Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás migrény? Jak s nimi bojovat a proč vlastně vznikají?

Trápí vás migrény? Poradíme vám, jak s nimi bojovat!
23. září 2015 | 06:00

Kdo někdy zažil opravdovou migrénu, tak přesně ví, o čem je řeč: bolest vás doslova přiková k posteli. Méně či více trápí až milion Čechů a lékaři ji zařazují mezi civilizační choroby. Co na ni zabírá?


Co radí klasická medicína

Bolesti hlavy trápí čas od času skoro každého. Ty běžné se dají řešit studeným zábalem, masáží spánků, jejich potíráním citronem, francovkou, procházkou na vzduchu… Léky by měly být až ta poslední možnost, jak normální bolehlav vyřešit. Lidé je ale bohužel berou nejčastěji jako první a polykají je jako bonbony. U migrény je tomu ale trochu jinak.

Radí MUDr. Markéta Grünermelová, neuroložka zaměřující se na léčbu migrén.
Autor: archiv firem


Ti, kteří mají s migrénou zkušenosti, vědí, že se ohlašuje i několik hodin předem. Vrcholí záchvatem, který může trvat pár hodin, ale dokonce i dní. Jeho předzvěsti (odborně se jim říká prodromy) se projevují obvykle podrážděností, úzkostí, nechutenstvím.

Až 20 procent pacientů mívá takzvanou auru – jiskří se jim před očima, mají mžitky, vidí rozmazaně. Vzácněji se objevují pocity tuhnutí, poruchy hybnosti, závratě, poruchy citlivosti. Nejsou vyloučeny ani potíže s rovnováhou, poruchy řeči, neschopnost formulovat věty. Aura trvá obvykle 10 až 60 minut, bezprostředně po ní následuje bolest střední až silné intenzity, obvykle se přenáší střídavě do levé i pravé poloviny hlavy, zvlášť urputná bývá za okem. Má tepavý, pulzující charakter, trvá od čtyř do dvaasedmdesáti hodin.

Zkuste se vyhýbat spouštěčům

Těmi nejčastěji zmiňovanými jsou stres, nedostatek (ale i nadbytek!) spánku, meteorologické vlivy – hlavně velké kolísání teplot nebo změna venkovního tlaku – dále alkohol, kouření, pokles hladiny krevního cukru. U žen má pochopitelně vliv i menstruační cyklus. V méně závažných případech stačí úprava jídelníčku, dopřát si odpočinek, zkusit fyzikální terapii, relaxační techniky, rehabilitaci. Ve většině případů se ale bohužel nevyhneme medikamentózní léčbě. Ta se odvíjí od intenzity a frekvence záchvatů.

Co říká alternativní přístup

Mezi lékaři stále přetrvává dělení bolestí hlavy na různé druhy. Oddělovat od nich migrénu jako další specifický druh je z pohledu alternativy nesmyslné. Jakoukoli dlouhodobější bolest hlavy můžeme považovat za mírnější či závažnější migrénu.

Radí MUDr. David Frej, internista, který si vytvořil systém, ve kterém kombinuje západní a východní medicínu.
Autor: archiv firem


Chybná diagnóza

Někteří pacienti, které dlouhodobě bolí hlava, se léčí například na roztroušenou sklerózu, závratě, poruchy krční páteře, záněty dutin atd. V úvahu je třeba brát ale i výjimečné stavy a zvažovat i jiné příčiny a diagnózy – jsou to takzvaně sekundární migrény zaviněné např. následkem úrazu nebo vznikem zhoubného, ale i nezhoubného nádoru. V takových případech totiž roste tlak mozkomíšního moku a začne docházet k otoku mozku. Zvýšený tlak uvnitř lebky se projevuje bolestí, nevolností, zvracením, dochází i ke změnám psychiky. V těchto případech je pochopitelně na místě důkladné vyšetření na počítačovém tomografu. Nicméně jde skutečně o výjimky, nejvíc migrén je bez zjevné příčiny a organického nálezu.


Co pomáhá? Relaxace

Účinnými i vhodnými pomocníky jsou relaxační techniky z jógy, odpočinek a klid. Vhodné jsou také bylinné přípravky – chřest hroznovitý neboli šatavari, levandule, bylina zvaná arjuna, indický angrešt amalaki, případně směs zaměřená na zklidnění, která obsahuje pupečník zvaný také brahmi.

Jaké další rady pro vás oba odborníci mají se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Blesk zdraví, které vychází ve středu 23. září!

Blesk zdraví
Autor: archiv

Autor: sia
Video se připravuje ...