Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nevábný pach? Puchýře? Jak se zbavit největších potíží s nohama?

  • Nebojte se v létě vystrčit nohy ven! Zbavte se všech problémů, jako jsou bradavice nebo plísně, a užijte si léta na boso.
    23. června 2015 | 06:00

    Dost možná už se vám to také stalo. Dostali jste pozvání na návštěvu k někomu domů, jenže nohy máte uvězněné v botách, které jsou sice krásné, ale vyrobené z nekvalitního materiálu, takže vaše končetiny nevoní zrovna po fialkách. A teď už vám zbývá jen vymyslet si dostatečně dobrou výmluvu pro to, proč na návštěvu nemůžete, abyste se vyhnuli té trapné chvíli vyzutí. Nebo to zkuste vyřešit jinak. 

  • Puchýře

    ...
    Autor: Shutterstock
    Pro krásu se prý musí trpět. My ženy to známe velmi dobře. Je jedno, že ty boty nám jsou o číslo menší. Jsou přece tak krásné, že by bylo prostě škoda je nechat v tom obchodě! Navíc když byly ve slevě, že. Jenže pak to přijde – ujdete pár kroků a objeví se pálivá bolest – puchýře

     

    Puchýře mají onu vlastnost, že se dokážou vyléčit samy, pokud je ještě více nedráždíte. Neměli byste je tedy propichovat. Pokud potřebují prasknout, prasknou i bez vaší pomoci. Ve chvíli, kdy se tak stane, omyjte místo antibakteriálním mýdlem, případně namažte hojivou mastí a zalepte. Skvělé jsou i náplasti speciálně vyráběné na puchýře. Ty totiž drží ránu ve vlhku a pomalu ji hojí. Ačkoliv si spousta lidí myslí, že by zranění mělo dýchat, v tomto případě je skutečně lepší vlhké prostředí.

     

    Abyste puchýřům předešli, pořizujte si vždy takové boty, které vám skutečně perfektně sednou. V případě tenisek a sportovních bot se nebojte připlatit si za kvalitní ponožky, které budou odvádět vlhkost a přilnou vám na nohy jako druhá kůže. Boty si pořádně utáhněte, aby nedocházelo ke tření, které potíže způsobuje.

  • Vystouplý kloub

    Jestli často nosíte podpatky, můžete si zadělat na osteoartrózu. Je to totiž velký nápor na kolena.
    Autor: Shutterstock.com
    Najednou máte pocit, že boty, které vám přišly vždycky tak pohodlné, vás najednou tlačí. A ujít s nimi větší vzdálenost se stává skutečně bolestivou záležitostí. Obuv vás ale tlačí jen na jednom místě – na tom zatraceném kloubu u palce.

     

    Jestli vás trápí vbočený palec, snažte se nosit co nejvolnější boty, které na kloub nebudou tlačit. Kromě tohoto problému byste také mohli brzy řešit, co udělat s puchýřem, který se na kloubu objevil. A poté, co přijdete domů, dopřejte chodidlům chladivou vodní lázeň nebo postižené místo uklidněte ledem. 

     

    Abyste problému do budoucna předešli, pořiďte si takové pohodlné boty, které nebudou tlačit vaše prsty k sobě, takže s nimi budete moct normálně hýbat. Jestliže jste ale v takové pozici, kdy si bez lodiček a jiných hezkých botiček nemůžete dovolit jít do společnosti, tak se snažte redukovat dobu, kterou v nich strávíte. Do práce dojeďte v pohodlných botách a přezujte se až tam.

     

    Ale vbočený palec, neboli hallux, sám od sebe nezmizí, objednejte se proto k ortopedovi, který vám vyšetří nohy a doporučí rehabilitace a vhodné vložky do bot. Jinak se budou vaše potíže jen zhoršovat, až budou řešitelné jen operací. 

  • Bradavice

    Do bazénu choďte zásadně v botách, pokud se pak nechcete potýkat s bradavicemi.
    Autor: Shutterstock.com
    Drobná bolest, která se může objevit ve chvíli, kdy našlápnete trochu jinak, než jste zvyklí. Když si pak doma zujete boty a podíváte se, co onen pichlavý pocit způsobilo, objevíte malý nevzhledný výrůstek – bradavici. K té přijdete raz dva. Stačí se jednou projít v bazénu bez přezůvek nebo si v šatně v tělocvičně stoupnout bosou nohou na podlahu. 

