Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chat ukončen: Chcete se stát maminkou a nejde to?

3. května 2019 | 10:55
Prezentace klienta |

Neplodnost roste stále více a s tím i počet žen, které se rozhodnou podstoupit umělé oplodnění.  Co je příčinou zvyšujícího se počtu párů, které vyhledávají tuto pomoc? Jak celý proces probíhá a jaká je dnes úspěšnost u cyklů IVF? Na to jste se ptali MUDr. Jana Lachety - primáře klinického centra IVF ISCARE v Praze, jehož specializací je léčba poruch plodnosti. Chat proběhl 3.5.

online chat
Dobrý den pane primáři, jaké jsou nejnovější trendy u IVF? Jsou nějaké novinky, které by v budoucnu měly změnit tenhle obor? Chtěla bych jít studovat medicínu a tento obor mě do budoucna zajímá. Díky, Jana V.(Jana V.)
Foto
Dobrý den. Změny v reprodukční medicíně se odehrávají spíše nenápadně a pomalu. Velký rozvoj určitě zaznamenala embryologie - lepší kultivační systémy, kvalitní vitrifikace (mrazení) gamet a embryí, preimplantační genetické testování (vyšetření embrya před transferem) - testují se nově i neinvazivní metody (bez nutnosti biopsie embrya - vyšetření kultivačního média nebo tekutiny z nitra embrya). V medicínské části reprodukční medicíny se zdokonalují používané léky, jsme schopni lépe zvládat komplikace a snižovat rizika (např. hyperstimulačního syndromu). Pokrok se odehrává i na poli onkofertility, kdy jsme u onkologických pacientů schopni zachránit plodnost a po vyléčení nádorového onemocnění pomoci s otěhotním a narozením zdravého dítěte.
PROSIM MA VLVI HORMONALNI ANTIKONCPCE NA PROCES UMELEHO OPLODNENI?? MUSI SE PAK NEJAK PO VYSAZENI CEKAT? ALENA(ALENA)
Foto
Dobrý den. Po vysazení antikoncepce není nutné čekat, teoreticky se dá umělé oplodnění udělat hned v následujícím cyklu po vysazení. Někdy může být po vysazení antikoncepce anovulační cyklus (cyklus bez ovulace), ale to nám při umělém oplodnění nevadí, ovulaci si řídíme sami.
Dobrý den chtěl bych darovat sperma za peníze, je to na vaší klinice možné? A jak to probéhá? Díky, Petr.(Petr1)
Foto
Dobrý den. Ano, je to možné. Musí Vám být 18-40 let, nejdřív absolvujete různá vyšetření - andrologické, genetické, vyšetření na pohlavně přenosné nemoci (HIV, syfilis, hepatitida B, C, chlamydie v moči, krevní skupina a Rh faktor). Pokud bude vše v pořádku, jste vhodným dárcem.
chci se zeptt jak dlouho trva proces um.oplodneni - kdyz prijdeme poprve k vam do ordinace a nejak standardne se proces povede, tak to se vsemi vysetrenimi apod. trva tydny, mesice, roky..? Diky, MV.(MVP)
Foto
Dobrý den. Záleží na příčině neplodnosti. Nejdřív provedeme různá vyšetření, potom vše naplánujeme a v dalším cyklu realizujeme (nejkratší doba jsou 2 měsíce).
Pane Lacheta četla jsem že neplodnost se prý zvyšuje - je to pravda? A čím to je, životní styl, nebo že maj lidi děti stále později? Je mi 31 let, nemám partnera a začínám se toho trochu bát.. (Helča)
Foto
Dobrý den. Procento neplodných páru se zvyšuje. Kromě zhoršování mužské plodnosti má na to největší vliv odklad rodičovství ženy do vyššího věku. Ženy se dožívají vyššího věku, ale reprodukční věk se neprodlužuje. Šance na otěhotnění po 42. roku života je velmi malá. Je to dáno trvale se zhoršující kvalitou vajíček. V případě, že žena nemá partnera, má možnost si nechat zamrazit vajíčka (social freezing).
Pane doktere když byste měl srovnat úroveň českých a zahraničních klinik zaměřujících se na IVF, tak jak jsme na tom v porovnání se světem? Moc díky a hezký den, Pavel.(Pavel)
Foto
Dobrý den. Kvalita české reprodukční medicíny je na velmi vysoké úrovni. Důkazem je množství pacientek ze západní Evropy a Severní Ameriky, které naše centra navštěvují. První dítě na světě po umělém oplodnění se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii, Československo bylo první z celého východního bloku - první dítě se narodilo v roce 1982 v Brně. Myslím si, že tradice kvalitní asistované reprodukce přetrvává až do dnešní doby.
Prosím kolik se dnes při IVF používá embryí? Kamarádka má z umělého oplodněí trojčata, my s manželem se pokoušíme druhým rokem a vypadá to že nás to čeká taky, tak by mě zajímalo, co mě čeká. (Pavla Totoušková)
Foto
Dobrý den. V dnešní době se nejčastěji transferuje 1 embryo. V případech, kdy se opakovaně nedaří, lze zavést embrya dva - pacientka ovšem nemůže mít jizvu na děloze (po císařském řezu, operace myomů apod.). Pokud by totiž takováto žena měla dvojčetné těhotenství, hrozí riziko ruptury (prasknutí) jizvy. Většina center 3 nebo více embryí již nezavádí.
