Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letos bude hodně klíšťat. Nemoci budou hrozit už začátkem jara

Klíšťata se mohou objevit už na přelomu března a dubna.
6. března 2015 | 06:00

Letošní zima za moc nestála, alespoň co se týče sněhových podmínek a mrazů, takže příroda neměla šanci usnout na tak dlouhou dobu. A některé organismy, které jinak zmrznou nebo se tolik nepomnoží, přežívají dál. Jako třeba klíšťata, na jejichž větší invazi bychom se letos rozhodně měli připravit. 

Nebude to dlouho trvat a z procházky v jarní přírodě si budete moct přinést suvenýr v podobě malého parazita zakousnutého do kůže. I když ta pravá sezona klíšťat je ještě daleko, první odvážlivci lačnící po krvi se mohou objevit už na přelomu března a dubna. Nejde totiž tolik o roční období jako takové, ale o počasí, které letos klíšťatům hodně přeje. 

„Jeho současný vývoj s absencí déletrvajících mrazů zatím klíšťatům nahrává," upozorňuje na problém teplé zimy Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu. Sněhová pokrývka jim podle něj zásadně nevadí, protože dlouhodobá vlhkost po častém sněžení nebo dešti klíšťatům svědčí, stejně jako vlhko z jarního tání sněhu. 

Proti klíšťové encefalitidě se můžete nechat očkovat.
Autor: profimedia.cz

Smutné české prvenství

Pokud byste si jako suvenýr z procházky měli přinést pouze klíště, nebylo by to ještě tak tragické. Jenže každý z těchto malých parazitů představuje velké riziko přenosu klíšťové encefalitidy nebo lymské boreliózy, které už problém představují. Ačkoliv v loňském roce klesl počet nakažených osob, zůstává Česká republika stále na špici co do nedostatečné prevence proti této nemoci. Proočkovanost tvořila v loňském roce necelou čtvrtinu, konkrétně 23 procent. Proti borelióze, kterou ročně onemocní ještě více lidí než encefalitidou, se očkovat nedá vůbec. 

Lidé si často neuvědomují, jaký průběh a následky mohou encefalitida nebo borelióza mít. Na encefalitidu v podstatě neexistuje žádný lék, lékaři mohou pouze mírnit příznaky. Což se nemusí vždycky povést. Každý zhruba desátý člověk nakažený encefalitidou si nese následky do konce života. Mohou to být potíže s pamětí, trvalý pocit únavy, nebo dokonce ochrnutí některé části těla.

A to je právě důvod, proč doktoři kladou takový důraz na prevenci a očkování, na které je nyní nejlepší doba. „Vysokou dávku imunity navozují již první dvě dávky v odstupu dvou týdnů až tří měsíců. Do začátku období aktivity klíšťat je tedy možné stihnout ještě obě dávky," radí Maďar. Bohužel očkování není hrazeno pojišťovnou, a proto si ho musí člověk zaplatit sám. 

Jedinou skutečně účinnou prevencí proti encefalitidě je očkování.
Autor: Shutterstock.com
Nehrozí pouze encefalitida

Příznaky encefalitidy připomínají klasickou chřipku, ale po jednom až dvou dnech odezní. V některých případech v tomto období dochází k uzdravení, v jiných nastává druhá fáze onemocnění. Horečky se po několika dnech úlevy ještě zvýší a bolesti hlavy bývají mnohem nesnesitelnější. K tomu se ale přidají ještě nevolnost, zvracení nebo světloplachost. Infekce může poškodit nervový systém tak, že dochází k tuhnutí svalů a svalovému třesu, závratím, poruchám spánku a paměti.

Není to ale jen encefalitida, co lze od klíšťat chytit. Lymská borelióza je bakteriální onemocnění, lze ji celkem efektivně vyléčit antibiotiky, ovšem je potřeba ji podchytit včas. Charakteristickým příznakem je červený flek s bílým středem, který se udělá v místě kousnutí. Dalšími nemocemi, které od klíštěte hrozí, jsou například babezióza, ehrlichióza nebo tularemie.

Video se připravuje ...