Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 zlozvyků, kterými si v práci škodíte zádům a pleti

  • Co vše nám v práci škodí?
    18. února 2014 | 12:00

    Odborníci nám radí, jakých zlozvyků v práci se co nejrychleji zbavit!

  • Saháte si do obličeje

    ...
    Autor: profimedia

    Každá z nás to zná. Několikrát denně si promnete obličej, abyste se probrala, nebo si třete bradu, když přemýšlíte. Podle dermatologa doktora Howarda Sobela tento zlozvyk velmi ohrožuje naší pleť. Pokud si často saháte na obličej, roznášíte po něm bakterie, které se vám během dne nachytaly na ruce. Máte-li na obličeji nějakou ranku, snadno do ní můžete přenést i závažnou infekci. Časté dotýkání také způsobuje, že je pleť mastnější a snadněji se zanáší póry. 

  • Nadměrné mytí rukou

    ...
    Autor: profimedia
    Předcházíte bakteriím tím, že si často myjete ruce nebo používáte antibakteriální mýdlo? I to může být škodlivé! Když mýdlo či čistící gel využíváte více než dvakrát denně, ruce přicházejí o své přírodní oleje a jsou vysušené a vrásčité. „Mějte na stole vždy malý krém na ruce a po každém umytí se namažte. Jen tak předejdete poškozením,“ říká Howard Sobel.

  • Čisté technologie

    ...
    Autor: profimedia
    Slyšely jste, že obrazovka vašeho telefonu je špinavější než toaleta? Asi vás to nepotěší, ale je to opravdu tak. Abyste tomu předešla, utírejte každý den antibakteriálním ubrouskem jak mobil, tak i klávesnici, myš a celý stůl. Na všech těchto místech ulpívá velké množství bakterií, které se mohou dostat do vašeho organismu.

  • Klimatizované místnosti

    ...
    Autor: profimedia
    Další věc, která nám může velmi uškodit, asi příliš neovlivníme. Jedná se o klimatizaci v místnosti, kde pracujeme. Pokud totiž sedíte přímo v proudu vzduchu, pleť to velmi vysušuje. Jinou kancelář vám zaměstnavatel asi nepořídí, přesto můžete něco udělat. Zhruba každou hodinu se zvedněte a projděte se kanceláří, abyste pleti dopřála svěží vzduch. Jednou za čas též pleť hydratujte termální vodou ve spreji.

  • Nohy křížem

    ...
    Autor: profimedia

    Vsadím se, že právě sedíte s nohami křížem. Pravá dáma tak přeci sedává, říkáte si. Velmi tím ale škodíte vašemu tělu! Když máte celý den za stolem nohy v této pozici, riskujete vznik křečových žil. Ty nejen, že vypadají nevzhledně, ale ohrožují vaše zdraví. Pro správnou cirkulaci krve mějte nohy vedle sebe, opřené celým chodidlem o zem. Kromě žil, neprospívá křížení nohou ani vašim zádům.

  • Osm hodin vsedě

    ...
    Autor: profimedia
    Každý den trávíme většinu času za pracovním stolem. Kromě toho, že kvůli sedavému zaměstnání ztrácíme těžce vydřenou postavu z fitness centra, můžeme si také přivolat chronické bolesti zad. Svaly okolo páteře se totiž, kvůli strnulé pozici při sezení, zkracují a napínají. Doktor Andrew Hecht, primář oddělení chirurgie páteře radí: „Každých 45 minut se zvedněte a protáhněte. Stačí minutku dvě stát. I to prospěje tělu, aby se dostalo zpět do formy.“

  • Správně nastavený monitor

    ...
    Autor: profimedia
    Pokud se chcete vyhnout bolestem krční páteře, nastavte si monitor tak, aby se jeho střed nacházel přesně v úrovni vašich očí. Jestliže ho máte výš nebo dokonce bokem, způsob, jakým sedíte, deformuje přirozenou osu obratlů a může způsobit silné bolesti. 

Autor: dok
Klíčová slova:  zdraví, bolest zad, špatná pleť, zlozvyky, práce
Diskuse ke článku
.