Zdravim zajimalo by me jak je to s hormonalni lecbou, jake hormony se u zeny pri umelem oplodneni pouzivaji a jaky maji na zenu vliv? Mam cekat ze budu protivna nebo tak podobne :-) diky a nashle(Bledule)
Foto
Dobrý den. Nejdůležitějším lékem v celém procesu je folikulostimulační hormon (FSH), jedná se o hormon hypofýzy, který stimuluje růst folikulů. Kromě toho způsobuje zvýšení hladin estrogenů (cca 10x oproti přirozenému cyklu). Většina žen nemá žádné nežádoucí účinky, změny nálady se občas mohou objevit. Nejčastěji mají pacientky tlaky až mírné bolesti v podbřišku z důvodu nastimulovaných (zvětšených) vaječníků. Dalším lékem je těhotenský hormon, který používáme k vyvolání ovulace a dozrání vajíček. Po odběru pacientka užívá progesteron na podporu funkce žlutého tělíska a snížení rizika samovolného potratu.
Dobrý den, jaký máte názor na metodu nativ? Již dvakrát jsem podstoupila, bohužel těhotenství se zatím nepodařilo. Má cenu zkoušet dále nebo podstoupit hormonální léčbu?(Blanka, 42 let)
Foto
Dobrý den. Je to velmi individuální, nejdůležitějším faktorem je věk. V situaci, kdy je výsledkem stimulace malý počet získaných vajíček (0-3), je vhodnější nativní cyklus. Je pro pacientku šetrnější a pokud ovuluje, jsme schopni získat 1 vajíčko (někdy používáme léky na podporu ovulace a jsme schopni získat vajíček více). Ale pokud má žena dobrou ovariální rezervu (dostatečně velký počet folikulů), lze stimulovat i ve věku 42 let.
Dobrý den pane primáře, chtěla bych se zeptat - jak je to s cenou u umělého oplodnění, vím že pojiěťovna platí samotné oplodnění (3 pokusy?), ale předpokládám že jsou kolem další náklady - na léky, vyšetření apod., dalo by se nějak shrnout, co vše to obnáší a jaký je zhruba na to finanční náklad? Moc díky, M.(Marie Malá)
Foto
Dobrý den. Pojišťovna hradí 4 cykly, pokud si žena nechá v prvních 2 cyklech zavést 1 čerstvé embryo (nezapočítávají se do toho transfery mrazených embryí). V opačném případě má nárok na 3 pokusy. Doplatek pacientky má 2 části - léky (záleží kolik hormonů si celkem aplikuje) a laboratorní metody, které pojišťovna nehradí (nejčastěji se jedná i metodu ICSI - injekce spermie do vajíčka, prodlouženou kultivaci a mrazení embryí). V našem centru se hradí záloha na léky 4000 Kč a na laboratorní metody 18000 Kč. Po celém procesu se finanční náklady přesně vypočítají.
Dobrý den, byla mi zjištěna nízká hladina hormonů AMH, při věku 25let je hodnota 1,0. Je to opravdu nízké? Jak rychle se hladina tohoto hormonu snižuje? Děkuji za odpověď(Barbora K. )
Foto
Dobrý den. Hladina AMH s věkem stoupá a dosahuje maxima právě kolem 25 let, poté začíná pomalu klesat. Pro AMH existují různé jednotky, dokonce každá laboratoř má jinak nastaveny referenční hodnoty. Takže se k hodnotě 1,0 nedokážu vyjádřit. Nicméně bych Vám doporučil návštěvu centra asistované reprodukce, kde Vás detailněji vyšetří, eventuálně vyšetření AMH zopakují. Je určitě vhodné provést ultrazvukové vyšetření, kde se zhodnotí struktura vaječníků - tzv. ovariální rezerva.
Dobrý den, jaká je prosím statistika rizika narození vícerčat, respektive, proč k tomu dochází? Děkuji(Markéta V.)
Foto
Dobrý den. Po transferu 2 embryí je riziko dvojčat 5-10%, po transferu 1 embrya pod 0,5% (embryo se rozdělí a vzniknou jednovaječná dvojčata). Tradiční spojení mezi umělým oplodněním a dvojčaty má kořeny v historii, kdy se zavádělo více embryí (2, 3, 4 i více). V dnešní době preferujeme transfer 1 embrya. Je to umožněno embryologickým a medicínským pokrokem (lepší kvalita embryí). Vícečetné těhotenství je navíc mnohem rizikovější než jednočetné, proto se mu snažíme vyhnout.
Dobrý den, zajímalo by mě, kdy si můžu udělat těhotenský test po tranferu blastocysty. Děkuji :)(Lenka H.)
Foto
Dobrý den. Test doporučujeme provést za 14 dnů po transferu. V případě vyšetření těhotenského hormonu k krvi je výsledek o něco dříve, okolo 14 dnů po odběru vajíček, tzn. o 5 dnů dříve.
