Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Nezkažte si dovolenou: Lékaři radí, jak se v létě vyhnout průjmům

Zažívací problémy jsou postrachem turistů i návštěvníků festivalů.
13. července 2016 | 10:00

Stačí málo – nepropečený steak na stánku letního festivalu, zmrzlina od egyptského prodavače, koktejl v thajském baru a průjem je na světě. V létě jsou lidé průjmovým onemocněním vystaveni nejvíce. Teplo nahrává množení bakterií jak ve vodě, tak v potravinách. Lidé cestují do exotických zemí s nižšími hygienickými standardy, mění svůj zaběhlý režim a stravovací návyky.

„Průjmové onemocnění postihuje drtivou většinu cestovatelů, nejčastěji jej způsobují infekční původci, jako jsou bakterie, viry nebo paraziti. Může se objevit při každé razantnější změně prostředí, kontaktem s novými bakteriemi a s tím související změnou naší mikroflóry. Spouštědlem může být také intoxikace, potravinové alergie či intolerance, ale i zvýšená psychická zátěž – stres z cestování, únava. Takový průjem může skončit bohužel i v nemocnici na kapačkách – a to v případě masivní dehydratace, kdy je třeba doplnit tekutiny a minerály,“ říká MUDr. Peter Mikolášek, lékař kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno.

Pravidlo »šesti O«

Dehydratace z průjmů ohrožuje nejvíce děti. Ty potřebují denně přijmout tekutiny v objemu 10 – 15 % své váhy, dospělému stačí 4 %. „Měli bychom si uvědomit, že nejedeme trpět, ale užít si volno, místa kam jedeme a všeho, co nás tam bude obklopovat. Co se nákupu a konzumace jídla a pití týče, stačí se řídit pravidly »šesti O«: obchod, originál, otevřít, oloupat, omýt, ovařit,“ radí MUDr. Mikolášek.  Jednou z možností, jak připravit trávicí trakt na cestu je podle specialistů preventivní podávání probiotik, která osídlí střevo a posílí imunitu.

„Pokud se akutní průjem rozvine, je možné probiotika využít k jeho zmírnění a zkrácení doby trvání. Pomohou také rychlejší obnově střevní mikroflóry,“ uvedl předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.  Zkrácení doby trvání akutních průjmových onemocnění za pomoci probiotik dokazují i klinické studie.

Rady cestovatele Kolbaby

Podle známého cestovatele Jiřího Kolbaby snáší každý člověk cestování jinak. „Já mám například skvělé zažívání a zvládám i země s nižším hygienickým standardem. Dávám si pozor na vodu z neprověřených zdrojů, vyhýbám se listové zelenině, u níž nevím, čím byla hnojena a všechno umývám. V cestovní lékárničce sebou vždy nosím z preventivních důvodů „letní“ probiotika,“ říká cestovatel, který procestoval více než 130 zemí světa a navštívil všechny kontinenty.

Nevalná hygiena na festivalech

Zažívací obtíže se často pojí i s cestováním po letních festivalech a stravováním ve stáncích rychlého občerstvení. „Ve vedru se potraviny rychle kazí a tak se hudebnímu fandovi může odleželý párek v rohlíku lehce vymstít. S hygienou to na festivalech také nebývá valné, a je škoda koncert oblíbené kapely poslouchat na záchodovém prkénku,“ dodává MUDr. Norbert Král.

průjem
Autor: archiv

Co je to průjem

Vyprázdnění více než tří neformovaných stolic za den, změna konzistence a frekvence stolice

Příčiny

Příčinou cestovatelského průjmu bývá infekce (80% bakterie, 15% viry, 5% parazité). Roli hraje také cestovní stres (únava, ponocování, nepravidelný režim), změna ekologických poměrů a nezvyklá strava (projímavý účinek ovoce, nadbytek používaného oleje).

Jak dlouho trvá a co ho provází

Cestovatelé bývají postiženi nejčastěji 3 až 4. den pobytu, druhá vlna přichází kolem 10. dne. Další se mohou objevit v prvních 7-10 dnech po návratu domů. Infekční průjmová onemocnění kromě opakovaného nucení na stolici někdy provází horečka, bolesti svalů a kloubů, únava, zvracení, zimnice, bolesti břicha. Akutní průjem trvá jen několik dnů, chronický déle než 14 dnů a vyžaduje nasazení léčby.

 

Zdroj: naimunitu.cz

Autor: Iva Dvořáková
Video se připravuje ...