Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Který lék na spaní je pro vás nejlepší? Takhle působí na vaše tělo!

Video se připravuje ...
Podívejte se na deset tipů, jak se lépe vyspat
VIDEO: Markéta Tošnarová / iStock.com
15. září 2017 | 06:00

Nějakou formou nespavosti trpí každý desátý člověk. Někdo to řeší prášky, jiný dává přednost bylinkám nebo psychoterapii. Každopádně je důležité nejprve zjistit příčinu a pak ji řešit. V cestě za uzdravením pak mohou pomoci jednotlivé medikamenty. 

Trpíte nespavostí a berete léky? A jste si jistí, že právě ten váš lék, respektive jeho účinná látka je to nejlepší pro váš druh problémů? Protože každý působí jinak. 

Nemůžete spát, ale pak nakonec usnete a máte problém ráno vstát? Tak pro tyhle typy nespavců se nejlépe hodí zaleplon, triazolam či ramelteon. Další z léků, které obsahují účinné látky jako suverxand či doxepin, se doporučují lidem, kteří trpí celonoční nespavostí.

Takzvaným univerzálním lékem na oba typy nespavosti je eszopiklon, zolpidem či temazepam, které patří do skupiny léků nazývaných Z-hypnotika, tedy hypnotika nové generace. Snižují úzkost a uvolňují mysl. Mají však vyšší riziko závislosti a nesmějí se kombinovat s alkoholem. 

Existují ale i léky, které se pro žádný druh nespavosti nedoporučují. Patří mezi ně difenhydramin, trazodon či tiagabin. Řada lékařů ale například zmiňovaný trazodon pacientům stále předepisuje. Mají totiž strach, že by se při použití silnějších léků mohli stát na těchto medikamentech závislými.

Je to skutečně pravda? A jaké další léky na spaní může lékař předepsat? Najdete v článku na mojezdravi.cz

 

Autor: redakce Moje zdraví
Video se připravuje ...