Čtvrtek 20. června 2024
Svátek slaví Květa, zítra Alois
Polojasno 26°C

Trápí vás kožní problémy? Řekněte jim sbohem!

problémy s kůží potrápí občas každého z nás
5. června 2024 | 05:00

Není snad nikdo, koho by někdy v životě netrápily kožní problémy, ať už je to akné, ekzém nebo třeba lupénka. Víte, jak tyto nepříjemnosti řešit?

Kožní problémy v dnešní době bohužel nejsou žádnou raritou a potrápí nejednoho z nás. Můžou za ně okolní vlivy, genetické předpoklady, stres, různá onemocnění a mnoho dalších faktorů. Léčba bývá zdlouhavá a často i radikální. Občas tak hledáme i jiné alternativní cesty, jak se problémů zbavit šetrněji a dlouhodobě.

Změna jídelníčku

Kožní problémy mohou být nejčastěji odrazem nějakého vnitřního problému či nerovnováhy. Na vině problémů s kůží je často potravinová alergie, kterou na světě trpí asi 6 % populace. Mezi nejčastější spouštěče potravinových alergií patří kravské mléko, vejce, sója, ořechy a semena, pšenice, ryby a mořské plody nebo třeba ovoce jako jahody či jablka. Máte-li na alergii podezření, navštivte lékaře, který provede testy a rychle zjistí, co vašemu organismu vadí. Pokud vaše kožní reakce není vážná, zkuste vysadit podezřelou potravinu alespoň na měsíc z jídelníčku a pozorujte, jaká bude reakce.

příčinou problémů s kůží mohou být alergie
Autor: Ensana Health Spa Hotels

Detoxikace

Často jsou problémy pokožky voláním o očistu těla a orgánů. Zaměřte se na celkovou detoxikaci a zkuste jíst co nejméně průmyslově zpracovaných potravin, například při nakupování kontrolujte jejich složení. Eliminujte ze svého jídelníčku rafinované a jednoduché cukry, nasycené mastné kyseliny (tuky), soli, konzervanty, barviva, dochucovadla a další látky, které jim propůjčují až neodolatelné chutě a vůně. Mezi vysoce průmyslově zpracované potraviny patří většina sladkostí, polotovarů, instantních jídel, uzenin, smažených jídel, fast food nebo bílé pečivo. Snažte se vynechat také alkohol, cigarety, kávu a pijte co nejvíce neperlivé vody, zkusit můžete i bylinkové čaje.

 

Tip: Pomůže také užívání ostropestřce mariánského, používá se také chlorela, spirulina, zelený ječmen a další zelené superpotraviny, které obsahují řadu prospěšných látek, zejména silný antioxidant chlorofyl.

 

Dopřejte si balneoterapii v lázních

Jednou z účinných metod na kožní problémy je tzv. balneoterapie. Mezi balneoterapeutické procedury, zaměřující se na kožní nemoci, patří zejména minerální sirné koupele nebo také různé druhy tělových zábalů – rašelinových, slatinných či bahenních. Například slovenské Lázně Smrdáky mají minerální vodu s nejvyšší koncentrací sirovodíku na světě a také léčivé sirné bahno. „Tyto přírodní zdroje jsou v kombinaci s dalšími prvky léčby, jakými jsou i různé druhy fototerapie a podobně, velmi efektivní,“ vysvětluje lékařka Lázní Smrdáky Natália Urminská. Oba přírodní zdroje mají protizánětlivý a hojivý efekt. Zlepšují prokrvení kůže, její pružnost, snižují pocit svědění a bolesti až o neuvěřitelných 40 %. Léčebné výsledky kožních onemocnění, jako jsou lupénka, atopický ekzém, akné a další onemocnění, jsou díky balneoterapii v Lázních Smrdáky vynikající. Proto se staly vysoce vyhledávanou destinací pro léčbu kožních onemocnění. „Klienti odjíždějí s výrazným zklidněním pokožky – doslova v ‚nové kůži‘ a období bez remise trvá po léčebném pobytu v průměru tři čtvrtě roku,“ dodává lékařka Natália Urminská s tím, že pro nejlepší výsledky je dobré absolvovat čtyřtýdenní pobyt a opakovat jej jednou ročně. Lázně Smrdáky nabízejí i intenzivní desetidenní pobyty s následnou ambulantní péčí, které mají také výborný léčebný efekt.

balneoterapie pomáhá s lakné, ekzémy nebo lupénkou
Autor: Ensana Health Spa Hotels

Zaměřte se na prací prášky a kosmetiku

Nepříjemnosti spojené s kůží mohou být způsobeny také nevhodnou kosmetikou či alergií na některé složky pracích prášků či aviváží. Pokud máte obecně citlivější pokožku, vyvarujte se nešetrných agresivních přípravků a volte ty hypoalergenní nebo s označením sensitive, které nebudu dráždit. Dnes je již bez problému seženete běžně k dostání.

Jak postupovat u dětí?

Nejmenší trápí zejména atopický ekzém, který se objevuje u 15–30 % dětí. Přibližně v 80 % případů se atopický ekzém projeví během prvních 5 let života. Ačkoli má ekzém tendenci k recidivě a občasnému zhoršování, často také dochází k postupnému zlepšování v dospělosti. Děti s ekzémem se dřív posílaly k moři, protože slaná voda a slunce mají na toto kožní onemocnění pozitivní vliv. Dostupnější alternativou ale může být i zmiňovaný lázeňský pobyt. V Lázních Smrdáky se totiž zaměřují i na léčbu dětí. Ty se zde mohou léčit již od 3 let v doprovodu rodiče a od 6 let pak i bez doprovodu. Je tu pro ně připravena škola, družina a 24hodinový dozor.

Tip: Dobrou zprávou je, že do Lázní Smrdáky mohou jet klienti z České republiky na poukaz od své zdravotní pojišťovny.

i děti s problematickou pokožkou mohou využít pobyt v lázních
Autor: Ensana Health Spa Hotels

Video se připravuje ...