Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Když je snaha otěhotnět marná. Víme, co vás zajímá o umělém oplodnění

Nedaří se vám otěhotnět? Medicína vám může pomoct.
13. května 2019 | 14:00
Prezentace klienta |

Napjaté očekávání měsíc za měsícem střídá zklamání a beznaděj. Počet párů, které se marně snaží počít dítě, rok od roku přibývá. Když miminko navzdory snažení nepřichází, může ženám a mužům, kteří touží po potomkovi, pomoci moderní medicína a centra asistované reprodukce. Jak probíhá umělé oplodnění (IVF) a jak vysoká je jeho úspěšnost? Jak dlouho celý proces trvá? A kolik za něj páry v Česku zaplatí?

MUDr. Jan Lacheta, který je primářem klinického centra IVF ISCARE v Praze, se už roky specializuje na léčbu poruch plodnosti. Nyní odpovídá na otázky, které mu klienti a zájemci o umělé oplodnění nejčastěji pokládají.

Jak dlouho trvá proces umělého oplodnění?

Záleží na příčině neplodnosti. Nejdřív provedeme různá vyšetření, potom vše naplánujeme a v dalším cyklu realizujeme. To znamená, že nejkratší doba jsou dva měsíce.

Je pravda, že neplodnost trápí čím dál více lidí? Pokud ano, čím to je – životním stylem nebo třeba tím, že lidé mají děti později?

Procento neplodných páru se skutečně zvyšuje. Kromě zhoršování mužské plodnosti má na to největší vliv odklad rodičovství ženy do vyššího věku. Ženy se dožívají vyššího věku, ale reprodukční věk se neprodlužuje. Šance na otěhotnění po 42. roku života je velmi malá. Je to dáno trvale se zhoršující kvalitou vajíček. V případě, že žena nemá partnera, má možnost si nechat zamrazit vajíčka (social freezing).

Řada lidí touží po miminku marně.
Autor: iStock

Kolik se v současnosti při IVF používá embryí?

V dnešní době se nejčastěji transferuje jedno embryo. V případech, kdy se opakovaně nedaří, lze zavést embrya dva – pacientka ovšem nesmí mít jizvu na děloze (po císařském řezu, operaci myomů apod.). Pokud by totiž takováto žena měla dvojčetné těhotenství, hrozí riziko ruptury (prasknutí) jizvy. Většina center tři nebo více embryí již nezavádí.

Pokud byste měl srovnat úroveň českých a zahraničních klinik zaměřujících se na IVF, jaká by byla bilance Česka ve srovnání se světem?

Kvalita české reprodukční medicíny je na velmi vysoké úrovni. Důkazem je množství pacientek ze západní Evropy a Severní Ameriky, které naše centra navštěvují. První dítě na světě po umělém oplodnění se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii, Československo bylo první z celého východního bloku – první dítě se narodilo v roce 1982 v Brně. Myslím si, že tradice kvalitní asistované reprodukce přetrvává až do dnešní doby.

MUDr. Jan Lacheta
Autor: Iscare

Jaká je cena umělého oplodnění?

Pojišťovna hradí čtyři cykly, pokud si žena nechá v prvních dvou cyklech zavést jedno čerstvé embryo (nezapočítávají se do toho transfery mrazených embryí). V opačném případě má nárok na tři pokusy. Doplatek pacientky má 2 dvě části – léky (záleží, kolik hormonů se celkem aplikuje) a laboratorní metody, které pojišťovna nehradí (nejčastěji se jedná i metodu ICSI – injekce spermie do vajíčka, prodlouženou kultivaci a mrazení embryí). V našem centru se hradí záloha na léky 4000 Kč a na laboratorní metody 18000 Kč. Po celém procesu se finanční náklady přesně vypočítají.

Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti IVF?

Změny v reprodukční medicíně se odehrávají spíše nenápadně a pomalu. Velký rozvoj určitě zaznamenala embryologie – lepší kultivační systémy, kvalitní vitrifikace (mrazení) gamet a embryí, preimplantační genetické testování (vyšetření embrya před transferem) - testují se nově i neinvazivní metody (bez nutnosti biopsie embrya - vyšetření kultivačního média nebo tekutiny z nitra embrya). V medicínské části reprodukční medicíny se zdokonalují používané léky, jsme schopni lépe zvládat komplikace a snižovat rizika (např. hyperstimulačního syndromu). Pokrok se odehrává i na poli onkofertility, kdy jsme u onkologických pacientů schopni zachránit plodnost, a po vyléčení nádorového onemocnění pomoci s otěhotněním a narozením zdravého dítěte.

 

Video se připravuje ...