Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zápach z úst, nohou nebo potu: Jak se jich zbavit?

  • Problém se zápachem je nepříjemný oběma stranám.
    14. prosince 2015 | 06:00

    Bývá to trapné pro obě strany. Pro člověka, který má z nějakého důvodu problém se zápachem, i pro druhou stranu, která se musí tvářit, že to necítí. Nebo ne. Může to taktně druhému naznačit, aby s tím začal něco dělat. Jenže jak na to, aby se druhého nedotkl? Toť otázka! Ale jestli vy sami tušíte, že byste možná mohli být tím, od koho se při hovoru ostatní odklánějí, přečtěte si, jak se se zápachy vyrovnat.

  • Chudák Katka

    Problém se zápachem je nepříjemný oběma stranám.
    Autor: Shutterstock.com
    Katka byla sekretářka naší firmy. Sympatická šikovná holka, která ale za sebou nechávala nepříjemný zápach. Zpočátku jsme si mysleli, že to je tím, jak má hodně pobíhání a zařizování. Pak třeba že má své dny nebo je nastydlá. Ale čas ubíhal, pach neustával a ani darovaný balíček s deodorantem a parfémem nepřinesl změnu… Hloupá záležitost, kvůli které Katka o svou práci přišla. Ne vždy to končí takhle drsně, ale každopádně: kdo smrdí, má handicap. Přitom se zápachu dá poměrně lehce zbavit.
  • Když vám nevoní z úst

    Zápach z úst? Zkontrolujte si své zdraví!
    Autor: Shutterstock.com
    CO ZA TO MŮŽE: „Především špatná hygiena. Je důležité používat nejen kvalitní kartáček s měkkými vlákny, ale také zubní pastu s fluoridy, která posiluje svrchní vrstvu zubu a chrání ji před proniknutím bakteriemi,“ uvádí stomatolog MUDr. Jan Stuchlík. Doporučuje také využít dentální nitě i mezizubní kartáčky. Mezi další příčiny zápachu patří zkažené zuby, zánět dásní nebo špatná anatomie chrupu (třeba osmičky), ale i nestomatologické důvody. Může jít o problémy s trávicím traktem (pálení žáhy, nadýmání, kýla, celiakie, průjem…), žaludečními vředy nebo o cukrovku. Takové příčiny je potřeba řešit se specialistou.

     

    CO S TÍM: Ať už je váš problém způsoben čímkoli, snažte se používat ústní vody a spreje a vždy mějte po ruce mentolové žvýkačky nebo bonbony bez cukru. Pomoct může i žvýkání bylinek a koření, třeba petržele nebo zázvoru.

  • Na vině je pot

    Za nevalnou vůni potu může nejen hygiena, ale i to, co jíme.
    Autor: Shutterstock.com
    CO ZA TO MŮŽE: Faktorů je celá řada. Od nadměrného stresu přes kila navíc, špatnou hygienu, zdravotní potíže až po nevhodné potraviny…

     

    CO S TÍM: Na nadměrné pocení těla i zápach dnes existuje velké množství prostředků i procedur, které vám pomůžou. Od důkladné hygieny a čistého oblečení přes používání deodorantů a parfémů až po vynechání potravin, které vás nadměrně zahřívají (chilli, kurkuma, pepř, zázvor, skořice, tabasco, alkohol, silná káva…). Také existují speciální vložky do podpaží nebo antiperspiranty se stříbrem. Z bylinek užívejte šalvěj nebo si nechte napíchat injekce botulotoxinu proti pocení.

  • Raději se nezouvej

    Za zápach nohou mohou i silonky.
    Autor: Shutterstock
    CO ZA NĚJ MŮŽE: Zápach vzniká usazováním bakterií mezi prsty. Můžou za to dlouhý pobyt v botách, nošení silonek nebo starých bot, špatná hygiena…

     

    CO S TÍM: Pomůže mýt si nohy i několikrát denně. Také pedikúra a speciální zásypy a koupele... „Do litru vody dejte jednu až dvě polévkové lžíce octa a nohy do ní na deset minut ponořte. Stejně jako hypermangan, i ocet ničí zárodky kvasinek a plísní,“ uvádí pedikérka Renata Bílá z laserového centra Anděl. Po těchto koupelích ošetřete chodidla hydratačním krémem na nohy. Ten kůži mírně promastí a zároveň zmírní pocení. Mezi další pomocníky patří zásypy, které jsou k dostání v lékárnách. Obsahují látky, které vážou pach, ale jsou účinné jen tehdy, když se sypou na suchou nohu. Používat je můžete večer po umytí, ale stejně tak i po umytí během dne – nejlépe do ponožek.

  • I slavní mají své dny

    Johnny Depp se prý moc často nesprchuje.
    Autor: EPA, Reuters
    Nemyslete si, že jste sami, koho trápí tyto drobné potíže se zápachy. I mezi hvězdami najdete takové, ke kterým není radno se přibližovat. Mezi ně patří třeba Johnny Depp, který sám přiznává, že hygieně moc nedá. Asi nemá čas, když o něm i přátelé říkají, že se opravdu zapomíná sprchovat. Hned v závěsu je další krasavec, a to Matthew McConaughey. Časopisu People před lety prozradil, že nepoužívá žádné deodoranty. Prý nechce, aby nějaká voňavka přebila jeho mužný pach. V tom případě těžko říct, co vede Jessiku Simpson k tomu, čistit si zuby jen třikrát týdně... Alespoň to o sobě tvrdí sama. No, ale její zubař musí mít radost.

Autor: bla
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...