Úterý 8. října 2024
Svátek slaví Věra, zítra Štefan / Sára
Oblačno 17°C

Jak správně lízat zmrzlinu?

10. července 2010 | 23:02

Ve vedrech, která nyní panují, se musíme chladit. A to přece nejde bez zmrzliny! Víte ale, jak ji správně lízat? Tak, aby byla nejchutnější? A tak, abyste si ji nakonec neodnesli z cukrárny domů na tričku?

Radomír Grygar vyrábí zmrzlinu v Krnově a jen za jeden den jí teď prodá hned několik kilogramů. Není se čemu divit, vždyť právě jeho zmrzlina letos obdržela Certifikát roku 2010. Ten potvrzuje, že jde o český výrobek v nejvyšší kvalitě.

„Nejdůležitější zásada je, že zmrzlinu je dobré nechat si pomalu rozpouštět na jazyku. Polykat by se také neměla rychle, jelikož by z ní mohl bolet žaludek,“ řekl Blesku Radomír Grygar s tím, že je nejlepší zmrzlou pochoutku vychutnávat ve stínu, aby se rychle neroztekla.

„Hodně lidí si rádo pochroupá na kornoutku, protože i ten nejobyčejnější je nasládlý,“ dodal zmrzlinář.

Jak se vyrábí ta nejlepší jahodová zmrzka?

Ta nejlepší zmrzlina je prý v Krnově! Místním ji zde vyrábí zmrzlinář Radomír Grygar (43), který Blesku prozradil svůj tajný recept na jeho vyhlášenou jahodovou zmrzku, které nikdo neřekne jinak než Grygarova zmrzlina.

Co budeme potřebovat na 6 kg zmrzliny:

- 3 litry vody
- 1 kg sušeného mléka
- 0,5 kg sušené zmrzlinové jahodové směsi
- 3–4 kvalitní jahodové kompoty
- cukr nebo citronka

Jak na to:

1. Do 3 litrů studené vody vsype 1 kg sušeného mléka, 0,5 kg sušené zmrzlinové jahodové směsi a 4 jahodové kompoty.

2. Vše důkladně zamíchá a nechá zchladit na 10 minut v mrazáku.

3. Chlazená směs se vlije do stroje na výrobu zmrzliny. Ten ji 20 minut míchá, šlehá a chladí.

4. Pak zmrzlina putuje do vaničky, kde se uhladí a polije jahodovým dresinkem.

5. Vanička se zmrzlinou může jít na chvíli do mrazáku, anebo rovnou do chladicího boxu, kde si ji může vybrat zákazník.


Autor: kru, hoř, kyc