Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dokonalé čištění zubů? Pořiďte si měkký nebo sonický kartáček

Jaký elektrický kartáček si vybrat?
4. prosince 2015 | 12:00

I když stomatologové dlouho nedoporučovali elektrické kartáčky, v posledních letech je berou na milost. Výrobci totiž své výrobky stále zlepšují a vyvíjejí nové technologie. Novým hitem jsou teď kartáčky, které dovedou pomoci s bělením zubů.

Dentální hygienistky při výběru kartáčků obecně doporučují ty sonické. Ty starší rotační podle nich totiž můžou způsobovat obnažené krčky a na zubech je jasně vidět, která místa jsou vyčištěná dobře a která ne.

Podle kulatého tvaru kartáčku si můžete všimnout viditelně bělejších kulatých míst. Zbytek zubu je pak tmavší, protože na něm zůstává nevyčištěný pigment, povlak a někdy i zubní kámen.

Kdo by měl po kartáčku s elektrickým pohonem sáhnout? Zejména ti, co se nedokázali naučit správnou techniku čištění – čili kroužení pomalu a pečlivě kolem každého zubu. Řada lidí není schopná vyčistit si zuby od pětek dál, protože nejsou schopni držet kartáček pod správným úhlem.

Elektrický kartáček to udělá za vás jenom pouhým přiložením k zubům. Kromě čištění jsou kartáčky vybaveny nejrůznějšími funkcemi, z nichž si lze vybrat ty, které vám vyhovují.

Jemné šimrání

Některé zaručují, že zuby vyčistí důkladněji a navíc i zesvětlí zubní sklovinu. My jsme vyzkoušeli kartáček Philips Sonicare HealthyWhite Pink, který zaručuje, že zuby budou za dva týdny bělejší až o dva odstíny. Takového velkého efektu se nám nepodařilo dosáhnout, možná je to tím, že autorka pije poměrně dost kávy, ale jisté zlepšení bylo viditelné.

Zubní kartáček Philips Sonicare HealthyWhite Pink.
Autor: archiv firem

Co je na kartáčku každopádně příjemné, je to, že má dokonalé naprogramování. O správnou délku a rovnoměrnost čištění zubů se postará signalizační systém. Kartáček vás každých 30 vteřin upozorní, že je třeba přejít na další úsek vašeho chrupu. Po dvou minutách se sám vypne.

Pokud si po zubech přejedete jazykem, což dentální hygienistky doporučují jako nejlepší zkoušku správného vyčištění, budete spokojeni. Plak nikde. Jediné, co vás možná na začátku trochu znejistí, je šimrání štětinek na dásni. Maličko to lochtá, což je normální a po pár vyčištěních odezní.

Proč je možné s použitím dobrého sonického kartáčku dosáhnout tak dobrého efektu vyčištění? „Díky vysoké frekvenci 31 000 stěrů za minutu v přesně definovaném rozsahu čištění směrem nahoru a dolů dochází k účinnému stírání zubního plaku a vzniku dynamické vlny. Ta rozpohybuje molekuly vody spolu se zubní pastou a slinami a dostává se do obtížně přístupných míst podél linie dásní a do mezizubních prostor, kde ničí škodlivé bakterie,“ vysvětluje výrobce Philips.

Philips Sonicare HealthyWhite má dva režimy čištění: Clean na všestranné odstranění plaku a Clean&White – dvouminutový režim k odstranění povrchových pigmentací a navíc 30 vteřin bělicí síly.

Měkké štětinky

Ještě vás výrobci elektrických kartáčků nepřesvědčili? Nevadí. Stačí sáhnout po kvalitním kartáčku a čištění doplnit ideálně i mezizubními kartáčky, nití a ideálně i jednosvazkovým kartáčkem. Ten se v ústech dostane doslova do každé mezírky.

Jak si vybrat správný klasický kartáček? V první řadě by vám ho měl doporučit váš stomatolog či dentální hygienistka. U klasických kartáčků obecně platí: Kupujte si výhradně jen měkké kartáčky. Informace o tom, o jaký typ jde, najdete na obale. Pozor ale, ne vždy to odpovídá skutečnosti.

....
Autor: Shutterstock.com

U sonického kartáčku musí být zástřih vláken rozdílný (tedy nerovný), rovněž vlákna musí být pevnější než u manuálního. Všechna však patří do kategorie měkkých kartáčků.

Důležitá je hustota vláken. Poznáte ji částečně už okem přes obal, informace najdete jen u mála výrobků. Čím hustěji je pracovní část (hlavička) osázena vlákny, tím je měkčí. Tvar vláken a jejich sestřižení by měly být co nejjednodušší, ideálně rovné.

Důležité nejsou jen vlastnosti vláken, ale také plocha kartáčku. Pokud je kartáček příliš velký, špatně se s ním v ústech manipuluje. Zejména u dětí myslete na to, že tvar rukojeti by neměl být zbytečně komplikovaný, aby se kartáček dobře držel a pohybovalo se s ním lehce v ústech. Z ergonomického hlediska jsou lepší silnější rukojeti.

Nezapomeňte, že zubům kromě špatné hygieny škodí také další látky. Především cukr, ten sice jako takový zuby nikterak neničí, ale poškozují je bakterie, které cukr využívají jako zdroj energie a přitom jej štěpí na organické kyseliny. Pokud je chrup správně vyčištěný, negativní úloha cukru se neprojevuje. Proto je tak důležité si zuby čistit například po konzumaci cukrovinek nebo si vzít žvýkačku.

 

Sladké jen jednorázově
....
Autor: Shutterstock.com

Sladké nápoje by se každopádně neměly pít kontinuálně v průběhu dne. To je problém zejména u malých dětí, kterým maminky v iluzi, že jim dopřávají vitamíny, dávají různé nápoje plné cukru, a to platí i pro džusy!

Zubům, respektive sklovině, také škodí častá konzumace kyselých potravin a nápojů obsahujících kyseliny z ovoce. Poškozují – v podstatě naleptávají povrch skloviny. Jde především o koncentrované ovocné džusy a citrusové plody. To neznamená, že by se neměly jíst a pít, ale záleží na tom, jak často a jakým způsobem se konzumují. Nevhodné je především to, když tekutina či ovoce zůstává v ústech příliš dlouho.

Kupříkladu ovocné džusy by se měly ředit vodou v poměru jedna ku jedné nebo pít brčkem. Škodlivé je časté zejména vykusování pomerančů a citrónů.

 

Autor: mag
Video se připravuje ...