Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chodíte pozdě spát a pak nemůžete vstávat? Může za to genetická mutace

  • Pro některá povolání  může být pozdní úsínání a brzké vstávání doslova zničující.
    14. dubna 2017 | 06:00

    Jste noční sova? To znamená, že jdete spát pozdě a ráno byste si ideálně potřebovali přispat minimálně do deseti hodin. Jestliže nejsou na vině jen víkendové excesy, může to být způsobeno vrozenými geny. Potvrdila to studie amerických a tureckých vědců.

  • Záludný gen jménem CRY1

    ..
    Autor: iStock.com
    Že se lidé dělí na skřivany, kteří brzy uléhají a brzy vstávají, a sovy, které usínají později a potřebují déle spát, není žádné překvapení. Novou informací pro vás možná bude ale fakt, že být skřivanem je přirozenější. Za prokletí, že nemůžete usnout dříve, totiž může genetická mutace CRY1, kterou má podle studie jen zhruba 10 procent lidí.

    A ostatní sovy? Za jejich pozdní usínání mohou nejspíše špatné spánkové návyky. K nim patří například noční práce na počítači, čtení na tabletu či mobilu. Dále jsou to pak nevhodná strava, posunutá doba spánku v důsledku častých večírků či práce na směny.

  • Když 24 hodin nestačí

     

    ...
    Autor: Shutterstock
    Lidé, u nichž vědci z Bilkent University v Ankaře zjistili společný gen CRY1, mají jiný denní rytmus než běžná populace. Jejich den nemá 24 hodin, ale potřebovali by více. Střed jejich spánku se tak posouvá na dobu mezi šestou a osmou hodinou, zatímco u "normálních" lidí je to přibližně ve čtyři hodiny ráno.

    Cirkadiánní rytmus, tedy takzvaný biologický rytmus, který řídí pocit únavy, bdělost a spánek, se pohybuje u lidí v rozmezí od 20 do 28 hodin. Obvykle je to samozřejmě 24 hodin. U nočních sov je tento rytmus delší, a tak se jejich hranice spánku každý den o něco zase posouvá.

    „Celý život tak hrají na honěnou s časem,“ popisuje Alina Patke, vedoucí výzkumu z Rockefeller University, který studii tureckých vědců odstartoval.

  • V některých profesích to nevadí

    Máte dostatek spánku?
    Autor: Shutterstock.com
    Pro některé profese nemusí být gen CRY1 takovým prokletím jako pro jiné. Barman nebo noční vrátný s ním můžou lépe pracovat než třeba lékař nebo učitel. Tito lidé mohou být trvale nevyspalí, protože večer dříve neusnou a ráno musí brzy vstávat. Nedostatek spánku je příčinou celé řady onemocnění a zkracuje život až o několik let.

  • Vyřešení jetlagu

    Spíte dobře?
    Autor: Shutterstock.com
    Zkoumání genetické mutace CRY1 může být důležité i pro řešení takzvaného jetlagu, tedy nepříjemných stavů, které doprovázejí překonávání časových pásem.

    Podle vědců nemusí být tato „genetická vada“ definitivní. Lze ji potlačit léky, jejichž vývoj se díky tomuto objevu velmi urychluje.

    Zajímá vás, co s kvalitou spánku a samotným usínáním udělá modré světlo z mobilních telefonů, počítačů a LED žárovek? Budete překvapení! Čtěte na mojezdravi.cz.

Autor: Kateřina Erbsová
Klíčová slova:  spánek, genetika, výzkum, studie, CRY1, sova, jet lag
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...