Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Způsobuje depresi, únavu i nadváhu. Nemáte nemocnou štítnou žlázu?

  • Štítná žláza je orgán, který má na svědomí správné fungování našeho organismu. Problémy s ní spojené ale často podceňujeme.
    19. října 2015 | 06:00

    Mnoho žen celé roky netuší, že příčinou jejich zdravotních obtíží, depresí, únavy a přibírání může být právě štítná žláza. Jakýkoli výkyv její činnosti se okamžitě projeví. Neléčená vám může způsobit i srdeční arytmii, nebo dokonce poškodit srdce. Motýlek v krku totiž vyrábí hormony, které řídí metabolismus cukrů, tuků i bílkovin, centrální nervový systém, svalstvo, srdce i cévy. Pokud někdo ve vaší rodině trpí její poruchou, pravděpodobnost, že také onemocníte, se zvyšuje. 

  • Varovné signály

    Bolesti se můžete zbavit i přírodní cestou.
    Autor: profimedia.cz
    „Na to, že něco není v pořádku, vás můžou upozornit tlaky a bolesti v hrdle nebo bolest při polykání,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. Není to ale podmínka. „Zvětšená štítná žláza nemusí být vidět na první pohled. Hrdlo nebývá vždy zvětšené, žláza někdy roste dovnitř. Také další příznaky bývají nenápadné. Zbystřete pozornost, pozorujete-li na sobě tyto obtíže: zvýšené pocení, hubnutí nebo přibírání bez příčiny a problémy s očima,“ doplňuje lékař.
  • Kdy se vydat k lékaři?

    Únavu může způsobit i porušená štítná žláza.
    Autor: shutterstock.com
    Pokud vás už delší dobu trápí únava, spavost, zvýšený pocit chladu, otoky tváře, časté angíny, suchá kůže a vlasy, změny nálad a apatie, navštivte co nejdříve svého praktického lékaře, který vás pošle k odborníkovi – endokrinologovi. Tam vám udělají podrobné, ale jednoduché a nebolestivé vyšetření. Jakákoli porucha se rychle zjistí odběrem krve a ultrazvukem. V některých případech je nutná ještě punkce – jedná se o odběr tkáně. Až dvacet procent lidí má ve své štítné žláze uzlíky, které upozorňují, že se v ní děje něco špatného. Přibližně u dvou procent se z uzlíků vyvine nádor, který se musí ihned odoperovat.
  • Jak se léčí?

    Při problémech se štítnou žlázou je nutné užívat léky až do konce života.
    Autor: Shutterstock.com
    „Při snížené i zvýšené funkci štítné žlázy se podávají léky, které musí pacient užívat většinou až do konce života,“ uvádí MUDr. Jan Hlusička. Pokud má lékař podezření na rakovinu (nádorů štítné žlázy stále přibývá zejména mezi mladými ženami) nebo žláza překáží při polykání a dýchání, je na místě operace. Po ní pak pacienti musí užívat hormony, které žláza za normální situace produkuje.
  • Zvýšená a snížená funkce

    Při snížené funkci štítné žlázy můžete zaznamenat velké váhové úbytky, ale i příbytky.
    Autor: Shutterstock.com
    Nejčastějšími onemocněními spojenými se štítnou žlázou jsou její snížená, nebo naopak zvýšená funkce. 

    Hypotyreóza, neboli snížená funkce

    Při tomto onemocnění štítná žláza stávkuje a neprodukuje dostatečné množství hormonů. Cítíte se zpomalení, bez energie, obtížně se soustředíte, přibíráte, otékají vám víčka a bývá vám často zima. Můžete také trpět poruchami menstruačního cyklu, zácpou, padáním vlasů a suchou šupinatou pokožkou.

    Hypertyreóza, neboli zvýšená funkce

    Porucha, při níž štítná žláza produkuje větší množství hormonů, než tělo potřebuje. Jste podráždění, neurotičtí, pociťujete neustálý neklid a nervozitu, všechno vás rozčiluje a fungujete na vyšší obrátky. K tomu se přidávají výkyvy nálad, úzkostlivost, problémy se spánkem, zrychlený tep, bušení srdce a hubnutí bez zjevné příčiny.

  • Autoimunitní onemocnění

    Poruchy štítné žlázy.
    Autor: Shutterstock.com
    Dalšími častými problémy bývají autoimunitní onemocnění, konkrétně Gravesova -Basedowa nemoc a Hashimotova autoimunitní tyreoiditida.

    Gravesova-Basedowa nemoc

    Jde o autoimunitní poruchu, při níž imunitní systém organismu začne vytvářet protilátky podněcující štítnou žlázu k vyšší činnosti. Typickým projevem jsou vystouplé oči, dvojité vidění a zvýšená citlivost na světlo.

    Hashimotova autoimunitní tyreoiditida

    Je to zánětlivá porucha. V těle dochází k tvorbě protilátek, které napadají a poškozují štítnou žlázu.

  • Co vlastně mají hormony na starost?

    Menstruaci může ovlivňovat právě i štítná žláza.
    Autor: Shutterstock.com
    Hormony štítné žlázy jsou pro nás nezbytně nutné, a to hned z několika hledisek. Ovlivňují tvorbu tepla a termoregulaci, činnost mozku, metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, činnost srdce a jeho výkonnost, bezproblémové dýchání a fungování pohlavních orgánů. U žen také hrají velkou roli, protože ovlivňují menstruační cyklus i plodnost. Můžou za kvalitu kůže, nehtů a vlasů a v neposlední řadě i za váhu. Podílejí se totiž na vzniku obezity a svou úlohu hrají i při hubnutí.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...