Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krása gelových nehtů: Víte, že mohou způsobit rakovinu?

Gelové nehty
11. března 2013 | 14:00

Dokonalé ženy mají dokonalé nehty, ale napadlo vás někdy, že za krásu můžete zaplatit vysokou daň? Při úpravě gelových nehtů se totiž používá stejné UV záření jako v solárku a i zde je roziko vzniku rakoviny kůže.

Na slunce byste nevyšla bez opalovacího krému, do solárka už nechodíte, nebo jen natřená speciálními přípravky s vysokým ochranným stupněm, ale své ruce dobrovolně vystavujete nebezpečí v manikérských salonech.

Součástí procesu zkrášlování nehtů je tvrzení gelu pod UV lampou, toto ultrafialové záření ale vysušuje nehty a nehtové okolí a může ničit kožní buňky. To má za následek rychlejší stárnutí kůže na rukou, ale i tvorbu melanomů a vznik rakoviny kůže. Navíc vzhledem k tomu, že gelové nehty se pouze doplňují a nesundávají, mohou počátky onemocnění zamaskovat.

Podle vědců je minutové záření pod UV lampou srovnatelné se 4 minutami na prudkém slunci. Zatím je jen málo prokazatelných onemocnění díky této procedúře, ale co kdyby........

Minimalizujte nebezpečí

Protože není žádné nařízení, ohledně množství UV záření v těchto lampách požádejte o osvědčení zdravotní nezávadnosti lamp.  Aby nebyla vaše krása vykoupena zbytečnými zdravotními komplikacemi, vybírejte si salon opravdu pečlivě, nechte si před vlastními zraky dezinfikovat pracovní náčiní a třeba i předložit osvědčení manikérky.Občas také nechte své nehty a nehtová lůžka od gelu odpočinout a regenerovat.