Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak uchovávat krémy, kdy je vyhazovat a kdy škodí?

Dobu spotřeby se vyplácí pravidelně kontrolovat.
25. října 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

S nástupem chladnějšího počasí by měla nastoupit i změna ve vašich rozmazlujících se rituálech, jako jsou například hutnější krémy na suchou pokožku. Sáhnout ale po krému z minulé sezony se nemusí vždy vyplatit. Hlídáte si data expirační doby u vaší kosmetiky? Pokud ne, máme pro vás výčet hlavních signálů, které vás upozorní na to, že byste měla zvážit koupi nového produktu.

Jak poznat zkažený krém?

Pokud začne váš krém nebo make-up nevalně vonět a změní konzistenci, vyhoďte ho. Krém po nějakém čase žlukne, tj. odděluje se z něj olejová část a krém se mění ve směs hrudek, které se špatně roztírají. Takový krém na vaši pleť již opravdu nepatří!

U krémů proto sledujeme nejen datum expirace, ale také konzistenci a vůni. Může se stát, že kosmetický přípravek je již několik let prošlý ale vůně i konzistence se nijak výrazně nezměnily. Pravděpodobně za to mohou konzervační látky, nicméně ani tak používání prošlých krémů nedoporučujeme.

Co vám hrozí ze zkaženého a starého krému?

Při používání prošlého krému se může na pleti objevit mikrobiální ekzém. V krému se za tu dobu rozmnožily bakterie a plísně. Krémy i líčidla nemají rády střídání teplot, a to bohužel v koupelně, kde tyto přípravky nejčastěji máme, bývá dost časté. Sráží se tam voda ze sprchování, vzniká vlhké prostředí, střídá se světlo a tma, které krémům nesvědčí.

Mohou se vytvořit začervenalé svědící vyrážky, pleť může otékat a tvořit se mokvavé puchýřky, které hnisají a svědí.

Marie Krbcová, kosmetička, která mnoho let působila jako zdravotní sestra v ordinaci kožního lékaře, připomíná jednoduchá základních pravidla, které se v souvislosti s kosmetikou vyplácí dodržovat:

1. Krém ani make-up nepůjčujeme.

2. Vždy je natíráme čistými prsty, někdy je lepší krém nanášet dřevěnou nebo plastovou špachtličkou, kterou po použití snadno umyjete, a tak nezanesete do krému mikroby z rukou

3. Krémy by se neměly skladovat v lednici! Nesvědčí jim kolísání teplot.

4. Měli byste je skladovat na suchém místě, kde se teplota pohybuje mezi 10 - 25 stupni a výrazněji nekolísá.

5. Kosmetické přípravky rozhodně nepatří do skříňky se zabudovaným elektrickým světlem – od žárovky jde poměrně dost tepla.

6. Do mrazáku rozhodně krémy ani kosmetické přípravky nepatří. Obsahují totiž vodu a tuky, v mrazáku voda zmrzne a olejová část žlukne.

7. Otevřený přípravek je dobré co nejdříve spotřebovat a nenechávat ho několik měsíců otevřený.


Řada Pro Tolerance dodá pleti hydrataci a dostatek výživných látek.
Autor: L'Oréal

Nejlepší balení pro krém je to s pumpičkou. Nejen, že nepropouští vzduch, čímž se zamezí oxidaci, ale také přichází do styku s kůží minimálně, takže zabraňuje šíření bakterií.

Vyzkoušejte krém Pro Tolerance od značky Mixa, odborníka na citlivou pleť, který přichází právě v praktickém balení s pumpičkou a je určen pro všechny typy pleti včetně intolerantní. Dodává ji hydrataci a přísun výživných látek, ať už si vyberete krém v lehké nebo výživné variantě.