Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláknina: zdravý odpad

Výborným zdrojem vlákniny je ovoce, výrobky z celozrnné mouky, müsli, ořechy, zelenina  a otruby.
2. září 2008 | 13:10

Nepřináší tělu energii ani stavební látky, a proto by se nám mohlo zdát, že není důležitá a že bychom ji klidně mohli ze svého jídelníčku vyloučit. To je však veliký omyl!

Vláknina neobsahuje žádné vitaminy ani minerály a lidský organismus ji nedokáže využít. K čemu ji tedy potřebujeme? Bez ní bychom měli problémy s trávením a později i další potíže. Vláknina má totiž mnoho vynikajících vlastností, o které bychom se neměli ochuzovat.

K čemu je vlastně dobrá?
Dostatek vlákniny má preventivní účinek proti rakovině tlustého střeva. Pozitivně ovlivňuje rychlost vstřebávání živin, zvětšuje objem trávené potraviny, a tím prodlužuje pocit sytosti. Vláknina chrání i před vznikem cukrovky a jiných chorob metabolismu. Pomáhá také snižovat cholesterol. Významným účinkem vlákniny je zkrácení času, po který je střevní stěna vystavena účinkům případných škodlivých látek ve stravě.

Zkuste někdy sáhnout i po zdravějších druzích.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pomůže vám i hubnout
Po snědení potravy s obsahem vlákniny je vaše tělo přesvědčené, že se dobře najedlo. To se vám určitě hodí, zvlášť když nějaké to kilo potřebujete shodit. Potraviny obsahující víc vlákniny totiž vyvolávají pocit sytosti. Zaplní žaludek, ale nezvyšují energetický příjem. Vláknina tedy pomáhá regulovat pocit sytosti a po příjmu potravy s obsahem vlákniny pocit nasycení vydrží déle. Celozrnný rohlík vás zasytí na 2 až 3 hodiny. Bílý rohlík, který obsahuje vlákniny mnohem méně, vás zasytí maximálně na 2 hodiny.

Zasahuje proti zácpě
Pokud máte problémy se zácpou, neshánějte projímadlo, ale vlákninu. Právě ona vám pomůže tento problém elegantně vyřešit. Vláknina intenzivně vstřebává vodu, a udržuje tak obsah střev dostatečně vláčný. A co je ještě důležitější, svým objemem usnadňuje potravě průchod střevy, protože je nabobtnaná. Tak brání zácpě a usnadňuje vyprazdňování. To však platí pouze v případě, že spolu s vlákninou přijímáte dostatečné množství tekutin – přibližně 3 litry denně. Jinak by byl výsledek přesně opačný. Kdo by přijímal víc vlákniny a málo by přitom pil, nejenže by nezhubnul, ale ještě by začal trpět zácpou.

Víte, kolik jí potřebujete?
Většinou přijímáme pouze asi 47 procent doporučené denní dávky vlákniny. Světová zdravotnická organizace doporučuje sníst denně 27 až 40 gramů potravinové vlákniny v závislosti na věku a pracovní zátěži. Blahodárné působení vlákniny se projevuje při konzumaci přibližně 30g vlákniny denně. Podle lékařů toto množství snižuje riziko rakoviny trávicího ústrojí a tlustého střeva až o 30 procent.

Kde všude ji najdete
Vlákninu hledejte jenom v potravinách rostlinného původu. Například v rýži, luštěninách, v různých druzích fazolí a čočky, v pohance, lněném semínku, pšeničných klíčcích, bramborách, houbách a mnoha dalších. Ovoce a zelenina obsahují hlavně rozpustnou vlákninu (pektiny). Výborným zdrojem vlákniny jsou také výrobky z celozrnné mouky, müsli, ořechy, zelenina a otruby. Do jídelníčku si zařaďte i kapustu, dýně, hrách, banány, jablka a ovesné vločky. Celozrnný chléb, rýže a brambory by měly být samozřejmostí.

Co vám zajistí denní dávku vlákniny:

- miska müsli (4g)

- krajíc celozrnného chleba (3g)

- miska salátu z čerstvého ovoce (4g)

- tmavý pšeničný sendvič (5 g)

- ovoce, oříšky, hroznové víno (2g)

- porce luštěnin k obědu nebo k večeři (7g)

- zeleninový salát (4g)

Autor: Eva Hrdinová, len