Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Domácí čokoládová zmrzlina

Čokoláda nade vše
12. října 2009 | 12:59

Příprava zmrzliny:

1. Příprava za studena
300 ml šlehačky a 200 ml mléka zahřejte na teplotu kolem 60 supňů. V misce našlehejte 2 žloutky s 300 g pískového cukru a přidejte do horké šlehačky s mlékem. Buďte ale opatrní, ať se vám šlehačka ani žloutky nesrazí!

2. Příprava za tepla
Našlehejte 2 žloutky s 300 g tentokrát moučkového cukru. Postupně přišlehejte 300 ml šlehačky a 300 ml mléka. Na závěr opět velmi opatrně (!) vmíchejte sníh ze dvou bílků. Pokud by sníh »spadl«, chuť zmrzliny to nezkazí, ale při zamražení se v ní vytvoří ledové krystalky. Výsledná směs by v obou případech měla mít konzistenci lehce tekutého těsta, respektive hustého sirupu.

3. Ochucení

Použijte, cokoliv chcete. Hořké kakao, namleté oříšky, vanilkovou tresť nebo ovoce rozmačkané s cukrem. Dochucovadla lehce vmíchejte do zmrzliny a vložte do mrazáku.

4. Připravte si neodolatelné poháry
Výhodou domácí zmrzliny je, že do ní můžete přidat kakaa, kolik chcete – můžete si tak vyrobit i hořkočokoládové potěšení. K čokoládové zmrzlině se nejlépe hodí oříšková nebo i vanilková. Pokud se vám na zdobení nechce vyrábět čokoládová poleva (smíchejte moučkový cukr s kakaem a po lžičkách přidávejte horkou vodu), použijte pikao. Jako variaci přidejte rybízovou zmrzlinu a pohár čerstvým rybízem i dozdobte.

Autor: archiv