Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak v létě ochladit miminko?

13. srpna 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Léto je v plném proudu, a svými tepelnými extrémy dává řádně zabrat nejen nám, ale i našim drobným ratolestem. Nesnesitelný žár znepříjemňuje nejen naše běžné činnosti, ale je nebezpečná i pro naše děti a hlavně miminka. V tomto článku vám nabízíme několik řešení, jak zabránit přehřátí našich mrňousků.

Kůže novorozence a malých dětí je velmi tenká, jemná a obsahuje až o 80% více vody než kůže starších dětí a dospělých lidí. Je vláčnější a měkčí. Mazové žlázy se ještě vyvíjejí a neprodukují dostatek potu ani mazu. Pomalu a postupně dochází k rozvoji imunitních mechanismů a zvyšuje se obranyschopnost kůže. Její nejsvrchnější vrstva tvoří takzvanou přirozenou ochrannou bariéru kůže. Základní stavební složkou kůže jsou lipidy, jejichž úkolem je chránit ji před průnikem iritačních látek mikroorganismů a zajišťuje rovnoměrné odpařování vlhkosti, čímž ji chrání před nadměrným vysycháním. Kůže plní základní termoregulační funkci, ale vzhledem k uvedeným specifikům, je velmi důležité chránit malé děti před extrémními teplotami a jejich výkyvy. 

Pokud bydlíte ve vícepodlažním domě, je lepší zůstat na co nejnižším patře. Teplý vzduch je totiž řidší než ten chladnější, a tak stoupá vzhůru. Přízemní místnosti jsou tak přirozeně chladnější než podkroví. V případě extrémních veder jistě nesmírně oceníte sklepní prostory. Přes den nechte spuštěné žaluzie, rolety, zatáhněte závěsy. To pomůže odrážet sluneční záření, vnikající do vašeho příbytku. Pokud sluneční paprsky dopadají na budovu již od dopoledních hodin, nechte zavřená všechna okna a dveře až do večera. Ve večerních hodinách je ideální zchladit celý příbytek. Pootvírejte okna a dveře tak, aby alespoň na chvilku vznikl menší průvan, který vyfouká teplý vzduch z vnitřních prostor, a nahradí ho chladnějším vzduchem z venku. Důležité je přesvědčit se, že postýlka s miminkem nestojí v tomto průvanu. Můžete použít i ventilátor, ani ten ale nesmí být nasměrován přímo na děťátko. Zapněte ho ještě před tím, než ukládáte dítě ke spánku. Místnost příjemně ochladí. Přes radiátory a židle v ložnici nebo dětském pokoji rozvěste mokré ručníky, odpařená voda pomůže místnost trochu zchladit. V noci pak stačí nechat pootevřená okna.

Klimatizace se stává standardním vybavením moderních domů, obchodů, restaurací a dennodenně ji používáme při jízdě autem. Nesprávně používaná klimatizace však našemu zdraví a zdraví našich dětí více škodí, než prospívá a přináší s sebou nejrůznější zdravotní potíže. Ty nejčastější jsou angína, rýma, suché a podrážděné oči, suchý a dráždivý kašel, opakované onemocnění horních cest dýchacích, rozvoj alergie případně astmatu, bolesti hlavy, kloubů, svalové křeče. Zdravotní problémy jsou nejčastěji způsobeny právě špatně nastavenou teplotou klimatizace. Velké teplotní rozdíly lidský organismus netoleruje, tělo reaguje na teplotní šoky, jež mohou mít výrazný vliv na naše zdraví a zdraví našeho děťátka. Správné nastavení klimatizace by mělo být nejvíce o 5 - 7 ° C pod aktuální teplotou venkovního prostoru tak, aby zvolená teplota byla příjemná vám i vašim dětem.

Místnost, ve které miminko spí, by měla mít mezi 16 a 20 stupni Celsia. To je nejpříjemnější teplota pro spánek. Během tropických nocí, kdy teplota převyšuje 20 stupňů, se miminko může budit a být neklidné. Odstraňte z postýlky čalounění, mantinely a všechny přikrývky, aby mohl vzduch cirkulovat. Klidně nechte dítě spát jen ve spodním prádle nebo pouze s plenou, nedávejte mu na hlavičku čepici. Přes odkrytou hlavičku se miminko také zbavuje nadbytečného tepla. Nepoužívejte syntetické deky, přikrývky, prostěradla. Používejte bavlněná prostěradla, přikrývky, podušky, které dokáží vsáknout pot a vlhkost. Přes den dítě oblékejte do vzdušné, tenké bavlny nebo jiných přírodních materiálů, vyhýbejte se umělým syntetickým látkám.

Na vycházky choďte raději v dopoledních hodinách nebo až později odpoledne. Namísto rozpálených městských sídlišť raději upřednostněte procházky v parku, lese, u jezera. Při extrémních teplotách volte jen krátké procházky. V hlubokém kočárku může teplota rychle dosáhnout i na více než 40 stupňů, proto miminko často kontrolujte a během vycházky ho několikrát vyjměte z kočárku a položte na deku nebo podložku ve stínu kde se může klidně nahé hrát. Nezapomeňte používat jako ochranu před slunečním zářením krém s vysokým UV faktorem. V tropických dnech miminko občas ochlaďte omytím zátylku a končetin houbou namočenou ve vlažné vodě, sprchováním nebo koupáním. 

Důsledně hlídejte pitný režim dítěte. Novorozence a nejmenší miminka kojte častěji, větším dětem nabízejte neustále tekutiny. Pitný režim dítěte je nesmírně důležitý, aby nedošlo k přehřátí a dehydrataci. 

Pokud musíte s dítětem cestovat autem, cestujte raději v časných ranních a dopoledních hodinách. Častěji dělejte odpočinkové přestávky a přestávky na občerstvení. Nikdy nenechávejte dítě samotné v autě. Během chvilky se kabina auta může změnit na pec a tragické následky jsou všem dobře známé.

I krásné slunečné letní dny, přímo stvořené pro pobyt venku v přírodě, s sebou nesou některé nástrahy pro vaše malé ratolesti, proto je nesmírně důležité, tyto nástrahy znát a být na ně připraven. Předejdete komplikacím, které mohou zkazit vaši letní radost návštěvou lékaře, nebo dětské pohotovosti.

Autor: L´Oréal Česká republika

Neméně důležitá je v letním počasí péče o pokožku miminka. S tou vám pomůže značka Mixa, odborník na citlivou pleť. Vyzkoušejte jeden z produktů určených pro šetrné mytí dětské pokožky a vlásků z řady Mixa Baby. Ať už zvolíte olej, gel nebo krém, dopřejete svému miminku jemnou a vyživující péči.

Video se připravuje ...