Čtvrtek 27. června 2024
Svátek slaví Ladislav, zítra Lubomír
Oblačno, bouřka 28°C

Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza. Jaký je mezi nimi rozdíl, příznaky a prevence

  • Klíšťata mohou přenášet nebezpečné onemocnění
    19. června 2024 | 06:00

    Klíšťová encefalitida a lymeská borrelióza jsou dvě infekční onemocnění přenášená klíšťaty, která mohou mít závažné zdravotní následky. Přestože mají některé společné rysy, existují mezi nimi významné rozdíly. Zejména v příznacích, diagnostice a prevenci. V článku se zaměříme na klíčové rozdíly mezi těmito dvěma nemocemi, jejich příznaky, způsoby přenosu a možnosti prevence.

  • Klíšťová encefalitida

    Vše, co potřebujete vědět o klíšťatech
    Autor: istock.com

    Klíšťová encefalitida je virové onemocnění způsobené virem klíšťové encefalitidy (TBEV). Tento virus je přenášen především klíšťaty rodu Ixodes. Onemocnění se vyskytuje hlavně ve střední a východní Evropě a v Asii.

    Příznaky klíšťové encefalitidy:

    První fáze: Příznaky se objevují obvykle 7–14 dní po přisátí infikovaného klíštěte. První fáze připomíná chřipku a zahrnuje horečku, únavu, bolesti hlavy, svalů a kloubů.

    Druhá fáze: Po několikadenním zlepšení může dojít k rozvoji druhé fáze, která postihuje centrální nervový systém. Příznaky zahrnují vysokou horečku, silné bolesti hlavy, ztuhlost šíje, poruchy vědomí, zmatenost, a v závažných případech zánět mozku a míchy (encefalitida, meningitida).

    VIDEO: Margit Slimáková o Miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat

    Video se připravuje ...
    Margit Slimáková o Miss se 150 kg: Tahle morbidní obezita by se neměla vůbec oslavovat • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

  • Lymská borelióza

    Vše, co potřebujete vědět o klíšťatech
    Autor: istock.com

    Lymeská borrelióza je bakteriální infekce způsobená bakterií Borrelia burgdorferi. Infekce je přenášena klíšťaty, především Ixodes scapularis v Severní Americe a Ixodes ricinus v Evropě.

    Příznaky lymeské borreliózy:

    První fáze: Nejčastějším a charakteristickým příznakem je erythema migrans, neboli červená vyrážka (skvrna), která se šíří od místa přisátí a může mít průměr až 30 cm. Objevuje se 3–30 dní po přisátí.

    Druhá fáze: Několik týdnů až měsíců po infekci se mohou objevit příznaky jako únava, horečka, bolesti hlavy, kloubů a svalů, a neurologické příznaky (např. Bellova obrna).

    Třetí fáze: Následkem špatně léčené, či neléčené boreliózy může být napaden centrální nervový systém (CNS) – tzv. neuroborelióza. Může dojít k chronickým problémům, jako jsou artritida, chronické bolesti kloubů a neurologické poruchy.

  • Jak rozeznat klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu

    Vše, co potřebujete vědět o klíšťatech
    Autor: istock.com

     

    Rozlišení mezi klíšťovou encefalitidou a lymeskou borreliózou může být náročné, protože některé příznaky se překrývají. Nicméně klíšťová encefalitida má typicky dvoufázový průběh s neurologickými příznaky ve druhé fázi, zatímco lymeská borrelióza často začíná erythema migrans a postupuje různými stadii s rozmanitými příznaky.

  • Přenos a prevence

    Vše, co potřebujete vědět o klíšťatech
    Autor: istock.com

    Obě onemocnění jsou přenášena klíšťaty, což znamená, že riziko nákazy je vyšší v oblastech s vysokým výskytem klíšťat a při pobytu v přírodě, zejména v lese a na loukách.

    Prevence klíšťové encefalitidy:

    Očkování: Nejefektivnější způsob prevence klíšťové encefalitidy je očkování. Vakcína je k dispozici a doporučuje se zejména lidem žijícím nebo často pobývajícím v endemických oblastech.

    Použití repelentů, nošení přiměřeného oblečení, dlouhých kalhot a pravidelné prohlídky těla po pobytu v přírodě.

    Prevence lymeské borreliózy:

    Stejné jako u klíšťové encefalitidy – použití repelentů, vhodné oblečení a prohlídky těla. Očkování proti lymeské borrelióze neexistuje.

    Pokud přece jen na sobě klíště najdete, nejdůležitější je rychlé a správné odstranění. Jak na to, najdete zde:

Autor: Martina Miláčková
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...