Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Adventní kalendář zdraví: Jak pít svařák, aby vás nebolela hlava?

  • Svařené víno má stejnou energetickou hodnotu jako pár kousků cukroví.
    7. prosince 2015 | 06:00

    Během roku byste asi těžko našli jiné období, při kterém naše zdraví dostává tak pořádně co proto. Všechno jídlo a alkohol nenechají naše trávení v klidu, oslabená imunita v důsledku stresu a chladného počasí nahrává všem bacilům poletujícím kolem a při troše nešikovnosti mohou újmu utrpět i naše končetiny. Jak se tomu všemu vyhnout?

  • Vychutnejte si svařák, ale jinak



    Svařené víno má stejnou energetickou hodnotu jako pár kousků cukroví.
    Autor: Profimedia.cz
    Advent je i časem svařeného vína – na vánočních trzích s přáteli nebo v pohodlí domova s partnerem. Zkuste to s menším množstvím alkoholu. Po něm se totiž nejen přibírá, ale alkohol ve spojení s cukrem vyvolává i bolesti hlavy. Pokud si svařujete víno doma, změňte to. Nahraďte cukr jiným sladidlem a část červeného vína šťávou z hroznů. Na vánočních trzích si dejte raději dětský punč – chutná také vánočně a hlava zůstane čistá.
  • Hlavně neonemocnět!

    ...
    Autor: Shutterstock
    Jen ať na svátky neonemocním – přejeme si s blížícími se Vánocemi. Nejlépe uděláte, když budete posilovat imunitu. A celkem lehce a pohodlně to jde s bezinkovou šťávou. Koncentrované rostlinné látky a vitamin C z plodů bezu aktivují látkovou přeměnu a dokážou nastartovat imunitní systém. Kromě toho podporuje bezinková šťáva zdravé pocení. Ideální je vypít denně sklenici šťávy, kterou zahřejete na čajovou teplotu.
  • Zdravý budík

    espresso
    Autor: Shutterstock
    Chybí vám během dne energie? V tom případě je espresso ideální. Nemá žádné kalorie, zatímco šálek kávy s mlékem jich má až 150. Malé černé presso je pro žaludek zdravější než filtrovaná káva. Je to proto, že zrnka do pressa se praží silněji a déle, a kyseliny a jiné dráždivé substance se tím zničí. Pokud máte strach, že po pressu nebudete moct spát, nepijte ho čtyři hodiny předtím, než si půjdete lehnout.
  • Hřebíček tlumí bolest

    Vyrobte si talisman
    Autor: Shutterstock.com
    Toto voňavé koření dodá čaji, červenému zelí, svařenému vínu nebo koláčkům jedinečnou chuť. Zdravotně dokonce pomůže i v časech, kdy množství sladkostí v předvánočním čase zaútočí na vaše zuby, nebo tehdy, když se nečekaně objeví zápach z úst. Při bolesti zubů nebo dásní si vložte do úst na vnitřní stranu tváře nebo na jazyk hřebíček a nechte ho působit 10 minut. Potom ústa vypláchněte vlažnou vodou.  
  • Na bolavé bříško

    Bílý jogurt je plný laktobacilů, které dokážou vytlačit nepřátelské bakterie ze střeva a udržovat ho ve zdraví a při bezproblémovém fungování.
    Autor: Profimedia.cz
    Nejdříve pár tipů na skvělé koláče od kamarádek, potom zase pečené maso s čerstvým zelím k obědu, majonézový salát k večeři… Není divu, že máte pocit plnosti a "nafouklosti". Posilujte svá střeva jogurtem (obsahuje bakterie kyseliny mléčné) – dejte si občas jeden přírodní s 1,5 % tuku. Je zdravý, neobsahuje moc kalorií, a proto se doporučuje i jako příležitostná náhrada dezertu.
  • Kardamom dělá dobře hrdlu

    kardamom
    Autor: Shutterstock.com
    Kardamom obsahuje velké množství éterického oleje, který pomáhá tlumit bakterie a záněty. Skvěle uklidňuje sliznici dýchacích cest při začínajícím nachlazení a ulevuje od bolesti v krku. Přidávat ho můžete i jako koření do jogurtu, k teplému dušenému ovoci i jinam. Kardamom působí nejlépe ve formě čaje. Dvě čajové lžičky sušených plodů zalijte šálkem horké vody, nechte 10 minut přikryté a nakonec přeceďte. Pijte jeden až dva šálky denně.
  • Skořice na nižší cholesterol

    Skořice pomáhá k rychlejšímu spalování tuků.
    Autor: Shutterstock.com
    Skořice nastartuje krevní oběh, posílí žaludek a její účinné složky sníží hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Tím pomáhá předcházet kornatění cév a cukrovce. Přidávejte si ji do čaje i do ranních kaší, jogurtů…
  • Vyhraďte si chvíli pro sebe

    žena
    Autor: Shutterstock.com
    Máte toho moc a pro sebe vám nezůstává ani minuta? Bez výčitek svědomí to změňte. Při všem, co před Vánocemi zvládáme, máme právo na oddych a volné chvíle jen pro sebe. Dobijte si baterky a získejte novou sílu. Co takhle procházka v přírodě: jen tak, bez speciálního důvodu, například ve středu… Nebo hodinka na gauči v oblíbené dece s čajem v ruce? Ideální je, pokud si takový čas najdete pravidelně nejméně třikrát do týdne. A nezapínejte televizi. Ta totiž požírá čas. Raději si čtěte nebo poslouchejte hudbu. Oddych se vám tak bude zdát delší a příjemnější…
  • Na pálení žáhy

    Fenykl
    Autor: shuterstock.com
    Pečené maso chutnalo, potom ještě pohár sektu, keksíky a koláčky. To všechno podporuje tvorbu kyseliny v žaludku, takže během svátků často pociťujeme pálení žáhy. Když se trochu této kyseliny dostane do jícnu, způsobuje to pálivou bolest. Přírodní prostředky, které vám pomůžou, najdete mezi bylinkami a kořením. Skvěle funguje anýz v kombinaci s mátou, rychle zabírá i čaj ze zázvoru a fenyklu.

    Jednu až dvě čajové lžičky fenyklového čaje dejte do hrnku a zalijte čtvrtlitrem horké vody. Nechte odstát 10 minut a pijte po malých doušcích, nejlépe vlažný. Podobně připravíte i další druhy čaje.

  • S.O.S. na bolest hlavy

    .
    Autor: Shutterstock
    Špatný vzduch, vánoční oslavy, křeče v ramenou – a bolest hlavy je tady. Ne vždy je třeba hned hltat tabletky. Rychle a účinně působí akupresura. Zatlačte špičkou ukazováčku do jamky při kořeni nosu mezi očima. Působte středním tlakem. Špičkou prstu dělejte malé krouživé pohyby po dobu 30 sekund. Po krátké přestávce akupresuru zopakujte.

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...