Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zpět do formy: Zkuste báječnou 7 denní jarní očistu!

  • Pročistěte svoje tělo se skvělou a dietní jarní kůrou!
    2. dubna 2013 | 06:00

    Po dlouhé zimě se naše tělo začíná vyrovnávat se zrychleným metabolismem a snaží se ze sebe doslova setřást to, co jsme mu v zimě napáchali. Trápí vás kila navíc? Pak zkuste následující sedmidenní kůru.

     

  • První den

    Pouze zeleninové pokrmy, nejvhodnější je zelenina syrová, nejlépe ve formě salátu doplněného kvalitním rostlinným olejem (například olivovým nebo řepkovým, který má díky svému složení mastných kyselin pro naše zdraví velmi příznivé účinky). Celkové množství zeleniny by se mělo pohybovat v rozmezí 1 – 1,5 kg rozděleného do nejméně pěti denních dávek. Zelenina může být i tepelně upravená anebo odšťavená.
    detox
    Autor: Shutterstock.com

  • Druhý den

    Jen ovoce. Jeho denní dávka je obdobná jako u zeleniny. Je lepší vybírat z více druhů ovoce s nižším obsahem sacharidů. Velmi vhodný je ananas (pro vysoký podíl vlákniny), dále například grapefruit, jablka či mango. Méně vhodné jsou hrušky, hroznové víno nebo banán, protože ty patří mezi nejsladší druhy ovoce.
    Víte, njaké výhody přináší konzumace ovoce a zeleniny pravidelně, 5x denně?
    Autor: Shutterstock.com
  • Třetí až čtvrtý den

    Postupně zařazovat ostatní sacharidové potraviny, začít můžeme třeba bramborami. Doplnit lze zeleninu dušenou na troše oleje nebo margarínu. Zeleninu a ovoce je možné doplňovat i ve formě čerstvých šťáv. Pokud sami neodšťavňujete, můžete zkusit novinku – na trhu jsou nově vynikající ovocné a ovocno-zeleninové čerstvé šťávy např. Ugo, Refit, Zdravo, Eden, Biotta. Dále přichází na řadu celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, opět v kombinaci se zeleninou či ovocem. Pravidlem je každý den přidávat pouze jednu potravinu.
    detox
    Autor: Shutterstock.com
  • Pátý až šestý den

    K výše uvedeným potravinám zařazovat zdroje živočišných bílkovin ve formě nízkotučných sýrů, jogurtů (nejlépe bílých) a tvarohu.
    sýr
    Autor: Profimedia.cz
  • Od sedmého dne

    Přidat bílé maso – rybí, kuřecí, králičí, krůtí. Maso je nejlepší upravovat dušením, vařením nebo opékáním. Naprosto nevhodné je smažení nebo úpravy na větším množství tuku.
    Šťavnaté kuřecí plátky Hellmann´s
    Autor: Hellmann´s
  • Pitný režim

    Nedílnou součástí očistné kúry je také pitný režim. Denně by měl člověk vypít alespoň 2,5–3 l tekutin, přičemž za nejvhodnější je považována voda, ať už pramenitá, stolní či kombinovaná s minerální, ale raději neslazená a bez sycení CO2. Vodu lze střídat s bylinnými a ovocnými čaji. Vhodná naopak není silná černá káva, silný černý čaj ani alkohol.
    Dodržovat správný pitný režim bychom měly ve všech letních obdobích! Snížíme tím chuť k jídlu a prospějeme i naší pleti
    Autor: Profimedia.cz
  • Slovo odborníka

    „Tento postup lze rozložit například i do čtrnácti dnů tak, že se každé doporučení dodržuje dva dny místo jednoho. Na něj můžeme plynule navázat jídelníčkem v souladu se zásadami zdravé výživy, případně redukční dietou,“ doporučuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.  Důležité je, aby jídelníček byl pestrý a vyvážený se zastoupením všech důležitých živin. Neměl by v něm chybět dostatek ovoce a zeleniny a měly bychom v něm preferovat méně tučné mléčné výrobky, celozrnné varianty potravin a rostlinné, včetně produktů z nich vyrobených, například margarínů. Vybírat bychom měli libové maso, zejména netučnou drůbež, a důležité je nezapomínat ani na ryby (2x týdně). Naopak bychom se měli vyhýbat uzeninám a nepřehánět to s příjmem soli a cukru.
    detox
    Autor: Shutterstock.com

Autor: ema
Diskuse ke článku
.