Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

8 věcí, které byste měli vědět o štítné žláze: Může za nadváhu i potrat

  • Poruchy štítné žlázy mohou být nebezpečné například v těhotenství.
    30. června 2015 | 06:00

    Často se o ní mluví, ale co to vlastně je? A proč je pro nás tak důležitá? Lze si ji představit jako termostat, který reguluje energii pro celé naše tělo. Ovládá vše od produkce hormonů během menstruace přes naši náladu až po metabolismus. A k tomu ještě další spousty věcí. Mimo to i váhu, tedy konkrétně to, jak rychle hubnete a zda vůbec. 

  • Správná hladina hormonů

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Se štítnou žlázou jsou spojeny dvě nemoci. V jednom případě jde o zvýšenou funkci štítné žlázy, kdy produkuje více hormonů, a v druhém případě jde o sníženou funkci štítné žlázy. Oba dva stavy ale nejsou pro naše zdraví dobré. V prvním případě můžete cítit únavu, zvýšený tep, úzkost, nespavost, nevolnost, nebo dokonce rychlé hubnutí. V opačném případě může nedostatek hormonů produkovaných štítnou žlázou za vypadávání vlasů, přibírání na váze, depresi, nebo dokonce svalovou bolest.
  • Ženy jsou na tom hůře

    Poruchy se štítnou žlázou se objevují pár měsíců po porodu.
    Autor: profimedia.cz
    „Poruchy funkce štítné žlázy postihují až osmkrát častěji ženy než muže a jejich výskyt stoupá přímou úměrou s věkem,“ upozorňuje MUDr. Aleš Ducháček, praktický lékař společnosti Synlab czech. Často se problémy se štítnou žlázou u žen objeví prvních pár měsíců po porodu. Je jasné, že rozpoznat v této době, zda je únava způsobena probdělými nocemi nad postýlkou, nebo sníženou funkcí štítné žlázy, není jednoduché. Ale právě proto – pokud na sobě pocítíte nějaké nezvyklé změny, měla byste vyhledat pomoc.  
  • Snížená funkce může způsobit vysoký cholesterol

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Uzeniny, alkohol, sladkosti... Špatná strava je zodpovědná za vysoký cholesterol, který se může stát pro vás osudným. Jenže hladina cholesterolu se může zvýšit i ve chvíli, kdy je snížena funkce štítné žlázy. Zpomalí se totiž metabolismus, a tuky jsou tak spalovány mnohem pomaleji. Takže ještě dříve, než začnete uvažovat, co vše ze svého jídelníčku vyhodíte, zapřemýšlejte, jestli není na vině náhodou štítná žláza. 
  • Snížená funkce může ovlivnit plodnost

    Těhotenství může být pro mnohé ženy šok, pokud se rozhodnou pro potrat, v raném stádiu ho vyřeší jedna pilulka
    Autor: profimedia.cz
    Protože štítná žláza reguluje naše hormony v těle, může mít prsty i v tom, že žena nemůže otěhotnět. Pokud máte nepravidelnou menstruaci, nedaří se vám dlouhou dobu otěhotnět nebo jste prodělala potrat, nechte se vyšetřit, zda za tím vším nestojí právě hypotyreóza, neboli snížená funkce štítné žlázy. 
  • Správná funkce je důležitá pro vývoj plodu

    žena, dítě, matka
    Autor: Shutterstock
    V prvním trimestru se ženě zvýší hladina hormonů až o polovinu, proto je důležité, aby štítná žláza fungovala tak, jak má, a budoucí maminka netrpěla na hypotyreózu. Hormony jsou totiž důležité pro správný vývoj mozku plodu. Při jejich nesprávné hladině může dojít ke zhoršení inteligence dítěte. Snížená funkce může ale při těhotenství přivodit i jiné problémy, jako jsou předčasný porod nebo odloučení placenty. 
  • Nehubnete? Vyříkejte si to se štítnou žlázou

    Váha
    Autor: Profimedia.cz
    Držíte diety, sportujete, ale kila pořád ne a ne dolů? Pak je něco očividně špatně. Buď je chyba ve vás, nebo – a to je pravděpodobnější – máte problémy se štítnou žlázou. Konkrétně s její sníženou funkcí. Ačkoliv se na to spousta lidí ráda vymlouvá, je to skutečně fakt, že ve chvíli, kdy žláza vyplavuje méně hormonů, se zpomalí spousta procesů v těle. Mimo jiné i metabolismus přijatých živin.
  • Pořádně ji vyživujte

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jestli chcete, aby štítná žláza pracovala ve váš prospěch a nemuseli jste řešit, jestli za vaši nadváhu může hypotyreóza, nebo jen nezkrotná žravost, musíte o ni pečovat. Ve stravě by vám neměly chybět tři základní minerální prvky, a to jod, zinek a selen. Což je ale docela příjemné, znamená to totiž mořské ryby, ořechy, ovesné vločky, kuřecí maso, mandle, jogurty a různá semínka. 
  • Kdy byste měli zbystřit?

    Ničíte si zdraví? Zkuste dělat věci jinak.
    Autor: Shutterstock
    Jak ale poznat, že je nejvyšší čas vyhledat lékařskou pomoc? Některé příznaky mohou být matoucí a lze je přisuzovat něčemu úplně jinému. Zbystřit byste tedy měli ve chvíli, kdy na sobě pozorujete dlouhodobou únavu, lámou se vám nehty a vypadávají vlasy, máte problémy s nespavostí, nadměrně se potíte. Nepodceňujte ani to, když přibíráte, nebo naopak ubýváte na váze, přestože dodržujete zdravý životní styl. 

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...