Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hlubší problémy se spánkem sami nevyřešíte, ale spánkové laboratoře už praskají ve švech, varuje profesor Ondřej Ludka

17. prosince 2019 | 06:00

Poruchy spánku během života potrápí každého z nás. Dlouho nemůžeme usnout, nebo se naopak několikrát za noc vzbudíme. Kdy už bychom měli vyhledat odborníka, jak můžeme zkvalitnit svůj spánek a čím si nevědomě škodíme? V rozhovoru radí profesor Ondřej Ludka ze Spánkového centra Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Poruchy spánku trápí až polovinu populace. Jsou prášky na spaní veskrze špatné? Které bylinky nám pomohou usnout a co bychom měli dělat hodinu před spaním, a čeho se naopak vyvarovat?

Stres má nesporný vliv na poruchy spánku. Tvoří většinu vašich pacientů právě lidé, kteří příliš pracují, neodpočívají a jsou vystresovaní?

Lidí s poruchami spánku neustále přibývá a spánkové laboratoře tak praskají ve švech, neboť v současné době v ČR nemají dostatečnou kapacitu. Poruchy spánku mají mnoho příčin. Podle odborné veřejnosti však za celou řadou z nich, zejména za nespavostí, stojí především nadměrný stres a nedodržování zásad spánkové hygieny.

Spánek a stres se ale navzájem ovlivňují…

Člověk je ve stresu díky celé řadě hormonů připravený k akci a je pak těžké v této situaci usnout, a pokud se mu přece jen podaří usnout, jeho spánek nemusí být kvalitní. Na druhou stranu nekvalitní spánek může ovlivnit psychiku člověka a ten se pak dostává do začarovaného kruhu. Jestliže máte zkušenost, že nemůžete usnout, následující den se budete bát, že opět neusnete, a dostáváte se tak do stresu. Ukončená fyzická aktivita či duševní práce, která vedla k úspěchu, nám umožní dobrý spánek, naopak nedokončené věci, o kterých stále přemýšlíme, vedou k dlouhodobému napětí a neumožní nám usnout.

S nespavostí se ale setká během života každý. Kdy už máme vyhledat odborníka?

Někdy za špatné usínání, neschopnost udržet spánek nebo časné probouzení mohou starosti v pracovním či osobním životě. Někdy ke zdravému spánku stačí dodržovat pravidla, kterým obecně říkáme spánková hygiena. Někdy ale úprava životního stylu nepomůže a nespavost je potřeba řešit s lékařem. K lékaři by měl jít každý, kdo trpí některým z následujících příznaků, či dokonce jejich kombinací po dobu delší než

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...