Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Opalování nahoře bez? Hazardujete se zdravím

Chraňte si svá prsa před sluncem.
16. srpna 2013 | 07:00

Kůže v dekoltu, na prsou a hlavně na bradavkách je velice citlivá a proto, pokud odhodíte na pláži podprsenku, riskujete tím více, než si myslíte.

V oblasti prsou a hlavně na bradavkách je kůže velice jemná a podkožní tuk má zcela jinou strukturu než v ostatních částech těla. Je hrudkovatější a nejednotný a to je důvod, proč nebezpečné sluneční paprsky snadněji zasáhnou prsní tkáň a žlázy.  To je důvod, proč se v těchto místech snadněji tvoří vrásky a kůže ztrácí rychleji elasticitu a tvoří se pigmentové skvrny.

Větší prsa můžete mít i díky fenylku, nebo sóje!
Autor: Shutterstock.com
Skutečný problém, který může opalování se bez podprsenky způsobit, není ten estetický, ale hlavně zdravotní. Slunění a také přehřívání citlivých oblastí může zvýšit riziko melanomů a také tvorbu cyst a bujení nádorů.

Nemůžete si pomoct? Opalujte se jen 10 minut

Jestli si i přes veškerá nebezpečí, jaká tento způsob opalování obnáší, nemůžete pomoct, pak se slunci nevystavujte dlouho. Použijte krém s nejvyšším ochranným faktorem, zakryjte si bradavky náplastí a slunečním paprskům svá ňadra vystavte maximálně na 10 minut. V rozmezí 12-15 hodiny, byste se pak vůbec slunit neměli.

opalování
Autor: Shutterstock.com
Opalování bez horního dílu plavek se nevyplatí všude

Ve Francii, Německu, Řecku nebo Španělsku si klidně můžete na pláži vrchní díl plavek odložit, aniž byste se musela stydět nebo bát nějakého postihu. Naopak v Maljsii si jej raději nechte, protože za odhalená prsa tu hrozí vězení. Stejně tak neholdují opalování nahoře bez ani na Maledivách, v Portugalsku, Turecku nebo Thajsku, kde na to mají dokonce zákon. Na pokutu za odhalování se můžete těšit v Jižní Americe i v Itálii a nebo například v Kalifornii.