Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Krásné nožky bez křečových žil. Víme, jak na to!

I tvorbě křečových žil se dá předejít. Stačí dodržovat pár jednoduchých rad
5. května 2022 | 06:00

Každá toužíme po výstavních nohou. Nevzhledné metličky a hrudky jsou pak to poslední, co bychom na nich chtěly vidět. Začněte proto problém řešit včas!

Otoky, metličky a křečové žíly jsou projevem chronického žilního onemocnění, které vás dovede do ordinace praktického lékaře či specialisty. Ten vám v první řadě předepíše venofarmaka, léky na zpevnění žilní stěny. Další postup se odvíjí od toho, jak moc jste nechala projevy pokročit. „Pokud křečové žíly a další příznaky žilního onemocnění přehlížíte, bude se jejich stav dříve či později zhoršovat. Přitom na druhou stranu při včasné léčbě venofarmaky a kompresními pomůckami můžeme dosáhnout toho, že se žilní onemocnění výrazně zpomalí. Pravdou je, že ale není trvale vyléčitelné. Proto v tomto případě platí, že čím dříve přijdete za svým praktickým lékařem, tím lépe,“ říká praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková z Prahy.

Předcházejte nemoci

Nejlepší by pochopitelně bylo křečovým žílám úplně předejít. Velkou roli hraje genetika, nicméně k rozvoji nemoci přispívají i další faktory, mezi které bezpochyby patří nadváha nebo obezita, těhotenství, dlouhodobé sezení či stání. „Častou příčinou křečových žil u žen jsou hormonální změny, ať už kvůli těhotenství, užívání hormonální antikoncepce nebo změny během klimakteria. Ženy jsou však také hodně zvyklé chodit v podpatcích, těsných kalhotách a vsedě dávat nohu přes nohu, což jsou všechno návyky, které mohou výskyt nevzhledných křečových žil urychlit,“ upozorňuje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...