Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Klín v 'zajetí' kvasinek

3. července 2008 | 12:24

Zánět pochvy je vůbec nejčastějším důvodem, proč pacientky plní ordinace gynekologických lékařů. Jak je správně léčit a jak jim především předcházet?

Gynekologický zánět může postihnout kteroukoliv oblast rodidel – pochvu, dělohu, vaječníky, vejcovody. Ve většině případů jej provází nepříjemný výtok, který může mít různou konzistenci a barvu (bělavou, žlutobílou až žlutozelenou). Pacientky si rovněž mohou stěžovat na bolesti při pohlavním styku, nebo bolesti při močení. Některé pociťují nepříjemný tlak v podbřišku, ojediněle se pak může objevit špinění či krvácení.

Kvasinky "milují" vlhko
Většina infekcí je smíšená, málokdy zánět způsobuje jeden druh mikroorganismu. Přesto je můžeme rozdělit na záněty kvasinkové, virové nebo bakteriální. Kvasinkové záněty (mykózy) patří k těm nejčastějším. Způsobuje je asi z 90 % kvasinka Candida albicans a k nepříjemnému dráždění ji vyprovokuje prostředí s vyšší kyselostí nebo vysokým obsahem cukru. Těmto "potvůrkám" se ale hlavně líbí vlhké a teplé prostředí pochvy.

Přestaňte hrát pingpong
Se záněty je třeba bojovat. Medikamenty v podobě masti, čípků, zaváděcích tablet nebo krémů by měl ale vždy předepisovat lékař. Jen ten může na základě vyšetření a stěrů zjistit, jaký »prevít« pohlavní ústrojí napadl.

"Samoléčitelství může fungovat snad jako předběžné opatření. Když si někdo naordinuje různé sedací koupele, například v heřmánku, tak prosím, ale rozhodně tím zánět nevyléčí," tvrdí gynekolog. Radim Uzel a dodává: "Vždy je třeba současně léčit i sexuálního partnera. Pokud to neuděláte, často se stává, že si nepříjemnou infekci přehazujete neustále jako pingpongový míček."

VIROVÉ ZÁNĚTY

Lidský papilomavirus
Patří k nejčastějším virům, které napadají ženský genitál. Je původcem pohlavních bradavic, které »rostou« okolo poševního vchodu, na stydkých pyscích a v oblasti konečníku. Lékaři bradavičky odstraňují buď pomocí kyseliny nebo laseru.

Herpes (opary)
Intimní oblast, na dotek bolestivá, je poseta puchýřky s čirou tekutinou. Pozor, opary jsou velmi infekční! Tento vir se ale vyskytuje převážně u jedinců se špatným imunitním systémem.

BAKTERIÁLNÍ ZÁNĚTY

Bakteriální vaginóza
Infekci způsobuje bakterie Gardenella vaginalis. I když ženu trošku potrápí, nemusí hned obviňovat partnera z nevěry – tyto záněty nejsou vázány na sexuální život. Proto není ani zpravidla nutná léčba partnera.

Bakteriální vaginitida
Způsobuje ji například bakterie stafylokok. Může se do pochvy dostat i skrz ústa. Obvykle se léčí za pomoci antibiotik.

10 rad, jak se vyhnout zánětu

1. Vyvarujte se používání klasických mýdel, mohlo by dojít k narušení přirozeně kyselého prostředí pochvy. Na českém trhu se už nachází velké množství výrobků, které jsou určeny na intimní hygienu (jedná se hlavně o mycí gely a pěny).

2. Hygienu intimních míst neprovádějte zevnitř, genitálie jen lehce omývejte – v žádném případě je nedrhněte hrubou žínkou!

3. Jestli jste náchylnější ke vzniku zánětů, noste bavlněné spodní prádlo. Syntetické látky udržují v pochvě vlhkost a zvyšují tak riziko vzniku mykóz.

4. Tanga kalhotky noste co nejméně a nejlépe vůbec.

5. Dbejte o zvýšenou hygienu v době menstruace a tampony a vložky měňte co nejčastěji.

6. Léky, které gynekolog předepíše na zánět, doberte do úplného konce – nedoléčené záněty se velmi často vrací jako bumerang.

7. Zdravá pochva by se neměla vyplachovat, bakterie mléčného kvašení představují "zdravotní policii" a potlačují mikroorganismy.

8. Pokud provozujete orální sex, měl by si partner před těmito erotickými hrátkami důkladně umýt ruce a také si »vypláchnout« ústa – nejlépe vyčistit zuby.

9. Nestřídejte anální sex s vaginálním, může dojít k zanesení bakterií z konečníku do pochvy a na potíže je zaděláno!

10. Nestřídejte sexuální partnery! Pakliže potřebujete k uspokojení partnerů více, chraňte se kondomem

ODBORNÍK ODPOVÍDÁ

Radim Uzel, sexuolog

Může žena chytit zánět i na koupališti?
Ano. U kapavky a syfilis je mimopohlavní nákaza naprosto unikátní, ne-li vyloučena, ale plísňová onemocnění je možno dostat i mimo pohlavní styk – například používáním stejných ručníků, ale i bazén může být do jisté míry nebezpečný.

Jaké infekce nejvíce obtěžují ženy?
Mykózy. Plísňová onemocnění jsou bičem nové doby.

Přispívá nošení tanga kalhotek také ke vzniku zánětů?
Jsem o tom přesvědčený a v gynekologické literatuře se o tom hodně píše, že tanga jsou ze zdravotního hlediska v tomhle případě opravdu nebezpečná. »Špagátek« v řitní rýze působí jako knot a nasává infekci. Také malé holčičky se učí, jak se utírat po toaletě – zepředu dozadu, aby nedocházelo k zavlečení infekce do vagíny. Nošení tanga kalhotek může přispívat ke zhoršení zánětu, nebo k jejímu vzniku.

A jak je to se slipovými vložkami? Mohou vyvolat infekci?
Slipové vložky zase tolik škodlivé nejsou, pokud mají dokonalou sací schopnost.

Existují genetické předpoklady, že žena bude k zánětům více náchylnější?
V pravém slova smyslu asi ne. Ona je to otázka spíše imunity. Všechny záněty v těle jsou podmíněny sníženou imunitou.

Které ženy jsou záněty ohroženy nejvíce?
Ty promiskuitní. Sklony k častějším vznikům mykotických onemocnění mají i diabetičky. Také ženy, které užívaly antibiotika. Vyhubily totiž kromě bakterií v krku i bakterie mléčného kvašení nacházející se v pochvě. Těhotenství k zánětům také inklinuje – sliznice je daleko více překrvená.

Autor: VEB