7 potravin, které léčí bolavá záda: Tučné ryby i červená řepa
Patříte také mezi bezmála 70 procent žen, které trápí bolesti zad? Britské odbornice na výživu Shona Wilkinson a Cassandra Barns tvrdí, že klíčem k odstranění bolestí a zlepšení stavu naší páteře je celkové omezení zánětlivých procesů v organismu. Toho se dá nejjednodušeji docílit právě vhodnými potravinami.
- Drobná černá semínka, považovaná za superpotravinu 21. století, jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny, takže pomáhají zastavovat jakékoli zánětlivé procesy v těle. Jihoameričtí indiáni, kteří je konzumovali každý den, jimi léčili nejen záněty uvnitř těla, ale i těžká povrchová zranění, aby předešli třeba gangréně.
Chia semínka jsou velmi populární. Kromě toho, že mohou pomoct zhubnout, když je užíváte správně, mohou také pomoci vašemu zdraví.Autor: Shutterstock.com Chia semínka
Většina bobulovin je bohatá na sloučeniny zvané antokyany, které jim dodávají jejich červenou nebo fialovou barvu. Tyto látky mají silné antioxidační účinky a také působí protizánětlivě. Ideální je jíst je čerstvé, cenné látky si v dostatečném množství uchovávají i zamražené.
OvoceAutor: Shutterstock.comVeškeré bobuloviny
Ananas zařazujte do jídelníčku kvůli obsahu látky bromelin. Jde o komplex enzymů se silnými protizánětlivými účinky. Když se vám nechce ananas čistit a loupat, stačí popíjet stoprocentní ananasový džus.
ananasAutor: Shutterstock.comAnanas
Díky velmi vysokému obsahu látek zvaných betalainy patří mezi nejsilnější protizánětlivé potraviny a chrání i srdce. Betalainů obsahuje nejvíce řepa syrová, šetrné je i pečení, nejvíc cenných látek se ztrácí delším vařením.
...Autor: Shutterstock.comČtyři cviky do kanceláře, které nám podle terapeutky protáhnou záda • VIDEO: Hana DvořáčkováVideo se připravuje ...Červená řepa
Má velmi vysoký obsah léčivých a zánět potlačujících pigmentů, podobně jako bobuloviny. Obsahuje také velmi mnoho vitaminu C, který rovněž potlačuje záněty v těle, a tedy i bolest páteře.
ZelíAutor: shutterstock.comČervené zelí
Zádům pomůžete, když budete jíst i oranžovou zeleninu. Mrkev, dýni, sladké brambory a podobně. I tato zelenina má v sobě velmi mnoho karotenoidů se silnými protizánětlivými účinky. Některé z nich, například beta-karoten, si tělo promění na vitamin A, který je životně důležitý pro dobré fungování imunitního systému i celkový stav kostí.
Oranžová zelenina vám pomůže od bolesti zad.Autor: Shutterstock.comZajímá vás, jaké jsou nejčastějí příčiny bolesti zad a jak na ně? A také 10 jednoduchých rad, aby záda nebolala? Velké téma čtěte zde na mojezdravi.cz.
Oranžová zelenina
Makrela, sardinky, úhoř, losos, sleď, ančovičky a podobně obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou protizánětlivé a chrání i naše srdce. Jsou také významným zdrojem vitaminu D, který je nepostradatelný pro imunitu a kondici celé kostry i organismu jako celku.
Důležité je, aby byla ryba tučná.Autor: Shutterstock.com
Klíčová slova:
zdraví, domácí lékař, bolest zad, jídlo proti bolesti, ostružiny, borůvky, chia semínka, antioxidanty, červená řepa, červené zelí, listová zelenina, oranžová zelenina, tučné ryby
Diskuse ke článku
.
