Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Meloun: Velké zelené jablko

18. července 2010 | 06:27

V horkém létě je meloun tím nejlepším osvěžením a zároveň lehkou pochoutkou. Víte ale, že funguje také jako lék na mnoho fyzických potíží?

Prospívá krevnímu oběhu, obsahuje vitaminy chránící před rakovinou a dietářům poskytuje nejen potřebnou vlákninu, ale také nasytí jejich hladem potrápené žaludky.

Zdroj vitamínů
Meloun je bohatý na vitaminy. Je v něm poměrně vysoce obsažen vitamin C, ale i vitaminy skupiny B, hlavně pyridoxin a niacin. Najdete v něm i kyselinu listovou, potřebnou pro zdravou kůži, vlasy i nehty. Také maminky v těhotenství ji ocení pro vývoj plodu. Dále obsahuje karoteny a vitamin A, což jsou osvědčené antioxidanty, které nás chrání před rakovinou a zhoršením zraku. V neposlední řadě najdeme v melounu i minerální látky jako hořčík, zinek, mangan...

Močopudný
Konzumace melounové dužiny s vlákninou pročišťuje močové cesty. Není sice nic radostného hledat každou chvíli toaletu, ale naše ledviny i močový měchýř si libují. Ti, kteří mají potíže s ledvinovými kameny, by měli melouny jíst přímo povinně

Detoxikační
Čas od času je výborné pročistit organismus například jednodenní kúrou. Právě k ní se meloun dobře hodí, protože díky velkému obsahu vody stabilizuje poměr vody a soli v těle. Navíc při této detoxikaci nebudete mít pocit hladu.

V horkém létě je meloun tím nejlepším osvěžením a zároveň lehkou pochoutkou.
Autor: Famous

Velké zelené jablko
Slovo meloun pochází z řečtiny a znamená velké zelené jablko. Už asi tisíc let před naším letopočtem se objevil v Evropě, ve Středomoří, kam se pravděpodobně dostal z Afriky. Pěstuje se v teplých pásmech Evropy. Od nás nejblíž na jižním Slovensku a v Maďarsku už od 16. století. Mimochodem, o melounu mluvíme jako o ovoci, ale patří mezi tykve, které jsou vlastně zelenina.

Čistí střeva
Lékaři uvádějí, že všechny látky harmonicky obsažené v melounu zároveň prospívají krevnímu oběhu, stimulují ho a uklidňují organismus. Stejně příznivě působí na střeva, kde úspěšně bojují například proti zácpě.

Meloun jako banán
Jen v Evropě je registrováno kolem 380 odrůd melounu vodního, který je se svou zelenou slupkou a červenou dužinou nejznámější. Prodává se i cantalupe, cukrový neboli medový meloun, navrchu béžový, uvnitř oranžový, dále galia se světlejší dužinou a kiwano – nový druh melounu z Nového Zélandu, který vypadá jako válec s výrůstky a jehož zelená dužina připomíná chuť banánu. Melouny odrůdy bouquet jsou zase bez pecek…

Skvělá dieta
Vysvětlení, proč jsou melouny tak oblíbeným letním jídlem, spočívá nejen v jejich lahodné chuti, ale také v kalorické nenáročnosti. Obsahují totiž z 90 % vodu a 100 gramů má pouze 12 kcal. Navíc výborně zasytí, takže lidé, kteří drží dietu, nemají hlad.

TIP: Nejlépe chutná se šunkou

Melouny se žlutou nebo světlou dužinou mají většinou mdlou chuť, proto se výborně spojují se slanou šunkou – nejlépe pršutem. Z červeného vodního melounu můžeme připravit letní salát. Odstraníme jadérka a slupku a rozkrájíme ho na kousky. Dáme do mísy, přidáme dvě oloupaná avokáda nakrájená na osminky a rozdrobený sýr feta. Přelijeme marinádou z olivového oleje a limetkové šťávy.

Melouny se žlutou nebo světlou dužinou mají většinou mdlou chuť, proto se výborně spojují se slanou šunkou – nejlépe pršutem.
Autor: Michal Protivanský

Autor: Zuzana Pšenicová, hto