Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 tipů na bolavá záda! Kdy pomůžou léky a kdy je nutné jít k lékaři?

  • 26. září 2015 | 06:00

    Probouzíte se s bolestí zad, a přitom vám není ještě ani čtyřicet? Zatímco dnes nad ní mávnete rukou, za pár let se bolest přihlásí o slovo důrazněji a odstranit ji bude mnohem těžší. 

  • Na vině je životní styl

    Bolest zad
    Autor: Shutterstock.com

    Alespoň jednou v životě zabolí záda 80 procent z nás. Z počátku ojedinělé zabolení může přejít v bolest chronickou, která se ze zad těžko setřásá. Analgetika sice rychle pomůžou, ale stejně rychle se bolest může vrátit. Je lepší jí předcházet, ale pokud se vás to týká, řešte její příčinu. Většinu bolestí zad si podle rehabilitační lékařky z Centra zdravého pohybu MUDr. Aleny Kačinetzové obvykle způsobujeme samy, a to mechanickým přetížením zad, ať už jednorázovým nebo dlouhodobým. Co s tím? 

    „K chronickému přetížení zad přispívá životní styl, sezení u počítače, jízdy autem, ochabování svalstva. Svaly se zapínají i při psychickém přepětí a stresu. Tyto obtíže umí léčit fyzioterapeuti,“ upozorňuje odbornice. Bolesti zad vzniklé zánětlivými revmatickými chorobami nebo odrážející onemocnění vnitřních orgánů by měl samozřejmě léčit specialista, kam se určitě vydejte, pokud bolesti přetrvávají.

  • 1. Špatný postoj a přetěžování svalových partií


    Zbavte se bolesti zad jednou pro vždy!
    Autor: Profimedia.cz

    Největších chyb se dopouštíme při jednostranném zatěžování páteře a vadném držení těla.
    Co s tím: Při stoji by měla být vzpřímená krční páteř, uvolněná ramena, ruce držte volně podél těla a soustřeďte se na správné dýchání.

  • 2. Špatné sezení a práce u počítače


    Každou hodinu a půl byste se měly alespoň na pět minut zvednout a hýbat se.
    Autor: Shutterstock.com

    Šedesát procent dospělých má potíže s bolestmi zad způsobené vadným držením těla, nesprávným sezením v kanceláři a prací u počítače. „Celodenní sezení u stolu je ve skutečnosti pro naše záda horší, než kdybychom pracovali manuálně třeba jako zedník. Sezení a hrbení s ním často spojené klade ohromný nápor na naše svaly i vazy. To následně vede i k řadě sekundárních problémů, jako je špatná soustředěnost, bolest hlavy a snížení cirkulace tělních tekutin,“ říká přední britský osteopat Adam Dallison.

    Co s tím: Pokud pracujete u počítače, měla byste mít široce rozkročené dolní končetiny. Stehna by měla směřovat pod mírným úhlem dolů. Nedávejte nohu přes nohu ani pod sebe. Při bolesti šíje myslete na uvolněná ramena a dýchání. Dávejte si pozor, abyste šíjové svaly nepřetěžovala přílišným předkláněním hlavy. Pohled by měl směřovat přímo. (Židle by měla být cca 50 cm vysoká a pracovní stůl ve výšce 80 cm.)

  • 3. Špatné matrace


    Dobrá matrace je základ.
    Autor: archiv firem

    Bolí vás záda hned po probuzení? Připadáte si jako rozlámaná? Pak popřemýšlejte o změně matrace nebo celé postele.

    Co s tím: Vhodná matrace v kombinaci s kvalitním roštem dokonale rozloží hmotnost vašeho těla, kopíruje jeho tvar a páteři poskytne dostatečnou oporu. Každý člověk je unikát a má různé zdravotní problémy, jinak váží, je jinak vysoký. Nechte si proto poradit odborníky. Při koupi si na ni alespoň na několik minut lehněte a vyzkoušejte různé polohy, ve kterých spíte nejčastěji. Ortoped vám doporučí spíše tvrdší matraci.

  • 4. Když špatně (a málo) chodíte

    Chůze je skvělá nejen pro zdraví, ale lze jí i hubnout.
    Autor: Shutterstock.com

    Víte, že byste denně měla udělat 10 tisíc kroků, tedy ujít asi 2,5 km? Rozhýbat pohybový aparát, protáhnout svaly a šlachy, správně běhat a pochopitelně i posilovat. Navíc mnohé z nás nemají zvládnutou správnou techniku chůze.

    Co s tím: Nutná je plynulost, kterou docílíte stejnou délkou kroků. Chůze by měla být pružná, čímž se odlehčí páteři a kloubům. Při chůzi proto nejdříve došlápněte na patu a postupně přenášejte těžiště těla dopředu ke špičce. Přitom se pata odlehčuje. K posilování drobných svalů na noze je užitečné chodit ve vhodném terénu naboso, jinde jsou ale naopak nutné pevné boty.

