Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jednoduchá odpověď na složité problémy: chůze!

Prospívá zdraví a zlepšuje duševní stav, např. mírní deprese nebo úzkosti a zlepšuje paměť
13. května 2008 | 12:20

Chuť na cigárko, deprese, úzkosti či jiné neduhy zažene procházka.

"Mám hlad a jsem ospalý."

To slyšíme často. Ale slyšeli jste někoho, jak si stěžuje na nedostatek pohybu? Přitom je stejnou nutností jako spánek a jídlo.

I ve dnech, kdy je hodně práce a povinností, kdy se vám prostě nechce 'zbytečně' přeložit ani stéblo, je skvělé si najít čas na pohyb. Prospívá zdraví a zlepšuje duševní stav, např. mírní deprese nebo úzkosti, zlepšuje paměť a naladí nás na spokojenou 'notečku '.

Pro lidi vyššího věku, velmi zaměstnané nebo ty, kdo mají různá zdravotní omezení, nemusí být snadné najít vhodný druh tělesné aktivity. Některé sporty mohou být příliš nebezpečné, jiné jsou náročné na čas a vybavení a další vyžadují dlouhodobý nácvik. Ale neexistuje výmluva na to, proč nechodit... Výhodou chůze je nenáročnost na finance i čas.

<hr/>

<strong>Proč chodit? </strong>

*Chůze snižuje riziko srdečních chorob a cévních onemocnění.
*Snižuje riziko vysokého krevního tlaku.
*Snižuje hladinu cholesterolu.
*Pomáhá předcházet obezitě, je prevencí a užitečnou součástí léčby diabetu 2. typu. Zlepšuje duševní stav a výkonnost.
*Pomáhá předcházet osteoporóze a může být užitečná i při mírnění potíží při osteoartróze.
*Jde o prevenci rakoviny tlustého střeva. Vysoký výskyt této rakoviny u nás souvisí s malým množstvím vlákniny v potravě a rekordní spotřebou piva.
*U starších lidí snižuje chůze riziko pádů a napomáhá soběstačnosti.
*Kromě rehabilitace lidí se srdečními nemocemi a s cukrovkou pomáhá chůze i při léčbě fibromyalgie a rozedmy plic.
*Chůze usnadňuje zvládání chuti po tabáku u lidí, kteří překonávají závislost na této látce. Podle zkušeností pacientů pomáhá chůze i ke zvládání bažení po alkoholu.

<hr/>

<strong>Jak správně chodit</strong>

*Při chůzi se držte zpříma, jako by vás cosi táhlo za temeno nahoru. Bradu mějte rovnoběžně se zemí, ramena dole, dolní část břicha a hýždě zpevněné, ruce nezatínejte, protože by to zvyšovalo krevní tlak. Při novém kroku nejdříve došlápněte na patu a pak přenášejte váhu až ke špičce (tzv. správné odvíjení chodidel). Podrážka by měla být dostatečně pružná, aby to umožnila. Vytáčení boků a pohyby paží pří chůzi jsou důležité pro páteř, snižuje se tak její statické zatížení a posilují se zejména krátké svaly páteřní.
*Doporučená doba chůze pro zdraví je alespoň 30 minut denně.
*Při chůzi dýchejte klidně, zhluboka a do břicha.
*Chůze bez obuvi je vhodná v přírodě (např. v písku), ale ne doma na rovné podlaze. Při poruchách stability (závratě, nejistota) prospívají pomůcky, jako jsou hole. Dvě speciální hole se používají při tzv. severské chůzi, což navíc vydatně procvičí svaly v horní polovině těla.
*Ti, kdo potřebují intenzivnější pohyb, mohou prokládat chůzi pomalým během, posilováním nebo jinými fyzicky náročnějšími aktivitami.
*Krokoměr může zvýšit motivaci k chůzi. Cena nejlevnějších přístrojů se pohybuje kolem 500 Kč.
*Chůzi bývá vhodné doplnit šetrným protahováním svalů.

Autor: red