Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kimchi: Kvašená zelenina na hubnutí i imunitu. Objevte recepty z této superpotraviny

23. dubna 2021 | 06:00

Jestli si nějaké jídlo zaslouží přízvisko superpotravina, je to určitě kimchi. V čem všem vám tato fermentovaná pochoutka prospěje a může pomoci i proti covidu nebo třeba chřipce? A víte, že se dá konzumovat nejen zasyrova, ale také ji můžete přidat do různých receptů – z kimchi je výborný třeba ramen, pomazánka i bramboráky.

Vyberte si kimchi recept: ramen      bramboráky     pomazánka

Kimchi je pikantní salát, jehož základ tvoří nakládaná a kvašené zelenina –  bílá ředkev, jarní cibulka a česnek, ten správný říz mu pak dodává ještě chilli, zázvor a další ingredience. Toto jídlo je korejskou národní specialitou a jak známo, Asiaté mají zdravou výživu v malíku. Proč byste i vy měli svému tělu čas od času dopřát právě kimchi?

Jak působí kimchi na zdraví?

Tak jako všechny fermentované potraviny, obsahuje kimchi probiotické bakterie, které prospívají střevní mikroflóře. Díky tomu, a také proto, že je přímo nabité blahodárnými látkami, podporuje imunitu. Kimchi obsahuje řadu vitaminů (A, B1, B2 a C),  aminokyseliny a důležité minerální látky, jako je železo, vápník nebo selen. Má v sobě také mnoho silných antioxidantů, a je proto oblíbené i pro své anti-age účinky. Navíc je plné vlákniny, což znamená, že vás zasytí, zároveň je ale nízkokalorické. A to je ideální kombinace na hubnutí.

Potravina s antivirovými účinky

Zdravotní benefity kimchi a jeho účinky na různé nemoci dokládá řada studií. Specialistka preventivní, funkční medicíny a výživy Eva Hájková ho už v únoru 2020, kdy se pandemie  teprve rozbíhala, ve svém článku o koronaviru zařadila mezi potraviny s antivirovými účinky. Na ty bychom měli zaměřit naši pozornost a dopřávat si je na ochranu nejen před touto nemocí. „Kimchi má výrazné účinky v prevenci a boji proti viru chřipky H1N1,“  uvedla Eva Hájková s tím, že mezi další příklady chutných kvašených potravin, které můžete vyzkoušet, patří např. kysané zelí, miso, kefír a kombucha.

Recepty s kimchi

Salát kimchi si jednoduše nandejte na talíř jako přílohu, také se s ním ale dá experimentovat v kuchyni. Mezi nejoblíbenější recepty, do nichž se jako ingredience přidává kimchi, patří určitě ramen (níže najdete jednoduchý recept hotový do 15 minut), vyzkoušet ale můžete i bramboráčky anebo vitamíny nabušenou kimchi pomazánku s červenou řepou.

Kimchi ramen

Budete potřebovat:

1 polévkovou lžíci rostlinného oleje
5 hub shiitake
1/2 hrnku kimchi
1/4 hrnku kimchi omáčky
2 a půl hrnku drůbežího nebo zeleninového vývaru
2 čajové lžičky červeného pepře
1/4 čajové lžičky cukru
1 čajovou lžičku sezamového oleje
1 balení instantních nudlí
1 šalotku

Postup:

1. Do středně velkého hrnce kápněte rostlinný olej a nakrájené houby shiitake. Za stálého míchání smažte 3 minuty.
2. Přidejte kimchi a za stálého míchání smažte další 2 minuty.
3. Přilijte kimchi omáčku a vývar, přidejte červený pepř, cukr a sezamový olej. Přiveďte k varu, zvolna vařte 5 minut.
4. Mezitím podle návodu na obalu uvařte instantní nudle. Dejte je do hrnce a vmíchejte do polévky.
5. Servírujte s šalotkou na vrchu.

Bramboráky s kimchi

Budete potřebovat:

350 g nastrouhaných syrových brambor
5 stroužků česneku
3 vejce
300 g mouky (případně dle potřeby)
150 g kimchi
olej na smažení

Postup:

1. Z nahrubo nastrouhaných brambor slijte přebytečnou vodu. Přidejte kimchi, vejce, namačkaný česnek a sůl. Vše promíchejte a přidejte mouku. Těsto by mělo být moukou spojené a ne příliš vodnaté.
2. Na rozpálenou pánev nalijte olej a naběračkou rozetřete odpovídající množství těsta. Opékejte dozlatova, otočte a dopečte.

Pomazánka z kimchi, červené řepy a cizrny

Budete potřebovat:

60 g vařené cizrny
malou hrst čerstvých listů koriandru
50 g vařené nebo pečené červené řepy
2 lžíce sezamového oleje
1 stroužek česneku
100 g kimchi
chilli papričku dle chuti

Postup:

Všechny ingredience postupně vložte do mixéru a najemno rozmixujte. Dochuťte solí a servírujte například na opečeném pečivu s jarní cibulkou.

Zdroje: www.kimchiclub.cz a https://thewoksoflife.com

Jaký další zdravý recept vyzkoušet? Třeba čočkovou polévku podle pana Cuketky. 

 

 

Autor: taj
Video se připravuje ...