Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Odkládáte těhotenství? Jednoduchý test prozradí, kolik vám ještě zbývá vajíček!

Klesající počet vajíček je hlavní příčinou snižování ženské plodnosti. K určení ovariální rezervy, tedy počtu životaschopných vajíček, se využívá test plodnosti AMH, který stanovuje koncentraci tzv. antimulleriánského hormonu v krvi
3. září 2019 | 06:00

V posledních letech přibývá žen, které se chtějí stát matkami až po třicátém roce života. Se stoupajícím věkem se ovšem přirozeně snižuje počet uvolňovaných vajíček i jejich kvalita, čímž klesá také pravděpodobnost otěhotnění. Lékaři doporučují, aby si takové ženy nechaly ověřit jednoduchým krevním testem AMH svoji ovariální rezervu, tedy počet vajíček schopných oplodnění. Plánování těhotenství potom bude snadnější a zodpovědnější.

Nenarazila jste na toho pravého nebo vás baví práce a chcete se ještě věnovat kariéře?! Možná kdybyste věděla, že vaše šance na otěhotnění každým rokem klesá, přehodnotila byste svoje priority a plány.

Klesající počet vajíček je hlavní příčinou snižování ženské plodnosti. K určení ovariální rezervy, tedy počtu životaschopných vajíček, se využívá test plodnosti AMH, který stanovuje koncentraci tzv. antimulleriánského hormonu v krvi. Výsledná hodnota vypovídá o tom, zda je plodnost ženy optimální, nebo její šance otěhotnět již klesá.

Pro které ženy je krevní test vhodný?

Neinvazivní vyšetření se doporučuje všem ženám, které plánují těhotenství ve vyšším věku, i těm, které se o početí neúspěšně pokoušejí déle než rok.

„Pokud žena do 30 let neporodí, měla by si test jistě nechat udělat a zjistit, jak na tom je. Je však vhodný pro všechny řekněme již od 25 let výše,“ doporučuje Kateřina Veselá, lékařka a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Pokud se objeví nízká hodnota, je vhodné pacientce doporučit buď co nejdříve otěhotnět, anebo své mateřství pojistit odběrem, zmražením vajíček a jejich uchováním pro pozdější použití. „Stimulaci a odběr vajíček může žena podstoupit opakovaně ještě v době, kdy je ovariální rezerva na ucházející úrovni,“ vysvětlila Veselá.

Jak test AMH probíhá?

  • Odběr není hrazen pojišťovnou. Jeho cena se pohybujeod 600 do 800 Kč.
  • Je výhodnější test podstoupit v kombinaci s ultrazvukovým vyšetřením antrálních folikulů, případně s dovyšetřením dalších hormonů, které o plodnosti ženy vypoví ještě více. (Pak je celková cena kolem 1000 Kč).
  • Vyhodnocení trvá 1 až 2 dny.
  • Odběr AMH je lepší podstoupit na specializované reprodukční klinice, právě díky návaznosti na odběr dalších hormonů a ultrazvukové vyšetření vaječníků. Nicméně lze podstoupit odběr i u gynekologa, který má smlouvu s laboratoří, která AMH vyšetřuje.
  • Pro zjištění hladiny AMH žena podstoupí odběr krve. Může k němu dojít kterýkoliv den cyklu. Pokud by se dělal celkový hormonální profil, pak je ideální odběr podstoupit 2. či 3. den menstruačního cyklu. Krev se odešle do laboratoře a následně na základě výsledků lékař doporučí další postup.
  • ZAJÍMAVOST: Pokud žena užívá hormonální antikoncepci, může být informace mírně zkreslená, neboť hladina AMH bývá nižší.

Uklidní vás nebo správně nasměruje

Výsledek ženy uklidní, je-li hodnota v normě, v případě snížené hladiny naopak varuje, aby graviditu příliš dlouho neodkládaly. Pokud se hodnota AMH pohybuje nad normálem, může jít o signál syndromu polycystických vaječníků, gynekologického onemocnění způsobeného nadprodukcí mužských hormonů, v jehož důsledku dochází k zastavení ovulace a menstruace,“ vysvětlil Marek Antoš z pražské krevní laboratoře.

Test je podle doktorky Kateřiny Veselé skutečně relativně dosti přesný. „Ve spojení s ultrazvukovým vyšetřením tzv. antrálních folikulů poskytuje velmi dobrý obraz o zásobě vajíček,“ doplnila.

Test se využívá také u žen, v jejichž rodině se vyskytuje předčasná menopauza před pětačtyřicátým rokem života, u pacientek po operaci vaječníků a u žen s těžkou endometriózou či po chemoterapii.

Co dělat, když výsledek není ideální?

Pokud se nejedná o úplné vyhasnutí funkce vaječníků, menopauzu, ke které bohužel může dojít i předčasně, je vždy určitá šance na mateřství. „Rozhodující je zahájit léčbu prakticky okamžitě. V některých případech totiž může ovariální rezerva ve fázi poklesu klesnout pod kritickou mez v řádu pouhých několika měsíců,“ varuje doktorka Veselá.

V případě zjištění nízké hladiny AMH by mělo následovat kompletní vyšetření ženy nebo celého páru a spolu s ním i diagnostika veškerých faktorů, které mohou ovlivňovat plodnost či způsobovat neplodnost.

Jistější je léčit celý pár

Lékař – specialista pro reprodukční medicínu, by pak měl pomoci páru či ženě samotně se rozhodnout, jaké kroky by bylo vhodné dále podstoupit s ohledem na individuální situaci a vlastní plány. Pokud se jedná o pár, podstatné jsou samozřejmě nálezy u obou partnerů, které skládají určitou mozaiku plodnosti či neplodnosti,“ dodala ředitelka reprodukční kliniky.

Včasné provedení mimotělního oplození je nejčastějším a nejúspěšnějším způsobem léčby všech takových poruch. „Nejzásadnější je ale vědět, že naše reprodukční zdraví není automatické a že je nutno o něj pečovat preventivně již od dětství, chovat se ke svému organismu přátelsky. Týká se to jak zdravé životosprávy, tak i včasného léčení onemocnění, která mohou mít později na plodnost vliv. V prevenci je nesmírně důležitý celostní přístup,“ připomíná odbornice na plodnost.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...