Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ženský cyklus den po dni: Kdy máte chuť na sex a kdy jste nepříjemná?

  • Věděla jste, že váš ženský cyklus má třeba i vliv na to, jak vysoký máte tlak?
    9. srpna 2015 | 06:00

    Přemýšlíte občas nad tím, proč vás někdy rozpláče každé štěňátko v televizních zprávách, a jindy jste zase cynická, až to bolí? Bohužel, i když se budeme snažit sebevíc být normální po celý měsíc, nemáme proti hormonálním výkyvům šanci. Ovlivňují totiž nejen naši náladu, ale i další aspekty našeho zdraví.

  • 1 až 5. den: Křeče a mrzutost

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Prvním dnem ženského cyklu je ten, kdy začne menstruace. K tomu dochází po poklesu hladiny hormonů na konci předešlého cyklu. Začíná krvácení, které trvá zhruba pět dnů. Dobrá zpráva je, že nejhorší PMS je u konce. Horší zprávou je to, že máte křeče a můžete se cítit rozladěně.

     

    Obecně celý svět za moc nestojí v těchto dnech. Holt ta nízká hladina hormonů se musí někde podepsat. Křeče jsou způsobeny látkami prostaglandiny, které mohou za stahy v děloze. Některé ženy na ně reagují velmi citlivě, takže se můžou objevit zvracení, průjem, nevolnost.

  • 1. až 13. den: Pozor na zranění

    Jestli máte popáleniny prvního stupně, stačí poraněné místo chladit. V případě druhého už vyhledejte lékařskou pomoc.
    Autor: Shutterstock.com
    Kromě toho, že v těchto dnech menstruujete, se toho v těle děje mnohem více, a navíc to s hormony nemá zdánlivě nic společného. Podle posledních výzkumů mají ženy v prvních třinácti dnech cyklu zvýšenou hladinu cholesterolu, a to až o 20 procent. Hormony mohou také snižovat svalovou kontrolu, v důsledku čehož v prvních čtrnácti dnech hrozí větší riziko nějakého zranění. Ovšem nejen při sportování, ale i při běžných denních činnostech. Londýnská nemocnice Portland Hospital dělala výzkum, při kterém vyšla najevo spojitost mezi bolestmi svalů bez jakékoliv příčiny a fází menstruačního cyklu.
  • 14. až 15. den: Největší chutě

    Nechte to na ženě.
    Autor: profimedia.cz
    Matka příroda to vymyslela dobře, abychom nevymřeli. V období ovulace máme totiž největší chutě na sex. V tu chvíli se z nás taky tak trochu stávají muži, protože kromě toho, že neustále myslíme na to, jak uspokojit naše choutky, nemáme moc sil řešit cokoliv jiného. 

     

    Vyšší hladina estrogenu během ovulace může ovlivnit schopnost soustředit se, natož pak na více věcí najednou! Proto se není čemu divit, že nám v tomto období trvá trochu déle najít klíče. I když čas ovulace je u každé z nás individuální, zpravidla vypukne v polovině cyklu. Pokud tedy chcete otěhotnět, nejlepší je na tom s partnerem zapracovat do 24 hodin od počátku ovulace. 

  • 16. až 28. den: Příprava na menstruaci

    Jednou z nepříjemností během menstruace je i zvýšený výskyt akné.
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    Na začátku čtvrtého týdne se na vaší pokožce také negativně podepíše nárůst hladiny progesteronu. Proto si v těchto dnech připadáte při pohledu do zrcadla tak trochu jako puberťák. A nejen to může zakalit vaši náladu. Ve chvíli, kdy začne progesteron – spolu s estrogenem – po pár dnech klesat, na bod mrazu se dostane i vaše nálada.

     

    Celkovému stavu příliš neprospívají ani voda zadržovaná v těle, která vám přidá dvě kila nahoru, a intenzivnější bolesti hlavy, které se mohou vlivem nižší hladiny progesteronu objevit. Může se stát, že v těchto dnech máte také velké chutě na sladké, které se jen těžce kočírují. To je v důsledku úbytku hořčíku. Tak neváhejte a dejte si! Ale jen trochu, ideálně čtvereček hořké čokolády – a hned se vám uleví. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...