Vyberte si kimchi recept: ramen bramboráky pomazánka
Kimchi je pikantní salát, jehož základ tvoří nakládaná a kvašené zelenina – bílá ředkev, jarní cibulka a česnek, ten správný říz mu pak dodává ještě chilli, zázvor a další ingredience. Toto jídlo je korejskou národní specialitou a jak známo, Asiaté mají zdravou výživu v malíku. Proč byste i vy měli svému tělu čas od času dopřát právě kimchi?
Jak působí kimchi na zdraví?
Tak jako všechny fermentované potraviny, obsahuje kimchi probiotické bakterie, které prospívají střevní mikroflóře. Díky tomu, a také proto, že je přímo nabité blahodárnými látkami, podporuje imunitu. Kimchi obsahuje řadu vitaminů (A, B1, B2 a C), aminokyseliny a důležité minerální látky, jako je železo, vápník nebo selen. Má v sobě také mnoho silných antioxidantů, a je proto oblíbené i pro své anti-age účinky. Navíc je plné vlákniny, což znamená, že vás zasytí, zároveň je ale nízkokalorické. A to je ideální kombinace na hubnutí.
Potravina s antivirovými účinky
Zdravotní benefity kimchi a jeho účinky na různé nemoci dokládá řada studií. Specialistka preventivní, funkční medicíny a výživy Eva Hájková ho už v únoru 2020, kdy se pandemie teprve rozbíhala, ve svém článku o koronaviru zařadila mezi potraviny s antivirovými účinky. Na ty bychom měli zaměřit naši pozornost a dopřávat si je na ochranu nejen před touto nemocí. „Kimchi má výrazné účinky v prevenci a boji proti viru chřipky H1N1,“ uvedla Eva Hájková s tím, že mezi další příklady chutných kvašených potravin, které můžete vyzkoušet, patří např. kysané zelí, miso, kefír a kombucha.
Recepty s kimchi
Salát kimchi si jednoduše nandejte na talíř jako přílohu, také se s ním ale dá experimentovat v kuchyni. Mezi nejoblíbenější recepty, do nichž se jako ingredience přidává kimchi, patří určitě ramen (níže najdete jednoduchý recept hotový do 15 minut), vyzkoušet ale můžete i bramboráčky anebo vitamíny nabušenou kimchi pomazánku s červenou řepou.
Kimchi ramen
Budete potřebovat:
1 polévkovou lžíci rostlinného oleje
5 hub shiitake
1/2 hrnku kimchi
1/4 hrnku kimchi omáčky
2 a půl hrnku drůbežího nebo zeleninového vývaru
2 čajové lžičky červeného pepře
1/4 čajové lžičky cukru
1 čajovou lžičku sezamového oleje
1 balení instantních nudlí
1 šalotku
Postup:
1. Do středně velkého hrnce kápněte rostlinný olej a nakrájené houby shiitake. Za stálého míchání smažte 3 minuty.
2. Přidejte kimchi a za stálého míchání smažte další 2 minuty.
3. Přilijte kimchi omáčku a vývar, přidejte červený pepř, cukr a sezamový olej. Přiveďte k varu, zvolna vařte 5 minut.
4. Mezitím podle návodu na obalu uvařte instantní nudle. Dejte je do hrnce a vmíchejte do polévky.
5. Servírujte s šalotkou na vrchu.
Bramboráky s kimchi
Budete potřebovat:
350 g nastrouhaných syrových brambor
5 stroužků česneku
3 vejce
300 g mouky (případně dle potřeby)
150 g kimchi
olej na smažení
Postup:
1. Z nahrubo nastrouhaných brambor slijte přebytečnou vodu. Přidejte kimchi, vejce, namačkaný česnek a sůl. Vše promíchejte a přidejte mouku. Těsto by mělo být moukou spojené a ne příliš vodnaté.
2. Na rozpálenou pánev nalijte olej a naběračkou rozetřete odpovídající množství těsta. Opékejte dozlatova, otočte a dopečte.
Pomazánka z kimchi, červené řepy a cizrny
Budete potřebovat:
60 g vařené cizrny
malou hrst čerstvých listů koriandru
50 g vařené nebo pečené červené řepy
2 lžíce sezamového oleje
1 stroužek česneku
100 g kimchi
chilli papričku dle chuti
Postup:
Všechny ingredience postupně vložte do mixéru a najemno rozmixujte. Dochuťte solí a servírujte například na opečeném pečivu s jarní cibulkou.
Zdroje: www.kimchiclub.cz a https://thewoksoflife.com
Jaký další zdravý recept vyzkoušet? Třeba čočkovou polévku podle pana Cuketky.