Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Umíte dýchat? Většina lidí to dělá špatně! Bolí je kvůli tomu hlava i břicho

  • Častou chybou, které se při dýchání dopouštíme, je otevírání úst. Používejme více nos!
    6. června 2015 | 06:00

    Většina z nás neumí pořádně a správně dýchat. Podle lékařů si tím zaděláváme na spoustu zdravotních potíží od bolestí hlavy až po špatné trávení. Přitom jde o tak zdánlivě banální věc. Jaké chyby tedy děláme při nádechu a výdechu nejčastěji?

  • Dýcháme povrchně

    Stres a únava může zhoršit naše dýchací zvyky.
    Autor: Shutterstock
    To je asi nejčastější problém. Povrchové dýchání, které se projevuje nejčastěji při stresu, totiž nedokáže organismus dostatečně nasytit kyslíkem, což rychle zvyšuje únavu, nervozitu, a navíc si tak oslabujeme imunitu. Jak důležité je dýchání zhluboka, o tom se rychle přesvědčíte, když máte například strach. Vyzkoušejte to. Stačí se pouhé dvě minuty pořádně nadechovat do břicha a pak zhluboka vydechovat. Strach tak rychle omezíte nebo vás úplně přejde. Navíc při rychlém, povrchním dýchání a povoleném břiše zatěžujete bederní část páteře a pak se divíte, že vás bolí záda.
  • Zavřít pusu

    ........
    Autor: Shutterstock.com
    Další velkou chybou je dýchat ústy místo nosem. Sliznice v nose totiž zachycuje velkou část nečistot ze vzduchu, včetně prachu i různých mikrobů. Zároveň vdechovaný vzduch zahřívá a zvlhčuje. Když lapáme po vzduchu ústy, tahle přirozená ochranná nosní bariéra odpadá, a tím se zvyšuje riziko nákazy bakteriemi, viry… Dále si tak vysušujeme sliznici v krku a nosohltanu, a ta je potom náchylnější k zánětům a rýmě… Prostě otevřená pusa je špatně.
  • Zvedáme ramena

    Při dýchání máme často ramena ve špatné poloze.
    Autor: Shutterstock.com
    Hodně z nás při nádechu příliš zvedá nahoru ramena. Po čase je z toho začne bolet v kříži. Ramena by se při nádechu neměla hýbat vůbec. Schválně se někdy podívejte do zrcadla, abyste viděli, že když jdou ramena při dýchání nahoru, není to jen nezdravé, ale navíc i dost legrační!
  • Zatahujeme břicho

    Při dýchání bychom neměli zatahovat břicho.
    Autor: Shutterstock.com
    Jistě, každá chceme vypadat co nejlépe, ale při dýchání bychom to dělat neměly. Proč? Bránice pak nemá dost prostoru na roztahování a je ztuhnutá. Hýbe se jednoduše příliš málo, a to může následně způsobovat především různé potíže s trávením. Kvůli zdravému dýchání je prostě lepší mít břicho trochu vypouklé. Možná si budeme připadat tlustější, ale zdravotní benefit by měl být pro nás důležitější.
  • Používáme příliš mnoho svalů

    Při dýchání stačí použít pouze některé svaly.
    Autor: Shutterstock.com
    Normální zdravé dýchání je proces, při kterém vůbec není potřeba používat prsní, krční a šíjové svaly. Přitom i tuhle chybu mimoděk často děláme. Tyto svalové skupiny bychom do dýchání měli zapojovat výhradně při větší fyzické námaze nebo tehdy, když se nám z nějakého důvodu dech výrazně zrychlí. Pak je „svalové dýchání“ dočasně v pořádku, než se zase dostaneme do klidu a běžného tělesného provozu.

     

     

Autor: rie
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...