupénku zhoršovat. Chraňte se před ostrým a suchým větrem. Za jasných dnů naopak nezapomeňte načerpat energii ze slunečních paprsků. UVB záření zpomaluje tvorbu nových kožních buněk v ložisku lupénky. 

Relaxujte – na podzim se v přírodě vše zpomaluje a ukládá ke spánku. Zpomalte i vy a věnujte se sami sobě. Dopřejte si relaxační koupele nebo vyzkoušejte techniky uvolňující stres. Snažte se nepřipouštět si, že následující měsíce jsou pro psoriatiky náročnější, a naplno si užívejte všech radovánek, které podzim a zima dokážou nabídnout.  

Promluvte si o vhodnosti léčby – pokud se vaše lupénka na podzim a v zimě vždy zhorší, promluvte se svým lékařem. Nenechte se odbýt tím, že je to běžné. Třeba pomohou jen menší úpravy léčebné kúry nebo přidání světelné terapie. Více se o možnostech léčby dozvíte v talk show Lupénka načisto už 3. listopadu od 17.00 hodin na Facebooku a webu pacientské organizace SPAE.

Autor: REDAKCE
Video se připravuje ...