Dobrý den,jak se připravit na stimulaci,jsem na PN po laparoskopii.(Šárka.)
Foto
Dobrý den. Nějaká zvláštní příprava před stimulací nutná není (kromě obvyklých vyšetření jako je ultrazvuk, hormonální testy apod). Pokud jste absolvovala laparoskopii, je vhodné s umělým oplodněním počkat. V případě, že se jednalo pouze o diagnostický zákrok, stačí počkat 1-2 měsíce. Pakliže to byla operační laparoskopie, rozhoduje typ a rozsah výkonu. Například po odstranění myomu je vhodné čekat až 6 měsíců.
Dobrý den, musím mít pro umělé oplodnění partnera? Jak probíhá výběr dárce spermatu? Děkuji za odpověď.(Veronika K. )
Foto
Dobrý den. V ČR je možné podstoupit umělé oplodnění pouze jako pár. Výběr dárce spermií probíhá na základě fenotypových (vzhledových) znaků jako je barva vlasů a očí, výška, váha a eventuálně podle krevní skupiny a Rh faktoru. Dárcovství je vždy anonymní - žena se žádné další informace o dárci nedozví.
Dobrý den, je samotný zákrok odebrání vajíček bolestivý a jak dlouho trvá? Je třeba se na odběr nějak dopředu připravit? Děkuji(Naďa 35)
Foto
Dobrý den. Odběr vajíček probíhá v krátké celkové anestezii. Trvá obvykle kolem 15 minut, záleží na počtu folikulů (čím více jich je, tím je výkon delší). Po výkonu může mít pacientka mírné bolesti v podbřišku, které tlumíme běžnými analgetiky (léky proti bolesti). Před odběrem je nutné absolvovat standardní předoperační vyšetření (krevní testy, EKG, vyšetření moči).
Dobrý den, jak prosím probíhá proces před samotným oplodněním? Je nutná hormonální stimulace? Jak dlouho to probíhá a jak se to pohybuje finančně? Jaká je úspěšnost tohoto procesu?(Marie)
Foto
Dobrý den. Nejdříve je nutné pátrat po příčině neplodnosti. Pokud je řešením umělé oplodnění, přistupujeme většinou ke stimulaci vaječníků. Důvod je ten, že chceme získat víc vajíček a mít více embryí. Čím více embryí máme, tím více stoupá šance na otěhotnění. Obvykle se úspěšnost po transferu 1 embrya pohybuje mezi 35-40%. V případech, kdy žena stimulaci odmítá nebo je kontraindikovaná, lze udělat odběr jednoho dominantního folikulu v přirozeném cyklu. Úspěšnost je samozřejmě nižší. Celý proces probíhá v rámci 1 cyklu, cena je 20-25 tisíc (v jednotlivých centrech se může lišit).
Dobrý den, jak dlouho trvá samotný proces?(Kamila, 35 let)
Foto
Dobrý den. Umělé oplodnění probíhá v rámci jednoho cyklu. Většinou druhý den menstruace začíná stimulace vaječníků, odběr vajíček je obvykle mezi 10.-14. dnem cyklu a o 5 dnů později transfer embrya. V době očekávané menstruace už může být žena těhotná (tzn. 2 týdny po přenosu embrya).
Dobrý den, chtěli bychom se zeptat, kdybychom se s manželem rozhodli pro umělé oplodnění, co vše to obnáší (od začátku do konce) a také prosíme o informaci jak to výjde finančně. Děkujeme.(Lenka M.)
Foto
Dobrý den. V případě ženy je nutné gynekologické, ultrazvukové a hormonální vyšetření, u mužů je třeba vyšetřit spermiogram, u obou pak vyšetření na pohlavně přenosné nemoci (HIV, syfilis, hepatitida B a C). Prvním krokem v samotném procesu umělého oplodnění je stimulace vaječníků (aplikují se injekce folikulostimulačního hormonu), pak je odběr vajíček v krátké narkóze, ten den dojde k oplození vajíček (tzn. partner dodá vzorek spermií) a za cca 5 dnů zavádíme embryo do dělohy. Po 14 dnech si pacientka udělá těhotenský test. Celková cena (léky, laboratorní metody) je okolo 20-25 tisíc korun.
Dobrý den, jaký je % pravděpodobnost, že se narodí dvojčata, pokud se bude jednat o umělé odplodnění? (Klára)
Foto
Dobrý den. Rozhodujícím faktorem je počet transferovaných embryí. V dnešní době preferujeme přenos jednoho embrya, dvojčata v tomto případě jsou raritní - okolo 0,3 % (1 embryo by se muselo rozdělit). Pokud transferujeme 2 embrya, je riziko dvojčetného těhotenství 5-10%.
Dobrý den, jsou nějaké limity ze zákona, kdy jde podstoupit umělé oplodnění? Musím mít partnera nebo být v určitém věku?(Dagmar, 39 let)
Foto
Dobrý den. Věkové omezení se týká pouze partnerky. Umělé oplodnění je hrazeno ze zdravotního pojištění před dovršením 39 let. Mimo pojišťovnu pak do 49 let.

Video se připravuje ...