Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jdou na vás mdloby? Poradíme, co dělat, aby to s vámi neseklo

Motá se vám hlava? Nemusí to být jen dehydratací
25. července 2022 | 06:00

Když se nám v létě motá hlava, tak jsme nejspíš málo pily. Co když se s vámi ale točí svět i poté, co doplníte tekutiny?

Příčin závratí je totiž mnohem víc než jen dehydratace. V jejím případě se stačí jen dost napít vody a potíže odezní, stejně jako motanice po požití alkoholu, jakmile vystřízlivíte. Jakmile ale točení hlavy a pocity nerovnováhy neustávají a komplikují vám život, rozhodně nejde o banální problém, který byste měla nechat být.

Kolísavý tlak

Točení hlavy a pocit nestability může vyvolat také kolísavý krevní tlak. Když je vysoký, tak se dá dobře korigovat léky a snížením příjmu soli v jídle, s nízkým tlakem (méně než 100/70 mmHg) je to pak složitější. Ten pociťujeme nejčastěji při prudkém vstávání, dlouhém stání nebo v místnosti s vydýchaným vzduchem. K závratím se pak přidávají únava, mdloby se studeným potem, hučení v uších, bolest hlavy až ztráta vědomí. I když přetrvávající nízký tlak nepředstavuje takové riziko jako pravý opak, tak to rozhodně není normální. Dost možná máte totiž nepružné cévy, nedostatek vitaminů a živin v jídle nebo dokonce endokrinologické onemocnění. Řešením je pak úprava jídelníčku, dostatečný pitný režim, pravidelné cvičení a otužování. Při náhlém poklesu tlaku pak krátkodobě pomáhá kofein.

Nízká hladina cukru

Pozor si dejte také na nízkou hladinu cukru v krvi neboli hypoglykemii. Při ní jsou pocity na omdlení a celková slabost typické. Stává se to přitom nejen cukrovkářům, které takový stav navíc ohrožuje na životě. U zdravých lidí vzniká například při dlouhém hladovění, v důsledku zvracení či velké fyzické námahy. V tomto případě se stačí jen najíst či napít něčeho sladkého a potíže brzy pominou. Pokud se opakují čím dál častěji, je namístě navštívit praktického lékaře.

Vydýchaný vzduch

Závrať, světloplachost a únava můžou být projevy i vysoké koncentrace oxidu uhličitého ve vzduchu, například v místnosti, která je špatně větraná. První pomoc v tomto případě je jasná – otevřete okno dokořán a napijte se. Nebezpečnější pak bývají otravy oxidem uhelnatým, který vzniká například při topení v kamnech. Potíže nastupují pomalu a otravy pak bývají fatální.

Chudokrevnost

Na závratě můžete trpět i při chudokrevnosti. Červené krvinky nestíhají správně přenášet kyslík a nedostatkem okysličení pak trpí nejvíc srdce a mozek. Proto můžete pociťovat motání a bolesti hlavy, hučení v uších a pocity na omdlení. Příčiny jsou různé a odhalí je jen vyšetření krve. Sama můžete ale před návštěvou lékaře zkusit zvýšit příjem železa a kyseliny listové (vitamin B9) a vitaminu B12.

Porouchané vnitřní ucho

Ve vnitřním uchu máme rovnovážné ústrojí, které dává mozku signály o pohybu, zrychlení a poloze těla v prostoru. Někdy jsou ovšem chybné. Nejčastěji se tak děje u BPPV, kdy závrať vzniká náhle při změně polohy hlavy nebo Ménièrově chorobě, kdy se projevuje i porucha sluchu a ušní šelest. O jaký problém jde, odhalí při prohlídce na ORL a na neurologickém vyšetření.

Plicní hypertenze

Na vině může být také vysoký tlak v plicních cévách. Při ní se nedostatečně okysličuje krev a pacient trpí kromě toho také dušností, únavou a mdlobami. V důsledku tohoto problému dochází ke zvýšenému namáhání pravé strany srdce, která se postupně zvětšuje. Pokud se to neřeší, může dojít i k jeho selhání. V pokročilém stadiu se proto přidává modrání rtů a kůže nebo otoky dolních končetin. Při těchto potížích s návštěvou lékaře rozhodně neotálejte.

Zablokovaný krk

Pokud prosedíte dlouhé hodiny u počítače a nemáte pravidelný pohyb, pak hledejte prvně příčinu v krční páteři, která může být zablokovaná. Lékaři při akutních potížích doporučují hlavně teplo a vyhýbat se průvanu. Pokud u vás ale problémy přetrvávají, měla byste navštívit fyzioterapeuta, který vám ukáže, jak správně cvičit, případně i praktického lékaře nebo neurologa, který vás prohlédne a pošle na potřebné vyšetření.

Poškození mozku

Poruchy rovnováhy a motání jsou typické pro mozkovou mrtvici a meningitidu (= zánět mozkových blan), klíšťovou encefalitidu. Pokud se potíže objeví náhle a jsou intenzivní, přidá se k nim zmatenost, nevolnost a zvracení, na nic nečekejte a volejte záchranku (případně bezplatnou zdravotnickou linku 800 888 155). Potíže může vyvolávat ale také nádor, který tlačí na mozkovou tkáň, roztroušená skleróza nebo demence.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...