Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak odstranit zápach z úst po česneku, alkoholu a cigaretách

18. února 2021 | 06:19

Jak zmírnit zápach z úst, pokud jste si dopřáli nějakou česnekovou specialitu, přehnali to s alkoholem nebo kouříte? Kromě osvědčených babských rad pro vás máme i zajímavé tipy, které určitě stojí za vyzkoušení.

První pomoc je jasná: Vyčistěte si pořádně zuby, vykloktejte si. Napijte se citronády, protože sucho v ústech by zápach jenom zhoršovalo, a citron navíc působí v puse antibakteriálně. Vysprchujte se. Nepříjemný odér totiž často prostupuje celým tělem a je cítit i z potu. Dejte si žvýkačku, i když ta pomůže jenom na chvíli. Co ještě se dá dělat?

Česnek

Tady jsou osvědčené babské rady:  Rozkousejte kávové zrno, které má intenzivní vůni a česnek přebije. Žvýkejte petrželovou nať, která se osvědčila díky vysokému obsahu aromatického éterického oleje. Zkusit můžete i kardamom nebo mátu. Pomohou i mléčné výrobky, protože zápach, který znovu a znovu stoupá z žaludku zpátky do úst, alespoň částečně neutralizují.

Zajímavý tip přinesl magazín o vědě, medicíně a technologiích Discover magazine. Dejte si nápoj Ku Ding Cha, hodně hořký čínský čaj, který se dělá ze stejnojmenné byliny.  A právě rostlince Ku Ding Cha se přisuzuje schopnost eliminovat zápach z úst po snědení česneku, a to i v případě, že jste si ho dali opravdu hodně. 

Alkohol

Zbavit se zápachu piva, vína nebo míchaných drinků je oříšek. Americká společnost Reset IV, která nabízí léčbu kocoviny pomocí speciálního infuzního roztoku, doporučuje na alkoholový dech následující:  Poté, co vykonáte důkladnou osobní hygienu a pořádně se prolijete vodou, si dejte arašídové máslo. Olej z arašídů má totiž velmi silnou a zároveň i příjemnou vůni, která zápach alkoholu přebije,“ uvádí se na blogu této společnosti. 

Čím ještě zamaskovat alkoholový zápach? Třeba skořicí, jejíž kousky můžete žvýkat. Skořice obsahuje esenciální oleje, které nejenže intenzivně voní, ale dokáží redukovat bakterie v ústech. Další tipy na neutralizaci: černá káva bez cukru a mléka, rajčatový džus a také už zmíněná citronáda nebo petržel.

Cigarety

Když necháme stranou závažná zdravotní rizika, mezi největší problémy kouření patří zapáchající kouř. Oblečení je od něj cítit, ať uděláte cokoli, a stejné je to i s nepříjemným odérem z úst. Nekuřáci, jejichž partneři holdují tomuto zlozvyku, by vám potvrdili – ať si jejich protějšek vyčistí zuby a vykloktá sebepečlivěji, při polibku je cigareta cítit.

Pokud nejste schopni se s nikotinem rozloučit, přejděte alespoň na nějaký způsob alternativního kouření. Vyzkoušet můžete zařízení na zahřívání tabáku, v němž se tabák zahřívá, ale nespaluje, a kouř tak vůbec nevzniká. Díky tomu problém se zápachem úplně odpadá. Novinkou mezi těmito přístroji je glo HYPER, jehož výhodou jsou kromě stylového designu i větší náplně.  Díky indukci se navíc náplň zahřeje rovnoměrněji a rychleji - už za 15 sekund. Při kouření se také netvoří látky jako dehet nebo oxid uhelnatý, které jsou škodlivější než samotný nikotin.

Tipy na produkty, které vám pomohou zbavit se zápachu z úst, najdete ve fotogalerii.

Autor: red
Video se připravuje ...