Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se pozná kvalitní zmrzlina? Pozor na ty barevné!

Období kornoutů s horami zmrzliny startuje.
29. dubna 2010 | 08:49

Období kornoutů s horami zmrzliny startuje. Slunečné počasí těchto dnů přímo láká ke koupi studené dobroty. Na to zřejmě vsadili i prodejci, kteří oprášili své zmrzlinářské vozíky a vyrazili do ulic. Tak rychle na zmrzlinu, než zase bude o víkendu zima.

Většina lidí se shoduje, že nanuk se klasické kopečkové zmrzlině nemůže rovnat. Sluníčko a zmrzlina k sobě zkrátka patří. Existuje ale několik rad, na co si dát u kopečkové zmrzky pozor. ,,Spotřebitele by měly varovat poloprázdné vaničky se zbytky zmrzliny,“ říká Hana Kunstovná z pražské hygienické stanice.

Kvalitní zmrzlinu poznáme podle její konzistence. Hustá je nejlepší. Čím dál tím častěji se ale stává, že cukrárníci svoje zmrzliny přibarvují. „Jsou to ty syté zelené či modré, pak může dojít k alergické reakci,“ informoval hygienik Roman Letošník.

Desatero kvalitní zmrzliny

1. Nic nenechávejte náhodě a všímejte si, jak personál manipuluje s vaší porcí, měl by brát kornout v rukavici nebo do ubrousku.

2. Když prodavač kýchá nad výdejním boxem, zmrzlina může být plná bacilů.

3. Prohlídněte si i ruce svého zmrzlináře, jestli nemá rány a vředy na rukách.

4. Při pohledu na pracovní oblek si můžete lehce utvořit obrázek o cukrárně. Bílý plášť je z 90 % zárukou kvalitní zmrzliny.

5. Je-li voda, do které cukrárník namáčí své kleště, kalná, raději si zmrzlinu odpusťte.

6. Sledujte i zmrzlinu ve vaničkách. Velice lehce poznáte, zda je čerstvá, nebo v boxu leží už pátý den. Když je povrch lesklý, kondenzuje tam voda, což je špatně. Tato pochoutka několikrát roztála a zase zmrzla.

7. Vyvarujte se hlavně sytě barevných zmrzlin! Mohou být uměle přibarvené, zejména pozor na ty rudé či zelené. Můžete z cukrárny odejít dokonce s alergickou reakcí.

8. Objeví-li se na porci trhliny či vzduchové bubliny, znamená to, že byla přešlehána, což její kvalitě určitě nepřidá.

9. Nejlepší referencí daného místa je ovšem trvalá fronta zákazníků, kteří se vracejí.

10. V poslední řadě vám však musí tato krémová dobrota hlavně chutnat!

Autor: kyc, hoř, rek