Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zapomeňte na šláftruňk! Víte, jak vám alkohol narušuje spánek?

Jak se vyspat do růžova, i když jste si dala skleničku?
25. července 2022 | 06:00

Co se skutečně děje ve vašem mozku a těle, když jste si dala skleničku? A můžete něco udělat, abyste zmírnila účinky alkoholu na vaše spaní?

Není žádným tajemstvím, že popíjení drinků má své následky. Ale většina z vás vlastně neví, proč tomu tak je, a prostě to přijímáte jako nutné zlo. Jak to udělat, abyste se ráno necítila unavená, a přesto si mohla dopřát oblíbené bublinky?

Uspává, ale na chvíli

Možná si je dáváte na dobrou noc, protože pak spíte jako zabitá. Jenže… Dr. Lindsay Browning, psycholožka, neurovědkyně a členka British Sleep Society vysvětluje, že alkohol je sice sedativum, a proto může pomoct s usínáním, ale bohužel pak podporuje bdělost v druhé polovině noci. To znamená, že se budete v brzkých hodinách častěji probouzet. Také dodává: „Alkohol ovlivňuje normální průběh spánkových fází, kterými procházíte každou noc, což znamená, že pak není tak posilující.“

Podpořte spánek i dobrým jídlem. Víte, které potraviny vám s tím ppomohou? 

Video se připravuje ...
Potraviny, které vám pomohou lépe spát • VIDEO: Petr Němeček

Budí vás během noci

Spánková specialistka doktorka Michelle Ní Raghallaigh s tím souhlasí. „Existuje biologický proces, který nám pomáhá spát. Jedná se o proces, kdy čím déle jste vzhůru, tím větší je tlak jít spát. Pokud pijete alkohol, urychlí to tento proces v první části noci, ale pak tento proces odezní mnohem rychleji a probudíte se ve 3 hodiny ráno!“

Zvyšuje chrápání

Další účinek alkoholu je na svaly v dýchacích cestách. Ty coby sedativum sice uvolňuje, ale pokud má člověk nějaké problémy s chrápáním nebo spánkovou apnoe, alkohol je může zhoršit. To je další z důvodů, proč není dobrý společník na dobrou noc.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: bla
Video se připravuje ...