  • 5. Nedostatek pohybu


    Nezapomínejte na pohyb, je perfektní prevencí proti bolesti zad.
    Autor: Shutterstock.com
    Sportujte, cvičte, neseďte u televize a u počítače, není-li to nutné. Procházky, pěší turistika, plavání, jízda na kole, to jsou ideální pohybové aktivity, které pomůžou s bolestí zad zatočit, a je to i dokonalá prevence.

    Co s tím: Až pojedete do práce, vystupte o zastávku dříve a dojděte pešky. Pročistíte si hlavu, protáhnete tělo a pracovní den příjemně nastartujete. Bydlíte ve druhém patře? Šetřete energii výtahu na to, až budete mít těžký nákup, a teď čerpejte tu svou. Těšíte se na oblíbený večerní pořad v televizi? Místo lenošení na sedačce si při něm můžete udělat pár cviků na posílení zádových a břišních svalů. Odpočinek i posílení svých zad najdete třeba na správně vedených hodinách jógy a při provádění dalších protahovacích cvičení. V rekonvalescenci a péči o pohybový aparát svede své i návštěva lázní nebo sauny. Na pohyb bychom neměly zapomínat  ani pokud už se bolest stihla ozvat. „Absolutní klid nedoporučuji, jsou ale vhodné spíše méně náročné aktivity jako procházky nebo plavání, ideálně naznak,“ radí Adam Dallison.

  • 6. Záda zatěžujte rovnoměrně


    Zbavte se bolesti zad jednou pro vždy!
    Autor: Shutterstock.com

    Hodíte si batoh nebo naditou kabelku ledabyle přes rameno a jdete do práce? A ještě se divíte, že vás bolí záda? Těžká zavazadla jsou pro ně doslova pohromou.

    Co s tím: Mnohem vhodnější je batoh posazený na obou ramenou, který umožní rozložit zátěž na zádech rovnoměrně. Břemena zásadně nezvedejte v předklonu v kombinaci s rotací.

  • 7. Jste citlivá na počasí


    Někteří poznají podle bolesti zad, že přijde změna počasí.
    Autor: Instagram

    Bolesti zad můžou také souviset se změnou počasí. Zejména v souvislosti s virovými epidemiemi se objevují také epidemie problémů především s krční páteří, velká část lidí trpí zároveň problémy s hrudní i s bederní páteří.

    Co s tím: Při velké bolesti samozřejmě platí: Nenamáhat se a poslouchat své tělo, odpočinout si v klidu a počkat, zda to přejde, nebo ne. Při nově vzniklé bolesti, kterou člověk dosud nezná, doporučují odborníci zajít nejdříve k praktickému lékaři. Ten rozhodne, zda je nutné odborné vyšetření.

  • 8. Vyhledejte odborníka


    Zbavte se bolesti zad jednou pro vždy!
    Autor: Shutterstock

    Pokud vás záda bolí intenzivně, určitě neprovádějte žádné agresivní cvičení v posilovně s cílem bolestí se zbavit ani neužívejte léky proti bolesti dříve, než si dojdete k lékaři. Fyzioterapeut vám každopádně záda jednorázově uvolní, uleví vám od bolesti a poučí vás o správném držení těla. Mějte ale na paměti, že pokud se vrátíte do starých kolejí, zase vás spolehlivě dovezou do bolavého cíle.

  • 9. Radonové koupele


    Lázně Mšené
    Autor: Archiv Lázně Mšené

    Variantou, jak ulehčit od dlouhodobé bolesti zad, je léčba radonovými koupelemi. Ty přispívají k prokrvení kostí a kloubů, léčí onemocnění páteře a kloubů, působí jako antirevmatický prostředek bez vedlejších účinků a umí zmírnit bolest až na 8—10 měsíců po léčbě. Absolvovat je můžete třeba v léčebných lázních Jáchymov.

  • 10. Ortopedická pomůcka pomůže v začátcích

    Lázně Mšené
    Autor: fotobanka Imagio

    Pomoct vám může i ortopedická pomůcka proenzi® BodyFIX. Spojuje kombinaci tejpovací pásky ve tvaru X a aktivní technologie. Zajistí fixaci dolní části zad, chrání před přepětím či bolestivou rotací a zároveň drží svaly, šlachy a vazivo v bezpečí před dalším poraněním, protože eliminuje jejich natažení až do bolestivého bodu. Je tak vhodná pro těhotné ženy i kojící maminky a stejně tak starší osoby, které užívají léky.

Autor: Michaela Čapková
Klíčová slova:  zdraví, bolavá záda, fyzioterapie, pohyb
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...