     

    Pokud je bradavice malá, můžete si v lékárně koupit prostředek na její odstranění. V případě, kdy nezmizí, navštivte kožního lékaře, který vás problému zbaví pomocí tekutého dusíku nebo ji odstraní  laserem – či vyřízne. Nesnažte se ji odstranit svépomocí vydloubnutím, bradavice je potřeba odstranit i s kořeny. 

  • Plísně na nohou

    Z koupališť si můžete bohužel odnést i nepříjemnou plíseň nohu.
    Autor: Excilor
    Když se řekne plíseň na nohou, většina lidí se oklepe a představí si to nejhorší, co může být. Ale ona se neprojevuje pouze jako zažloutlé silné nehty. Mykóza je i popraskaná kůže, ztvrdlé paty a svědění nohou. Podobně jako u bradavic, i k plísni přijdete nejčastěji ve veřejných prostorách, kde se procházíte bosi. 

     

    „V první fázi doporučuji domácí ošetření. Zkrácení nehtu, co nejvíce to půjde, a následné zbrušování pilníkem či pemzou, koupání v octové vodě nebo aplikace volně dostupných prostředků z lékárny,“ radí dermatoložka Monika Arenbergerová. Velmi účinná je i tzv. chytrá houba. Ta se dostane i na místa pod nehtem, kde plíseň prostě vyžere, a ta pak zmizí. 

     

    Plísním na nohou předejdete nošením obuvi ve veřejných prostorech. Když se zrovna necachtáte v bazénu, snažte se nosit prodyšné ponožky i boty, aby se v nich tvořilo co nejmenší vlhko. 

  • Zápach nohou

    Připravte své nohy na léto a zbavte se plísně nohou!
    Autor: Shutterstock.com
    Ať děláte, co děláte, prostě v létě se zápachu nohou nezbavíte. A můžete zkoušet všemožné mastičky a pudry, ve chvíli, kdy si nazujete své oblíbené, byť nepříliš kvalitní balerínky, rozestupují se kolem vás davy. Jak se toho tedy zbavit? 

     

    Každý den si důkladně myjte chodidla. Zní to směšně, však se přece koupete každý den, ne? Ale málokdo dá svým nohám takovou péči, že si je skutečně namydlí. Poté použijte pudr – buď zdravotní na nohy, nebo i dětský zásyp – a pravidelně jej na nohy nanášejte. 

  • Zarostlé nehty

    Jestliže trpíte na zarostlé nehty, dopřejte si občas koupel ve slané vodě.
    Autor: Shutterstock.com
    Nehet neroste úplně tak správně, jak by měl, a kůže kolem něj je nateklá, červená. Zarostlý nehet není žádná sranda a dokáže člověka pořádně potrápit. U někoho je to bohužel dáno geneticky, a tak se může snažit sebevíc, a čas od času se to u něj objeví. 

     

    Můžete ale tento problém eliminovat tím, že si budete udržovat pedikúru. Nehty mějte hezky krátce zastřižené, pořizujte si na sport pouze kvalitní, dobře padnoucí boty. Doma si občas dopřejte teplou vodní lázeň se solí, která kůži i nehty změkčí.

     

    Nesnažte se ale se zarostlým nehtem si poradit sami. Pokud si ho budete chtít ustřihnout sami, můžete si způsobit záděry nebo nějaké infekce. Raději to nechte na odborníkovi. 

  • Mozoly na chodidlech

    Mozolům předejdete, pokud budete provádět pravidelně pedikůru.
    Autor: Shutterstock.com
    Tak jako se člověku dělají mozoly na rukou, se mohou objevit i na kůži na chodidlech. Pak vám nepomůže nic lepšího než důkladný peeling. Pořádně si odmočte nohy a poté použijte pemzu, kterou ztvrdlou kůži odpilujete. Jestliže vás to bolí, navštivte kožního lékaře a svěřte mu svůj problém do rukou. 

     

    Otoků a mozolů se vyvarujete tehdy, když nebudete zanedbávat hygienu nohou a peeling. Používání krémů pokožku nohou zvláční, takže puchýře se nebudou mít kde tvořit. Kromě toho se snažte nosit takové boty, ve kterých nedochází ke tření, na jehož základě mozoly a puchýře vznikají. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...