Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oxytocin: Jak v těle uvolnit hormon štěstí a lásky, který také léčí nádory?

Láska je krásná a zdravá věc
18. července 2022 | 06:00

Udržovat přátelské vztahy je důležité. I proto, že při sdílení s jinými lidmi uvolňujete oxytocin. Hormon lásky i štěstí, který léčí i zhoubné nádory. Co je tenhle hormon zač a co dalšího umí?

Za život podle odborníků dokážeme navázat až 150 vztahů, ale těch nej může být jen pět. Ostatní jsou kamarádi, známí, kolegové… Pěstování vztahů není dobré jen pro duševní zdraví, socializaci, ale i pro zdraví. Během příjemných stavů při povídání si s blízkou osobou dochází v těle k určitým chemickým procesům. Při některých z nich se uvolňuje do těla zmíněný oxytocin.

Co je oxytocin?

Hormon složený z devíti aminokyselin. Pořadí aminokyselin v oxytocinu popsal již v roce 1953 americký vědec Vincent du Vigneaud, který ho krátce nato připravil synteticky. Tato jeho práce byla již v roce 1955 oceněna Nobelovou cenou za chemii. „Oxytocin vzniká v mozku v hypotalamu, odkud je transportován do zadního laloku hypofýzy,“ uvádí pedagožka, badatelka prof. RNDr. Anna Strunecká z Celostnimedicina.cz.

Zaměřeno na lásku a věrnost

Proč právě na něj jsme se zaměřili? „Oxytocin má širokou škálu nejrůznějších účinků v mnoha orgánech, například v srdci nebo mozku. Ovlivňuje procesy učení a paměti, sociální a rodičovské chování, odpovědi na stres, vytváření partnerských svazků, významně ovlivňuje i vznik a léčení zhoubných nádorů,“ vysvětluje Anna Strunecká. Uvolnění oxytocinu z jeho zásobáren v hypofýze vyvolávají také dotyky, mazlení a hlazení. Výzkum na univerzitě v San Francisku ukázal, že ženy spokojené se svým partnerským vztahem mají vyšší hladinu oxytocinu než ženy bez partnerů nebo s problémovými vztahy.

Podívejte se na zvyky lidí, kteří žijí ve šťastných vztazích >>>

Video se připravuje ...
Podívejte se na zvyky lidí, kteří žijí ve šťastných vztazích. • VIDEO: BPŽ/iStock.com/ccmixter.org

Co dalšího dělá?

Asi víte, že oxytocin má vliv na porod, vyvolává kontrakce dělohy, a tím urychluje příchod dítěte na svět. Používá se také jako urychlovač porodu placenty a také jako preventivní prostředek k zastavení přílišného krvácení po porodu. Nízká hladina oxytocinu v krvi může naznačovat zvýšené riziko pro vznik poporodních depresí a úzkostí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...